Είστε εδώ

News

Κορωνοϊός-Ευρώπη:Απειλεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες

του Σωτήριου Χάλλα

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χρειαστούν ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν αναγκαστεί να πάρουν πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19, είναι το κλείσιμο όλων των εργοστασίων ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, οπότε αυτό περιλαμβάνει και εκείνα που κατασκευάζουν αυτοκίνητα. Επιπλέον, το κλίμα αβεβαιότητας και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών έχουν μειώσει κατακόρυφα και τις πωλήσεις.

Έτσι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βρεθεί σε θέση να μην παράγουν νέα οχήματα, να μην κάνουν πωλήσεις, όμως να έχουν τρέχοντα έξοδα τα οποία μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Η ένωση ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτου (ACEA) αναφέρει ότι τα μέλη της, οι προμηθευτές τους, αλλά και οι αντιπρόσωποι, θα χρειαστούν σημαντική βοήθεια καθώς πλέον αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, από αυτό το pause που έχει πατηθεί στην παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, συμπληρώνει ότι ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κλάδος.

Τα νούμερα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχει “χαθεί” η παραγωγή 1.23 εκατομμυρίων οχημάτων και 1.1 εκατομμύρια είναι οι εργαζόμενοι που έχουν επηρεαστεί, χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Να αναφέρουμε ότι στον κλάδο του αυτοκινήτου απασχολούνται 13.8 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής του ACEA, Έρικ-Μαρκ Χουιτέμα, αναφέρει ότι αρχικά πρέπει να εξασφαλιστεί ο μετριασμός των επιπτώσεων στις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, ώστε να μην καταστραφεί εντελώς ο κλάδος και να εξασφαλιστεί ότι θα περιοριστούν κατά το δυνατόν οι χαμένες θέσεις εργασίας. Ο λόγος είναι ότι αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταφέρουν να σταθούν, θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο ACEA εκτιμά ότι αρκετές εταιρείες θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας το επόμενο διάστημα, οπότε προτείνει να καθυστερήσει η εφαρμογή ορισμένων νέων κανονισμών (όπως ο περιορισμός των ρύπων), ειδικά εκείνων που απαιτούν πολύ μεγάλες επενδύσεις ώστε να υλοποιηθούν.

Σχετικά άρθρα

Η Skoda αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά του καινούργιου αυτοκινήτου μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Mycarnow@Kosmocar!, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια στην κάθε συναλλαγή.

Η ποδηλασία ξέρουμε ότι μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά φώτα ποδηλάτου τα οποία αντλούν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους, από δυναμό “κολλημένο” σε μία από τις ρόδες.

Παραπάνω από μια ματιά χαρίζεις στην όψη του νέου Hyundai Santa Fe, ακόμα και αν δεν το θες, καθώς είναι άκρως ελκυστική.

Στο πλαίσιο της στροφής ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τα SUV και τα crossover μοντέλα, στη Fiat εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν σχετικά την γκάμα του Tipo όταν έρθει η επόμενη γενιά του.

Το coupe μοντέλο της Toyota συμπλήρωσε ιστορία 50 χρόνων στους δρόμους του πλανήτη, από τον Δεκέμβριο του 1970 όπου και αποκαλύφθηκε η πρώτη γενιά. 

Αυτό είναι το βιβλίο του προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ, με θέμα την μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους. 

Κάθε χρόνο η Volkswagen γιορτάζει τη μακρά και επιτυχημένη ιστορία του Golf GTI, διοργανώνοντας μια ειδική εκδήλωση στις όχθες της λίμνης Wörthersee, η οποία βρίσκεται στη νότια Αυστρία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Μπορεί τα ονόματα των οδηγών και των επικεφαλής των ομάδων να είναι εκείνα τα οποία συναντάμε συχνότερα όταν πρόκειται για τη Formula 1, όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ρόλο - κλειδί και συνήθως μένουν στην αφάνεια, όπως είναι ο Ισπανός Μανουέλ Μουνιόθ, ο επικεφαλής μηχανικός

Οι σιλουέτες των μονοθεσίων της Formula 1 είναι ακόμα σκεπασμένες και όλος ο θίασος βρίσκεται επι ποδός αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη του πρωταθλήματος, 5 Ιουλίου στην Αυστρία. 

Τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε το Σαλόνι της Γενεύης και μαζί του η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας Bugatti Chiron Pur Sport.