Είστε εδώ

News

Γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα: Τρελή ιδέα ή απλά το μέλλον;

του Σωτήριου Χάλλα

Δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το αύριο για την αυτοκίνηση, αλλά όσοι είμαστε φίλοι του αυτοκινήτου, σίγουρα δε θα θέλαμε να μοιάζει με αυτό που σχεδιάζεται στο Tempe της Αριζόνα.

Σε μία από τις γειτονιές της πόλης που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζεται η κατασκευή 1.000 διαμερισμάτων στην περιοχή των οποίων οι κάτοικοι δε θα έχουν δικά τους αυτοκίνητα.

Ωστόσο, τα οχήματα δε θα λείπουν εντελώς αφού θα υπάρχουν θέσεις parking για τους επισκέπτες, κοινόχρηστα αυτοκίνητα για όταν κάποιος θέλει να μετακινηθεί εκτός της γειτονιάς, αλλά και συγκεκριμένα σημεία όπου θα γίνεται η παραλαβή και η επιστροφή αυτών των αυτοκινήτων. Ακόμα, θα υπάρχουν αστικά λεωφορεία και ηλεκτρικά πατίνια.

Η κατασκευή της γειτονιά θα κοστίσει 126 εκατομμύρια ευρώ και θα βρίσκεται κοντά σε σταθμό τρένου που θα τη συνδέει με την υπόλοιπη πόλη, οπότε οι κάτοικοι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Στη νέα γειτονιά θα υπάρχει τρεις φορές περισσότερο πράσινο σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη καθώς και καταστήματα όπως μανάβικα και καφετέριες, αλλά και χώροι άθλησης.

Αν και όλο το project μοιάζει με μια παράλογη ιδέα, ο Τζεφ Μπέρενς, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Culdesac που θα υλοποιήσει το σχέδιο, λέει ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και να ζήσουν σε μία γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα.

Σίγουρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αυτοκίνηση συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και θέλουμε να γίνει πιο καθαρή, όμως ως φίλοι του αυτοκινήτου, ελπίζουμε ότι το αγαπημένο μας μέσο θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.

Σχετικά άρθρα

Renault

Με τη Renault να ψάχνει ακόμα τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Λούκα ντε Μέο, επικεφαλής της SEAT.

Porsche

Η εμπλοκή της Porsche στο μηχανοκίνητο αθλητισμό έχει μακρά παράδοση. Ένα από τα πολλά κεφάλαια στην ιστορία των αγώνων που έχει γράψει η γερμανική εταιρεία είναι τα ράλι.

Volkswagen

Ακόμα και αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους και αρνούνται να δουν τη ξεκάθαρη κυριαρχία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων στο εγγύς μέλλον, δε θα μπορέσουν να αγνοήσουν το σχετικό ηχητικό «μήνυμα».

Τουρκία

Το πρώτο αυτοκίνητο που έχει αναπτυχθεί στο έδαφός της παρουσίασε η Τουρκία, το οποίο μάλιστα έχει σχεδιαστεί από το σχεδιαστικό κέντρο Pininfarina.

SEAT Arona TGI

Αν σκέφτεστε προορισμό για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας η SEAT έχει να σας προτείνει όχι έναν, αλλά τέσσερις.

Honda

Ο διευθύνων σύμβουλος της Honda, Τακαχίρο Χάτσιγκο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία της.

Ford

Με την παρουσίαση του ηλεκτρικού Mustang Mach-E, ήταν πολλοί οι φίλοι του εμβληματικού muscle car που ενοχλήθηκαν από τη χρήση του ονόματος σε μοντέλο SUV.

Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020 για την Ελλάδα

Στο φιλόξενο ξενοδοχείο Domotel στο Καστρί έγινε η απονομή του βραβείου «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2020 για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τη κάλπη το βραβείο το «σήκωσε» το νέο Peugeot 208. Η βαθμολογία γίνεται ως εξής και η ψηφοφορία είναι ανοικτή.

Rolls-Royce Phantom

Για ακόμα μια φορά η Rolls-Royce απέδειξε τις απίστευτες ικανότητες εξατομίκευσης που μπορεί να προσφέρει στα μοντέλα της.

BMW

Με διαφορά μικρότερη της μιας εβδομάδας, η BMW αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τους δύο βασικούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ smartphones και infotainment.