Είστε εδώ

News

Άθως και Οίνος : ‘Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Η υπερχιλιόχρονη και μοναδική στον κόσμο ιστορία της Αμπέλου και του Οίνου στο Άγιον Όρος καταγράφεται για πρώτη φορά.

Η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος οίνου  και ο σκηνοθέτης- φωτογράφος Άρης Φωτιάδης, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας σε αρχεία και επιτόπια καταγραφή, όλα όσα συγκέντρωσαν σε κείμενα και εικόνες  τα έβαλαν στις σελίδες του βιβλίου «ΑΘΩΣ και ΟΙΝΟΣ».

Το βιβλίο ακολουθεί την οινική ιστορία της Χαλκιδικής πριν από την επίσημη ίδρυση των Μονών το 960 και συνεχίζει στην Βυζαντινή, Οθωμανική και νεώτερη περίοδο.

Χειρόγραφα των Μονών, χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, αποφάσεις πατριαρχών και επισκόπων αποδεικνύουν την οικονομική και πολιτιστική σημασία του κρασιού για το Άγιον Όρος και όλη την γύρω περιοχή.

Εξετάζεται επίσης η συνέχεια αυτής της παράδοσης στις Μονές του σήμερα, καθώς σώζονται ακόμα βαγεναριά, βαρέλια, εργαλεία και σκεύη του κρασιού τα οποία φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν.

Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο Ιωακείμ Παπάγγελο.

Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από τον James Lilly, επίσημο μεταφραστή του Αγίου Όρους.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.