Είστε εδώ

News

Αυτοκινητόδρομοι χωρίς σήματα: Γίνεται; Αν ναι, πότε;

του Σωτήριου Χάλλα

Σίγουρα η ιδέα για δρόμους χωρίς σήματα μοιάζει παράξενη και εξωπραγματική, αφού θα επικρατούσε το χάος, όμως η μελέτη ενός βρετανικού οργανισμού αναφέρει ότι στη Γηραιά Αλβιώνα αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2027.

Ο οργανισμός που εκπόνησε αυτή τη μελέτη λέγεται Zenzic και έχει ως στόχο την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το συνδυασμό της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το κλειδί για την απουσία των σημάτων κυκλοφορίας από τους δρόμους είναι η διασύνδεση των αυτοκινήτων μεταξύ τους αλλά και με τις υποδομές.

Σύμφωνα με τη Zenzic, η διασύνδεση των οχημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στα τέλη της επόμενης δεκαετίας στη δημιουργία “γυμνών” αυτοκινητόδρομων, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κανένα σήμα κυκλοφορίας.

Ομολογουμένως, κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως η μελέτη της Zenzic φαντάζει αρκετά έως πολύ αισιόδοξη δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η διασύνδεση είτε μεταξύ των οχημάτων, είτε ανάμεσα στα οχήματα και τις υποδομές, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οπότε, ο ορίζοντας της οχταετίας μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ωστόσο, ο οργανισμός περιγράφει ένα μέλλον το οποίο είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, οπότε καλό θα ήταν να μη μας ξενίζει η ιδέα.

Σχετικά άρθρα

Porsche

Τα φώτα στα άδυτα του Τσούφενχαουζεν, λίγο έξω από τη Στουτγάρδη δεν σβήνουν. Οι τεχνικοί και οι μηχανολόγοι μπορούν να εναλλάσσονται στις βάρδιες, αλλά οι υπολογιστές δεν σβήνουν. 

M-Sport

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το τεχνολογικό κέντρο της M-Sport που αποτελεί μια αυτοτελή μονάδα εξέλιξης της όποια ιδέας έχει να κάνει με το motorsport. 

Aπό την αρχική σύλληψη ως ιδέα μέχρι τη σχεδίαση και την παραγωγή. 

Nissan

Tα δύο καινούργια μοντέλα της Nissan, τα Skyline και Dayz απέσπασαν δύο σημαντικά βραβεία για την καριέρα των αυτοκινήτων στην Ιαπωνία.

Το Nissan Dayz κέρδισε το βραβείο Small Mobility και το Nissan Skyline με την τεχνολογία ProPILOT 2.0, πήρε το βραβείο Best Innovation.

FIA Prize Giving 2019

Στο Λούβρο, στο Παρίσι, την Πόλη του Φωτός, οι πρωταθλητές είχαν το ραντεβού τους. 

Formula 1-Μercedes

Στο Παρίσι, στο gala της FIA, έγινε με κάθε επισημότητα η απονομή των επάθλων στους παγκόσμιους πρωταθλητές για τη χρονιά που μας βρίσκει στη δύση της. 

Formula 1: Λιούις Χάμιλτον

Η Mercedes είναι χωρίς αμφιβολία η κυρίαρχη ομάδα στη Formula 1 από το 2014 που άλλαξαν οι κινητήρες και έγιναν υβριδικοί, οπότε είναι λογικό όλοι οι οδηγοί να θέλουν να βρεθούν στο κόκπιτ των μονοθεσίων της.

Monza rally show

Να πούμε ότι δεν ζηλεύουμε, θα είναι ψέμα, ότι δεν στενοχωριόμαστε, ακόμα μεγαλύτερο ψέμα. 

Fiat 124 Spider

Η Fiat παρουσίασε το 2016 το 124 Spider, ένα roadster το οποίο είναι αδερφάκι του Mazda MX-5, αφού τα δύο μοντέλα αναπτύχθηκαν από κοινού από τις δύο εταιρείες, ενώ και κατά την παραγωγή χρησιμοποιούνται κοινά τμήματα.

Jaguar Mark 2

Έξι δεκαετίες πέρασαν από την πρεμιέρα της Jaguar Mark 2 στο Σαλόνι Earls Court του Λονδίνου το 1959.

Genesis

Η Genesis αποτελεί το πολυτελές παρακλάδι της Hyundai, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε Η.Π.Α., Καναδά, Ρωσία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Μέση Ανατολή, όμως υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να τη δούμε και στην Ευρώπη.