Είστε εδώ

News

Ευρωκοινοβούλιο : Οι ρύποι και πάλι στο προσκήνιο…

του Γιάννη Κανουπάκη

Νέες πιέσεις προς τους κατασκευαστές ασκεί η κεντρική διοίκηση της ΕΕ ως προς το θέμα των εκπομπών ρύπων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή τη φορά το Ευρωκοινοβούλιο ήταν εκείνο που αυστηροποίησε το στόχο. Οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση περιορισμού των εκπομπών νέων αυτοκινήτων και βαν κατά 20% έως το 2025 και κατά 40% έως το 2030. Ασφαλώς, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κράτη-μέλη, οπότε υπεισέρχονται πολιτικοί παράγοντες των μεγάλων χωρών όπως πχ, της Γερμανία και της Γαλλίας που «τσακώνονται» επί του προκειμένου.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι τελευταίες διαμαρτύρονταν για υπερβολικά επιθετικούς στόχους, την ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και Ευρωπαίοι πολιτικοί είχε επικρίνει την προσέγγιση της Κομισιόν ως υπερβολικά χαλαρή... 

Πρόσφατα, η Επιτροπή Περιβαλλοντικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πέρασε μία πιο φιλόδοξη πρόταση για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 45% έως το 2030. Στην ψηφοφορία της 3ης Οκτωβρίου, ωστόσο, εγκρίθηκε ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές που στήριζαν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και εκείνους, που υπογράμμιζαν το υψηλό κόστος για τη βιομηχανία αυτοκινήτου και συνολικά την οικονομία. Το όλο θέμα θα αντιμετωπισθεί και πάλι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, αν και κανείς δεν περιμένει οριστική συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Δεκεμβρίου. Ήδη, πάντως, η  αυτοκινητοβιομηχανία προετοιμάζεται. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκαναν άλμα 42% στα 195.000 οχήματα το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και εξακολουθούν να αντιστοιχούν μόλις στο 2% του συνόλου. Με λίγα λόγια, άλλο τι θέλουμε κι άλλο τι μπορούμε…

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Στην 42η θέση σε σύνολο 82 συμμετεχόντων συνεχίζουν οι Νίκος Παυλίδης-Άλαν Χάριμαν με το Peugeot208 στο ράλι Μόντε Κάρλο, μετά το τέλος του 2ου σκέλους. 

Βρίσκονται μάλιστα στην 6η θέση της κλάσης RC4 στην οποία συνεχίζουν 20 πληρώματα. 

Volvo

Μετά το facelift που δέχτηκε το 2019, το επόμενο βήμα στην πορεία του XC90 είναι να υπάρξει μία νέα γενιά, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί το 2022.

Tesla

Η Tesla είναι βάσει χρηματιστηριακής αξίας η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τους περισσότερους ανταγωνιστές της.

Νέα Skoda Octavia RS

Οι πληροφορίες που ήθελαν την ισχυρότερη έκδοση RS της νέας Octavia να συνδυάζεται με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης, τελικά επιβεβαιώθηκαν από την ίδια τη Skoda.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Το μεγαλύτερο σκέλος του ράλι Μόντε Κάρλο με 122 χλμ. Ειδικών Διαδρομών ολοκληρώθηκε με τους Οζιέ-Ινγκρασιά να έχουν φέρει το Toyota Υaris WRC στην πρώτη θέση.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Στο νοσοκομείο της πόλης Γκαπ θαπεράσουν τη νύχτα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου, οι Τάνακ-Γιαρβόεγια ύστερα από τις υποδείξεις των θεραπόντωνιατρών, με πιθανό εξιτήριο Σάββατο πρωί. 

ΔΑΑ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε συνεργασία  με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει την έκθεση «Του Κόσμου τα Παιχνίδια» από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.

Ford

Παρά τη μείωση των πωλήσεων στα μοντέλα τριών όγκων λόγω της “επέλασης” των SUV,  υπάρχουν ακόμα κάποιες προτάσεις οι οποίες συνεχίζουν την παρουσία τους στο χώρο, όπως είναι το Ford Mondeo.

Νέο SEAT Leon

Μόλις τέσσερις μέρες μας χωρίζουν από την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου SEAT Leon, το οποίο προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει μυστική τη σχεδιαστική του ταυτότητα.

WRC-ράλι Μόντε Κάρλο

Το ηλεκτρονικό κοντέρ έδειξε 170 χλμ./ώρα τη στιγμή που οι Τάνακ-Γιερβέογια είχαν την έξοδο στο 9ο χλμ. της 4ης Ειδικής Διαδρομής μήκους 20.68 χλμ. με ύψος 1.200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.