Είστε εδώ

News

Άθως και Οίνος : ‘Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Η υπερχιλιόχρονη και μοναδική στον κόσμο ιστορία της Αμπέλου και του Οίνου στο Άγιον Όρος καταγράφεται για πρώτη φορά.

Η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος οίνου  και ο σκηνοθέτης- φωτογράφος Άρης Φωτιάδης, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας σε αρχεία και επιτόπια καταγραφή, όλα όσα συγκέντρωσαν σε κείμενα και εικόνες  τα έβαλαν στις σελίδες του βιβλίου «ΑΘΩΣ και ΟΙΝΟΣ».

Το βιβλίο ακολουθεί την οινική ιστορία της Χαλκιδικής πριν από την επίσημη ίδρυση των Μονών το 960 και συνεχίζει στην Βυζαντινή, Οθωμανική και νεώτερη περίοδο.

Χειρόγραφα των Μονών, χρυσόβουλα αυτοκρατόρων, αποφάσεις πατριαρχών και επισκόπων αποδεικνύουν την οικονομική και πολιτιστική σημασία του κρασιού για το Άγιον Όρος και όλη την γύρω περιοχή.

Εξετάζεται επίσης η συνέχεια αυτής της παράδοσης στις Μονές του σήμερα, καθώς σώζονται ακόμα βαγεναριά, βαρέλια, εργαλεία και σκεύη του κρασιού τα οποία φωτογραφήθηκαν και καταγράφηκαν.

Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο Ιωακείμ Παπάγγελο.

Η μετάφραση στα αγγλικά έγινε από τον James Lilly, επίσημο μεταφραστή του Αγίου Όρους.

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.