Είστε εδώ

News

Χιρότο Σαϊκάβα: Θα έχει την τύχη του Γκον;

του Σωτήριου Χάλλα

Το Νοέμβριο του 2018 συνελήφθη ο Κάρλος Γκον, ο άνθρωπος που μέχρι τότε ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας Renault – Nissan αλλά και της ιαπωνικής μάρκας, ξεχωριστά.

Η κατηγορία ήταν ότι καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας και ότι με διάφορα “κόλπα” πληρωνόταν περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Από τους πιο έντονους επικριτές του ήταν ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Χιρότο Σαïκάβα, ο οποίος τώρα είναι ύποπτος για παρόμοια αδικήματα.

Μετά τη σύλληψη Γκον η Nissan ξεκίνησε εσωτερική έρευνα. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής αρχίζουν σταδιακά να γίνονται γνωστά και το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι ότι ο Σαϊκάβα φαίνεται να είχε πληρωθεί περισσότερο από όσο έπρεπε επί εποχής Γκον. Ο Ιάπωνας δήλωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει στην εταιρεία αυτά τα χρήματα, ενώ η Nissan με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο πειθαρχικών ενεργειών.

Τα χρήματα που φέρεται να πήρε ο Σαϊκάβα φτάνουν τα 47 εκατομμύρια γιεν (398.000 ευρώ).

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη Renault, την εταιρεία με την οποία οι Ιάπωνες έχουν συστήσει συμμαχία από το 1999, όμως δεν αποκλείεται οι Γάλλοι να εκφραστούν έντονα, δεδομένου ότι ο Σαϊκάβα ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Nissan ήταν αρνητική στην πρόταση που κατέθεσε πριν λίγο καιρό η FCA και ήθελε τους δύο ομίλους να συγχωνεύονται.

Σχετικά άρθρα

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Το 4ο και τελευταίο σκέλος θα κρίνει τον νικητή του φετινού ράλι Μόντε Κάρλο καθώς τρία πληρώματα παίζουν για την πρώτη θέση μετά και το τέλος του 3ουσκέλους που ολοκληρώθηκε στο μικρό πριγκιπάτο της μεσογείου.  

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Έφτασαν στο Μόντε Κάρλο οι Νίκος Παυλίδης-Άλαν Χάριμαν με το Peugeot208 και θα εκκινήσουν από την 41η θέση της γενικής κατάταξης για τις τέσσερις τελευταίες Ειδικές Διαδρομές του αγώνα που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Στο δρόμο προς το Μόντε Κάρλο είναι το 3ο σκέλος του αγώνα , που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου από τη πόλη Γκαπόπου βρίσκεται ο χώρος του service park. 

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου περιλαμβάνει 4 Ειδικές Διαδρομές,2 επαναλαμβανόμενες,συνολικού μήκους 75.2 χλμ. 

Porsche

Αν μπορούσατε να πάρετε κάποιο από τα ιστορικά και σύγχρονα μοντέλα που βρίσκονται στο μουσείο της Porsche στη Στουτγάρδη, ποιο θα επιλέγατε;

Formula 1 - Γκραν Πρι Κίνας

Ο κοροναϊός που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες σταδιακά, απειλεί τη διοργάνωση του Γκραν Πρι της Σανγκάης, αν μέχρι το τριήμερο 17 – 19 Απριλίου δεν έχει υπάρξει επαρκής αντιμετώπιση.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Στην 42η θέση σε σύνολο 82 συμμετεχόντων συνεχίζουν οι Νίκος Παυλίδης-Άλαν Χάριμαν με το Peugeot208 στο ράλι Μόντε Κάρλο, μετά το τέλος του 2ου σκέλους. 

Βρίσκονται μάλιστα στην 6η θέση της κλάσης RC4 στην οποία συνεχίζουν 20 πληρώματα. 

Volvo

Μετά το facelift που δέχτηκε το 2019, το επόμενο βήμα στην πορεία του XC90 είναι να υπάρξει μία νέα γενιά, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί το 2022.

Tesla

Η Tesla είναι βάσει χρηματιστηριακής αξίας η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τους περισσότερους ανταγωνιστές της.

Νέα Skoda Octavia RS

Οι πληροφορίες που ήθελαν την ισχυρότερη έκδοση RS της νέας Octavia να συνδυάζεται με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, τελικά επιβεβαιώθηκαν από την ίδια τη Skoda.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Το μεγαλύτερο σκέλος του ράλι Μόντε Κάρλο με 122 χλμ. Ειδικών Διαδρομών ολοκληρώθηκε με τους Οζιέ-Ινγκρασιά να έχουν φέρει το Toyota Υaris WRC στην πρώτη θέση.