Είστε εδώ

New Models

Mercedes GLC F-Cell: Το πρώτο υβριδικό χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης

του Σωτήριου Χάλλα

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ωστόσο, η GLC F-Cell καταφέρνει να είναι μοναδική αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε υβριδικό κινητήρα και το ένα από τα δύο μέρη δε χρησιμοποιεί κάποιο από τα συμβατικά καύσιμα.

Για να εξηγούμαστε, το γερμανικό SUV κινείται από ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι αποδίδουν 210 ίππους ωστόσο η ενέργειά τους μπορεί να προέρχεται από δύο διαφορετικές πηγές και γι’ αυτό θεωρείται υβριδικό.

Η μία πηγή είναι η μπαταρία των 13.5 kWh και η άλλη είναι οι ενεργειακές κυψέλες που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο πάτωμα υπάρχουν δύο δεξαμενές στις οποίες μπορούν να αποθηκευτούν 4.4 κιλά υδρογόνου. Με αυτή την ποσότητα η GLC F-Cell μπορεί να κινηθεί για 430 χλμ. ενώ αν είναι φορτισμένες και οι μπαταρίες, σε υβριδική λειτουργία η απόσταση αυξάνεται σε 500 χλμ.

Εκτός από την υβριδική λειτουργία υπάρχουν ακόμα τρία οδηγικά προφίλ τα F-Cell, Battery και Charge. Στο πρώτο το σύνολο της απαιτούμενης ενέργειας προέρχεται αποκλειστικά από τις κυψέλες υδρογόνου, στο δεύτερο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο ενώ στο τρίτο δίνεται προτεραιότητα στη φόρτιση της μπαταρίας.

Η διάθεση της GLC F-Cell θα γίνει σε επιλεγμένες περιοχές της Γερμανίας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την αποκτήσουν μόνο με προγράμματα ενοικίασης σύντομης αλλά και μακράς διάρκειας.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.