Είστε εδώ

News

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Στόχος η παραγωγή ευρωπαϊκών μπαταριών

του Σωτήριου Χάλλα

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μεγαλύτεροι “παίκτες” στο χώρο αυτή τη στιγμή είναι εταιρείες με έδρα στην Ασία όμως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να κόψουν την εξάρτησή τους και να βρουν τρόπο να παράγουν τις μπαταρίες στην Ευρώπη.

Για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί μια κοινοπραξία εταιρειών στην οποία τον τελευταίο καιρό σκέφτεται να μπει και η Volkswagen. Αυτή η κοινοπραξία έχει δεχτεί επιχορήγηση ύψους 1 δις ευρώ προκειμένου να προχωρήσει με την έρευνα πάνω στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης.

Προς το παρόν ο πιο διαδεδομένος τύπος μπαταριών είναι οι ιόντων λιθίου όμως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σταδιακά φτάνουν στο όριο της εξέλιξής τους και δε θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Κάποιες από τις εταιρείες που κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν την παραγωγή αυτών των μπαταριών είναι η γερμανική VARTA Microbattery, ο γίγαντας των χημικών BASF και μία θυγατρική της Ford με την ονομασία Ford-Werke.

Αυτή τη στιγμή η VW αλλά και πολλές άλλες μάρκες χρησιμοποιούν μπαταρίες που έχουν κατασκευαστεί στην Πολωνία από την κορεάτικη LG Chem.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.