Είστε εδώ

Motorshow

Opel Corsa: Πλήρως αλλαγμένη η νέα γενιά

του Σωτήριου Χάλλα

Το Opel Corsa έφτασε πλέον στην έκτη γενιά του, η οποία φέρνει πολλές αλλαγές στο μικρό μοντέλο και την οποία η γερμανική μάρκα παρουσιάζει στο πλαίσιο τη έκθεσης αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Σχεδιαστικά το νέο Corsa έχει πιο δυναμική εμφάνιση με τις αλλαγές να εντοπίζονται σχεδόν παντού. Στο εμπρός μέρος η επάνω γρίλια έχει μικρύνει όμως στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα. Οι νευρώσεις του προφυλακτήρα και το πλαίσιο των προβολέων ομίχλης δημιουργούν πιο επιθετική εικόνα στην οποία συμβάλλουν και οι νευρώσεις του καπό. Παραμένοντας στο εμπρός μέρος του νέου Corsa να επισημάνουμε ότι πλέον τα φωτιστικά σώματα έχουν προβολείς LED.

Στα πλαϊνά συναντάμε, επίσης, αρκετές σχεδιαστικές λεπτομέρειες και νευρώσεις ενώ το πίσω μέρος έχει αλλάξει πλήρως. Στο άνω άκρο υπάρχει αεροτομή οροφής, τα φώτα είναι εντελώς νέα, όπως το ίδιο συμβαίνει και με την πόρτα του χώρου αποσκευών αλλά και με τον προφυλακτήρα.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των μηχανικών της Opel στη νέα γενιά του Corsa είναι η μεγάλη μείωση του βάρους η οποία φτάνει ακόμα και τα 200 κιλά. Έτσι, στην ελαφρύτερη εκδοχή του, το γερμανικό μικρό χωρίς τον οδηγό ζυγίζει 980 κιλά, μένοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός τόνου.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου βασικό ρόλο έπαιξε η πλατφόρμα CMP, που αποτελεί δάνειο από την Peugeot και το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε το μήκος του. Επιπλέον, υπήρξε μείωση στο ύψος, οπότε οι ανάγκες για μέταλλο ήταν λιγότερες. Η μείωση του ύψους εκτός από το λιγότερο βάρος συμβάλλει και στη βελτίωση των οδικών χαρακτηριστικών αφού κατεβαίνει πιο χαμηλά το κέντρο βάρους αλλά και στην αισθητική αφού πλέον δε δείχνει “ψηλόλιγνο”.

Όσον αφορά τους κινητήρες η γκάμα ξεκινάει από τον ατμοσφαιρικό των 1.2 λίτρων με 75 ίππους και χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων, συνεχίζει με τον ίδιο κινητήρα σε υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή με την ισχύ να ανεβαίνει στους 100 και 130 ίππους και το κιβώτιο να είναι χειροκίνητο έξι σχέσεων ή προαιρετικά αυτόματο οχτώ σχέσεων και τέλος υπάρχει μία diesel έκδοση με 102 ίππους.

Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχάσουμε και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του Corsa, επιλογή που υπάρχει για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.

Σχετικά άρθρα

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.

Ferrari

Η Ferrari είναι από τις τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μόδα των SUV και αυτή τη στιγμή εξελίσσει το πρώτο μοντέλο του είδους που θα φέρει στο καπό το Cavallino Rampante. Η ονομασία του θα είναι Purosangue.

Land Cruiser Namib

Η σειρά 70 του Toyota Land Cruiser παράγεται αδιάλειπτα από το 1984 και παρά το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές ώστε να παραμένει σύγχρονο, σε μηχανολογικό τομέα παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο.

Skoda

Μπορεί η Skoda πλέον να μπαίνει σε μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας στη φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης τα νέα  Citigoᵉ iV και Superb iV, ωστόσο δε ξεχνά να τιμά το παρελθόν της.

Volkswagen ID. R

Η Volkswagen έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, μέσω του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μέρος της προσπάθειας που έκανε ο Ρομέν Ντιμά πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού αγωνιστικού ID.

Jeep Wrangler

Όλα τα μοντέλα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιπέτεια, ενώ το πιο ανήμερο off-road «θηρίο» της είναι το Wrangler.

Opel

Μια καινοτόμα υπηρεσία προσφέρει πλέον η Opel στους πελάτες της, καθώς τους ενημερώνει διαρκώς για την πορεία του αυτοκινήτου τους όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο συνεργείο.

Mazda ΜΧ-5

Το διθέσιο roadster της Mazda γίνεται 30 ετών και η ιαπωνική μάρκα το γιορτάζει με τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης η οποία ονομάζεται 30th Anniversary και θα παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα.

SEAT Leon

Σύμφωνα με τη SEAT υπάρχει ένα κοινός παρονομαστής ανάμεσα στο Leon και στον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο των 9.288 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916, ενώ φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ.