Είστε εδώ

News

Ford: Μάσκες και αναπνευστήρες κατά του κορωνοϊού

του Γιώργου Ψαρρά

Στη μάχη προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού έχει ριχτεί η Ford, η οποία μέσω συνεργασιών προσπαθεί να διευρύνει την παραγωγή του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού για τους ασθενείς και για όσους εργάζονται στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Η μπλε οβάλ εταιρεία λοιπόν έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την 3M, την GE Healthcare και την UAW, ενώ προσφέρει την τεχνογνωσία και τις ικανότητες της στην παραγωγή και στη μηχανική.

Στα πλάνα της Ford είναι η εβδομαδιαία παραγωγή 100.000 μασκών προσώπου και η αξιοποίηση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης που έχει αναπτύξει η ίδια για την παραγωγή εξαρτημάτων του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Η ομάδα της Ford που συνεργάζεται με την 3M μελετά τρόπους αύξησης της παραγωγής των ηλεκτρονικών μασκών με αναπνευστήρα καθαρισμού αέρα (PAPR). Ταυτόχρονα αναπτύσσουν ένα νέο σχεδιασμό των εν λόγω μασκών με τη χρήση εξαρτημάτων που θα προέρχονται και από τις δύο εταιρείες, ώστε να καλύψουν το μεγάλο κύμα ζήτησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Από τα κλιματιζόμενα καθίσματα των Ford F-150 θα προέρχονται οι ανεμιστήρες των συγκεκριμένων μασκών και φίλτρα της 3M θα φυλακίζουν τα σωματίδια του ιού, ενώ φορητές μπαταρίες θα εξασφαλίζουν την τροφοδοσία των μασκών για έως και οκτώ ώρες. Αυτή η νέου τύπου ηλεκτρονική μάσκα με αναπνευστήρα καθαρισμού αέρα θα μπορούσε να παραχθεί σε εργοστάσιο της Ford από εργαζόμενους της UAW.

Με την GE Healthcare η Ford προσπαθεί να επεκτείνει την παραγωγή των αναπνευστήρων που διαθέτει η τελευταία σε μια απλοποιημένη της όμως έκδοση για την υποστήριξη ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια ή δυσκολία στην αναπνοή που προκαλείται από τον κορωνοϊό. Αυτοί οι αναπνευστήρες θα μπορούσαν να παραχθούν εκτός από την GE Healthcare και σε εργοστάσιο της Ford.

Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι επίσης η πληροφορία ότι το τμήμα σχεδίασης της Ford στις Η.Π.Α ανέπτυξε ταχύτατα και δοκιμάζει διάφανα προστατευτικά που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, τα οποία όταν συνδυάζονται με μάσκα N95, κάνουν αρκετά αποτελεσματική την προστασία από τα σταγονίδια του ιού.

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.

Ένας οδηγός στην πόλη Νοβάτο της Καλιφόρνια κατέγραψε χάρη σε κάμερα που είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που μία οδηγός τον χτύπησε και επέλεξε να φύγει, χωρίς να αφήσει τα στοιχεία της.

Οι οίκοι στην Ευρώπη «ψάχνονται» στο θέμα της διαφοροποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι που «παντρεύουν» το παρελθόν με σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ένας τέτοιος οίκος είναι ο Lazareth που έφτιαξε ένα Mini Moke με καρδιά Maserati. 

Έαν έχεις κέφι όλα γίνονται. 

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας της McLaren στη Formula 1, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το άθλημα βρίσκεται σε πολύ “εύθραυστη” κατάσταση, καθώς εκτός από τα έσοδά του, ίσως να απειλείται και η ίδια του η ύπαρξη.

Μπορεί σήμερα η Skoda να μην είναι γνωστή για τα επαγγελματικά της οχήματα, όμως πριν από 113 χρόνια διέπρεψε στην κατηγορία αυτή.

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Tην περίοδο 2002-2009 η Toyota ενεπλάκη και στη Formula 1, ξεκινώντας την εξέλιξη του μονοθεσίου από το 1999.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του WRC για τους φίλους των αγώνων όπου η ψήφος θα κρίνει το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός ράλι από το 1979, εποχή που θεσπίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. 

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Το Volkswagen e-Golf οδεύει προς το τέλος της εμπορικής του πορείας, όμως φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει ακόμα, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του έδωσε παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.