Είστε εδώ

New Models

Rivian: Εντυπωσιάζει το πρώτο SUV των Αμερικανών

του Σωτήριου Χάλλα

Η Rivian είναι μια σχετικά νέα εταιρεία καθώς ιδρύθηκε το 2009 που ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και παρουσιάζει στην έκθεση του Λος Άντζελες το πρώτο της SUV με την ονομασία R1S.

Το μοντέλο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ηλεκτρικό pick-up που παρουσίασε η εταιρεία σχεδόν ταυτόχρονα με την ονομασία R1T. Στοιχεία που ξεχωρίζουν τα δύο μοντέλα είναι (πέρα από την καρότσα) οι πιο μεγάλες πίσω πόρτες, η λιγότερο κάθετη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος και το πιο πρακτικό εσωτερικό που μπορεί να διαμορφωθεί μέχρι και σε επταθέσια διάταξη.

Όσον αφορά τα συστήματα κίνησης θα υπάρχουν τρεις συνδυασμοί. Με τον πρώτο να αποτελείται από μπαταρία χωρητικότητας 105 kWh που στέλνει την ενέργειά της σε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (έναν για κάθε τροχό) με τη συνολική ισχύ να φτάνει τους 4 ίππους και τα 560 Nm ροπής. Με αυτή τη διαμόρφωση το 0-96 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 4.9 δευτερολέπτων και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 201 χλμ./ώρα ενώ η αυτονομία αγγίζει τα 386 χλμ.

Η επόμενη διαμόρφωση αποτελείται από μπαταρία 135 kWh με την ισχύ να φτάνει τους 764 ίππους και τα 1.120 Nm ροπής. Στην προκειμένη περίπτωση το 0-96 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 3.0 δευτερόλεπτα ενώ η αυτονομία ξεπερνάει τα 498 χλμ.

Η κορυφαία έκδοση όσον αφορά την αυτονομία έχει μπαταρία 180 kWh όμως η ισχύς είναι ελαφρώς μειωμένη στους 709 ίππους με τη ροπή να παραμένει σταθερή στα 1.120 Nm. Η ελαφρά μείωση της ισχύος σημαίνει ότι το 0-96 χλμ./ώρα χρειάζεται 0.2 δευτερόλεπτα περισσότερα όμως η μεγαλύτερη μπαταρία προσφέρει αυτονομία που ξεπερνάει τα 659 χλμ. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι και η μόνη που έχει πενταθέσια διάταξη.

Εντύπωση προκαλούν κάποια στοιχεία που έχει δώσει η εταιρεία σχετικά με το εσωτερικό του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα τις οθόνες του οι οποίες θα είναι τρεις. Η μία θα αντικαταστήσει τον πίνακα οργάνων με διαγώνιο 12.3 ίντσες, η δεύτερη θα είναι για τους πίσω επιβάτες με διαγώνιο 6.8 ίντσες ενώ η τρίτη που θα αφορά το infotainment θα έχει διαγώνιο 15.6 ίντσες δηλαδή το ίδιο μέγεθος με την οθόνη ενός τυπικού laptop.

Τέλος, το R1S θα εξοπλίζεται με τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Αudi-Porsche

Το ταξίδι του πλοίου “Grande America” , τύπου cargo κατασκευής 1997, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του καθώς βυθίστηκε κοντά στις γαλλικές ακτές λόγω πυρκαγιάς.

Alfa Romeo

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Skoda

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί στη χώρα μας ο καιρός να έχει γίνει ανοιξιάτικος όμως στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες είχαν επιπτώσεις και στις μετακινήσεις.

Lotus

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Lotus ετοιμάζει ένα νέο hypercar σε συνεργασία με τη Williams και συγκεκριμένα το τμήμα προηγμένης μηχανικής των Βρετανών (Advanced Engineering).

Bugatti

Τίτλοι τέλους με χαμόγελα και ικανοποίηση πέφτουν στη συνεργασία της Bugatti με την πολυτελή ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Parmigiani Fleurier.

Fiat

Η Fiat μέχρι τώρα είχε μείνει πίσω στην κούρσα προς τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού είχε δημιουργήσει μόνο μία ηλεκτρική έκδοση του 500 η οποία με τη χαμηλή της αυτονομία δεν έβαλε ποτέ δύσκολα στον ανταγωνισμό.

Bentley

Κυριολεκτικά βουτιά στην ιστορία των χωρών του Αραβικού Κόλπου έκανε το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner της Bentley.

Porsche

Σίγουρα η οδήγηση μιας Porsche είναι μοναδική εμπειρία, ωστόσο η γερμανική εταιρεία των supercars επιθυμεί και η απόκτηση τους να γίνεται με ξεχωριστό τρόπο.

Pirelli

Στην ειδική εκδήλωση της BMW στη χώρα μας με την ονομασία “X Passion” όπου η γερμανική εταιρία είχε παρατάξει όλη τη σειρά των SUV, X1,X2,X3,X4,X5, τα ελαστικά όλων των αυτοκινήτων ήταν Pirelli.