Είστε εδώ

News

FCA - PSA: Οδεύουν προς συγχώνευση οι δύο όμιλοι;

του Σωτήριου Χάλλα

Οι εξαγορές και οι συνεργασίες μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών παρουσιάζουν αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια με τελευταία μεγάλα παραδείγματα εκείνα της Opel που πήγε στον όμιλο FCA και της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ford και Volkswagen Group.

Τώρα, ένα πιθανό deal για το οποίο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται έντονη φημολογία είναι η συγχώνευση μεταξύ των FCA και PSA. Μάλιστα, από όταν άρχισαν οι φήμες να γίνονται πιο έντονες οι τιμές των μετοχών και των δύο εταιρειών πήραν την ανηφόρα. Συγκεκριμένα, της FCA ανέβηκε κατά 5.2% μέσα σε μία ημέρα και εκείνη της PSA κατά 2.7%.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας FFP στην οποία ανήκει ο όμιλος PSA, Ρομπέρ Πεζό, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι θα υποστήριζε μια πιθανή συγχώνευση με την FCA. Όσον αφορά τον ιταλο-αμερικανικό όμιλο, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο επικεφαλής του ομίλου PSA, Κάρλος Τάβαρες, όσο και ο επικεφαλής του ομίλου FCA, Μάικ Μάνλεϊ, έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις όπου εμφανίζονται θετικοί στις συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με τον Τάβαρες, οι ιδανικοί συνεργάτες για την εταιρεία της οποίας ηγείται είναι η FCA, η General Motors και η Jaguar Land Rover.

Ένα deal μεταξύ FCA Και PSA φαντάζει πολύ θετικό και για τα δύο μέρη αφού η κάθε μία από τις δύο εταιρείες κυριαρχεί σε διαφορετικές αγορές. Η FCA έχει ισχυρή παρουσία στην Αμερική όπου ο γαλλικός όμιλος θέλει να επανέλθει. Την ίδια στιγμή η PSA έχει πολύ καλές επιδόσεις στην Ευρώπη όπου πραγματοποιεί το 90% των πωλήσεών της.

Η FCA προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να προχωρήσει σε κάποια μεγάλη συνεργασία. Ο Μαρκιόνε είχε κάνει αρκετές προσπάθειες οι οποίες δεν είχαν γνωρίσει επιτυχία όμως αυτή τη φορά δεν αποκλείεται το σχέδιο να ολοκληρωθεί.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της όταν η Williams του Τζορτζ Ράσελ πέρασε πάνω από ένα φρεάτιο που δεν ήταν καλά στερεωμένο με αποτέλεσμα εκείνο να φύγει και να προκαλέσει ζημιά στο βρετανικό μονοθέσιο.

Tesla

Η Tesla είναι γνωστή κυρίως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει όμως η αμερικανική μάρκα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως εκείνον της ενέργειας.

Toyota GT 86

Κόντρα σε κάθε λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αποκλεισμένους από τη απόλαυση και την ελευθερία της οδήγησης λειτουργεί η σχολή  “Spinal Track Rally Experience”.

Porsche

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να έχει ικανοποιημένους τους εκεί πελάτες ώστε να απολαμβάνει υψηλά μερίδια πωλήσεων.

Renault - Nissan

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ford

Υπάρχουν μινιατούρες αυτοκινήτων που έχουν «τσιμπημένη» τιμή, ωστόσο αυτό το κλασσικό Ford Escort σε κλίμακα 1:25 είναι εξωπραγματικά ακριβό.