Είστε εδώ

News

Ηλεκτροκίνηση: Οι φορτιστές ξεπέρασαν τα πρατήρια. Πού έγινε αυτό;

του Σωτήριου Χάλλα

Τη στιγμή που στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τόσο λίγα που οι περισσότεροι δεν έχουν δει ούτε τυχαία κάποιο στο δρόμο, αλλού γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια για την προώθησή τους, που οι σταθμοί φόρτισης ξεπέρασαν σε αριθμό τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η χώρα στην οποία αναφερόμαστε είναι η Βρετανία η οποία στηρίζει με πληθώρα διαφορετικών τρόπων την ηλεκτροκίνηση. Ένας από τους βασικότερους είναι η δημιουργία μεγάλου δικτύου σταθμών φόρτισης ώστε όσοι εξετάζουν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, να ξέρουν ότι δε θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την επαναφόρτιση των μπαταριών του.

Χαρακτηριστικά, η επέκταση του δικτύου είναι τόσο μεγάλη που αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 9.300 σταθμοί φόρτισης, με τους 1.600 από αυτούς να υποστηρίζουν και ταχεία φόρτιση, τη στιγμή που ο αριθμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν ξεπερνάει τις 8.400. Ενδεικτικό του πόσο γρήγορα αυξάνεται ο αριθμός των σταθμών φόρτισης είναι ότι το 2011 υπήρχαν μόνο μερικές εκατοντάδες.

Κινήσεις όπως η ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πλέον το ποσοστό τους στη Βρετανία αγγίζει το 1.4% με την αύξηση, μόνο το μήνα που μας πέρασε, να αγγίζει το 158.1%.

Σίγουρα στο μέλλον οι Βρετανοί θα δουν να πληθαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γύρω τους.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Τουρκίας

Το αποτέλεσμα στο ράλι Τουρκίας, ανακάτεψε την τράπουλα σε ό,τι έχει να κάνει με την διεκδίκηση του τίτλου, με τους Οζιέ-Ινγκρασιά με το Citroen C3 WRC να κερδίζουν τον πιο δύσκολο και σκληρό αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, οι Τάνακ-Γιερβόεγια να εγκαταλείπουν από τα ηλεκτρονικά του Toyota Ya

Ferrari

Κατά κοινή παραδοχή φέτος ο κινητήρας της Ferrari είναι σαφώς ισχυρότερος από εκείνους των Mercedes, Renault και Honda, κάτι το οποίο κάνει τα στελέχη των κατασκευαστών να απορούν τι είναι αυτό που έχουν σκεφτεί στην ιταλική ομάδα.

Nissan Titan

Όταν ο Τζέιμ Σκου διαγνώστηκε με μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου αποφάσισε να ιδρύσει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό “The Send It”.

ERC

Μεταξύ 27-29 Σεπτεμβρίου με βάση τη Λευκωσία, εκκίνηση και τερματισμό στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, διεξάγεται το ράλι Κύπρου.

7ος γύρος  του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ERC), 4ος γύρος του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής αλλά και 5ος γύρος του Παγκυπρίου πρωταθλήματος Ράλι.

Citroen

Φανατικοί οπαδοί της Citroen δεν υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής της γαλλικής εταιρείας τους έδωσε ακόμα μια σημαντική αφορμή να γιορτάσουν το πάθος τους για τα ιστορικά μοντέλα της Citroen.

11ο P.I.C.K.

Για ακόμα μία χρονιά το P.I.C.K. συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που απόλαυσε τους αγώνες των καρτ, αλλά και οδηγών που μπόρεσαν να αγωνιστούν μεταξύ τους με ασφαλή τρόπο στο κέντρο μιας πόλης, ευκαιρία που δεν έχουν ξανά μέσα στη χρονιά.

Volkswagen Type 2

Ο χρόνος δε φέρθηκε ευγενικά στο συγκεκριμένο Volkswagen Type 2 του 1966, το οποίο βρέθηκε αρκετά ταλαιπωρημένο και γερασμένο.

Lichtenburg 400

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1, Φερνάντο Αλόνσο είχε την πρώτη επίσημη γεύση από αγώνες τύπου Ντακάρ, οδηγώντας το Toyota Hilux στον αγώνα Lichtenburg 400,  5ος γύρος για το πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής.

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.