Είστε εδώ

New Models

Mercedes GLC F-Cell: Το πρώτο υβριδικό χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης

του Σωτήριου Χάλλα

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ωστόσο, η GLC F-Cell καταφέρνει να είναι μοναδική αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε υβριδικό κινητήρα και το ένα από τα δύο μέρη δε χρησιμοποιεί κάποιο από τα συμβατικά καύσιμα.

Για να εξηγούμαστε, το γερμανικό SUV κινείται από ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι αποδίδουν 210 ίππους ωστόσο η ενέργειά τους μπορεί να προέρχεται από δύο διαφορετικές πηγές και γι’ αυτό θεωρείται υβριδικό.

Η μία πηγή είναι η μπαταρία των 13.5 kWh και η άλλη είναι οι ενεργειακές κυψέλες που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο πάτωμα υπάρχουν δύο δεξαμενές στις οποίες μπορούν να αποθηκευτούν 4.4 κιλά υδρογόνου. Με αυτή την ποσότητα η GLC F-Cell μπορεί να κινηθεί για 430 χλμ. ενώ αν είναι φορτισμένες και οι μπαταρίες, σε υβριδική λειτουργία η απόσταση αυξάνεται σε 500 χλμ.

Εκτός από την υβριδική λειτουργία υπάρχουν ακόμα τρία οδηγικά προφίλ τα F-Cell, Battery και Charge. Στο πρώτο το σύνολο της απαιτούμενης ενέργειας προέρχεται αποκλειστικά από τις κυψέλες υδρογόνου, στο δεύτερο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο ενώ στο τρίτο δίνεται προτεραιότητα στη φόρτιση της μπαταρίας.

Η διάθεση της GLC F-Cell θα γίνει σε επιλεγμένες περιοχές της Γερμανίας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την αποκτήσουν μόνο με προγράμματα ενοικίασης σύντομης αλλά και μακράς διάρκειας.

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.