Είστε εδώ

News

Οδηγώντας με ασφάλεια: Γνωρίζετε τα όρια ταχύτητας;

του Γιώργου Ψαρρά

Η ομάδα του motori.gr και motori mag δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της οδικής ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια νέα μόνιμη στήλη, η οποία θα έχει τον τίτλο «οδηγώντας με ασφάλεια» και θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή.

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη με το «καυτό» θέμα των ορίων ταχύτητας. Στις περισσότερες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες οι οδηγοί τηρούν ευλαβικά τα όρια ταχύτητας που αναγράφονται στις πινακίδες οδικής σήμανσης, ωστόσο στην Ελλάδα δεν τους δίνουμε καμία απολύτως σημασία.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας οχημάτων εντός κατοικημένων περιοχών είναι 50 χλμ./ώρα, εκτός αν ορίζεται άλλο με ειδική σήμανση.

Επίσης το όριο ταχύτητας για επιβατικά οχήματα σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι 130 χλμ./ώρα, 110 χλμ./ώρα και 90 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Ας δούμε τώρα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες. Για υπέρβαση του εκάστοτε ορίου ταχύτητας μέχρι 20 χλμ./ώρα επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ και για πάνω από 20 χλμ./ώρα το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Τώρα για υπέρβαση ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ./ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ./ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Πρόστιμο όμως πληρώνει και αυτός που κινείται με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, με το σχετικό ποσό να ορίζεται στα 80 ευρώ.

 

Σχετικά άρθρα

Όσο δύσκολος είναι ο κατ' οίκον περιορισμός τις μέρες της πανδημίας για τους ενήλικες είναι και για τα παιδιά, ίσως μάλιστα και περισσότερο, καθώς λόγω ηλικίας  δεν έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε περιοχή στάθμευσης δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νοτιοδυτικής Φλόριντα-Fort Myers- κατέστρεψε περισσότερα από 3.500 αυτοκίνητα, τα οποία όλα ανήκαν σε γραφεία ενοικιάσεων. 

Οι προσπάθειες της Ford να χτίσει για τους ανθρώπους ένα ισχυρό «τοίχος» προστασίας απέναντι στην πανδημία του Covid-19, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Η σύγχρονη ιστορία της Bugatti ξεκίνησε με την EB110, την οποία οραματίστηκε ο νέος ιδιοκτήτης της, ο Ιταλός Ρομάνο Αρτιόλι, έχοντας στόχο να βάλει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης την εταιρεία.  

Η Williams δεν διανύει την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της.

Δεν είναι μυστικό ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που έχουν επηρεάσει την απόδοσή της, καθώς το 2019 όχι απλά ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, αλλά ήταν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος. 

Η λίστα των παραγγελιών άνοιξε στη χώρα μας και αν διαθέτετε από 52.250 ευρώ για το νέο Sportback ή από 52.350 ευρώ για το επίσης νέο A5 Coupe, μπορείτε να …γραφτείτε.

Τα αυτοκίνητα θα εισάγονται στη χώρα μας με μια μόνο επιλογή από πλευράς κινητήρα. 2λιτρο βενζίνης 190 ίππων…

Μία νέα παραλλαγή της G-Class ετοιμάζει η Carlex Design, η πολωνική εταιρεία από την οποία έχουμε δει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες εστιάζονται κυρίως σε αλλαγές σε επίπεδο εμφάνισης, αλλά δεν περιορίζονται εκεί.

Υπάρχει άραγε καλύτερο κλίμα από αυτό της Ελλάδας για την Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet, καθώς μπορεί να έχει σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου την υφασμάτινη οροφή της ανοιχτή.

Η Ford είχε πειραματιστεί τη δεκαετία του ‘60 με τη δημιουργία κάποιας έκδοσης του Mustang, όπου ο κινητήρας θα ήταν στο κέντρο, όμως τώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και αυτό είναι ότι κανένας στην εταιρεία δε θυμάται λεπτομέρειες, ενώ τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν είναι τέσσερις φωτογ

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.