Είστε εδώ

News

Άθως και Οίνος : ‘Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Η υπερχιλιόχρονη και μοναδική στον κόσμο ιστορία της Αμπέλου και του Οίνου στο Άγιον Όρος καταγράφεται για πρώτη φορά.

Η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος οίνου  και ο σκηνοθέτης- φωτογράφος Άρης Φωτιάδης, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας σε αρχεία και επιτόπια καταγραφή, όλα όσα συγκέντρωσαν σε κείμενα και εικόνες  τα έβαλαν στις σελίδες του βιβλίου «ΑΘΩΣ και ΟΙΝΟΣ».

Το βιβλίο ακολουθεί την οινική ιστορία της Χαλκιδικής πριν από την επίσημη ίδρυση των Μονών το 960 και συνεχίζει στην Βυζαντινή, Οθωμανική και νεώτερη περίοδο.

Χειρόγραφα των Μονών, χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, αποφάσεις πατριαρχών και επισκόπων αποδεικνύουν την οικονομική και πολιτιστική σημασία του κρασιού για το Άγιον Όρος και όλη την γύρω περιοχή.

Εξετάζεται επίσης η συνέχεια αυτής της παράδοσης στις Μονές του σήμερα, καθώς σώζονται ακόμα βαγεναριά, βαρέλια, εργαλεία και σκεύη του κρασιού τα οποία φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν.

Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο Ιωακείμ Παπάγγελο.

Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από τον James Lilly, επίσημο μεταφραστή του Αγίου Όρους.

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.