Είστε εδώ

News

Ισπανία: Σκέψεις για απαγόρευση συμβατικών κινητήρων

του Σωτήριου Χάλλα

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Αυτή τη στιγμή, Βρετανία, Γαλλία και Δανία έχουν ήδη περάσει νόμους σύμφωνα με τους οποίους θα σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου το 2040 για τις δύο πρώτες και το 2030 για τη σκανδιναβική χώρα, αντίστοιχα.

Την ίδια πορεία επιθυμεί για την Ισπανία και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καθώς υπάρχουν σκέψεις να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο θα απαγορευτεί η πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2040 και μετά.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους στόχους για τους οποίους έχει υπογράψει στη Συνθήκη του Παρισιού και οι οποίοι είναι η μείωση μέχρι το 2030 των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν το 1990 και κατά 90% μέχρι το 2050.

Παρά την ξεκάθαρα περιβαλλοντική κατεύθυνση του νομοσχεδίου προς το παρόν δεν είναι σίγουρο ότι θα υπερψηφιστεί καθώς ο Σάντσεθ τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεται να περάσει τις προτάσεις του από τη Βουλή λόγω της σκληρής στάσης που κρατάει η αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση είναι ριζοσπαστική και δείχνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η αυτοκίνηση τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.