Είστε εδώ

Motorshow

Fiat Centoventi: Προσαρμόζεται ακριβώς στα θέλω σου

του Σωτήριου Χάλλα

Το 2019 η FIAT συμπληρώνει 120 χρόνια από την ίδρυσή της και στο πλαίσιο των εορτασμών παρουσίασε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης το πρωτότυπο Centoventi (σημαίνει 120 στα ιταλικά).

Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο του οποίου το βασικότερο στοιχείο είναι ότι το εσωτερικό του είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Δηλαδή υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων όπως το κάθισμα του συνοδηγού το οποίο μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, ακόμα και ως τραπεζάκι για laptop, ενώ το ταμπλό διαθέτει πάρα πολλές τρύπες προκειμένου να μπορεί να δεχτεί διάφορα εξαρτήματα τα οποία θα “κουμπώνουν” μέσα σε αυτές.

Η δυνατότητα τροποποίησης του εσωτερικού του αυτοκινήτου συνεχίζεται και σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρικό του κινητήρα καθώς η μπαταρία του μπορεί πολύ εύκολα να αφαιρεθεί και στη θέση της να τοποθετηθεί μία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Συνολικά ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει μετά την αγορά του αυτοκινήτου μέχρι και τρεις επιπλέον μπαταρίες, ούτως ώστε να αυξήσει την διαθέσιμη αυτονομία η οποία σύμφωνα με τη Fiat ξεκινάει από τα 100 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500.

Η Fiat χαρακτηρίζει το Centoventi ως λευκό καμβά καθώς η παραγωγή του θα γίνεται μόνο σε ένα χρώμα και στυλ και από εκεί και πέρα ο πελάτης θα μπορούμε να το διαμορφώσει όπως θέλει, μέσα από ένα πρόγραμμα εξατομίκευσης το οποίο ονομάζεται 4U. Σε αυτό περιλαμβάνονται τέσσερις διαφορετικές οροφές, τέσσερις προφυλακτήρες, τέσσερα σχέδια ζαντών και τέσσερα διαφορετικά στυλ για το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο η ιταλική μάρκα προσφέρει στον πελάτη, όχι μόνο την ευκαιρία να το προσαρμόσει ακριβώς στα θέλω του, αλλά και τη δυνατότητα να έχει ένα σχεδόν μοναδικό αυτοκίνητο καθώς οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί.

Επιπλέον, τα διάφορα μέρη θα μπορούν να αφαιρεθούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν αλλά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάποια στιγμή βαρεθεί το πώς δείχνει το αυτοκίνητό του, θα μπορεί να το αλλάξει πάρα πολύ εύκολα. Προκειμένου να κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση και την τοποθέτηση των διαφόρων εξαρτημάτων η Fiat, για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ένα δείγμα του πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμόζεται η εμφάνιση και η λειτουργικότητα του αυτοκινήτου είναι ότι για το σύστημα infotainment υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το κινητό του χρήστη σε απλές εκδόσεις ή ακόμα και μία οθόνη 20 ιντσών η οποία θα ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Σε περίπτωση που το Centoventi προχωρήσει σε παραγωγή η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι εκείνη του νέου 500, για το οποίο οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι θα το παρουσιάσουν στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης του 2020 και μάλιστα στην γκάμα του θα υπάρχει αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Σχετικά άρθρα

Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται ότι μέχρι το 2002 στις ελληνικές αστυνομικές ταυτότητες υπήρχε και το δακτυλικό αποτύπωμα από το δείκτη του δεξιού χεριού του κατόχου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού η Volkswagen φαίνεται ότι ετοιμάζει ένα νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV το οποίο θα τοποθετηθεί στην γκάμα των ID μοντέλων, όμως προς το παρόν δεν έχει εμπορική ονομασία παρά μόνο εσωτερική και αυτή είναι ID Ruggdzz.

Οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Άλαν Χάριμαν με το Skoda Fabia R5 κέρδισαν τους Ιταλούς αντιπάλους τους σε αγώνα εντός έδρας μάλιστα στον χωμάτινο αγώνα rally Vald’ Orcia.

Όλοι το έχουμε δει και αρκετοί έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που στο περίγραμμα του παρμπρίζ υπάρχει μαύρο πλαίσιο, το οποίο πάντα δίπλα του έχει πολλές μικρές μαύρες τελείες, όμως, γιατί είναι εκεί.; Υπάρχει λόγος ή είναι αποκλειστικά αισθητική η επιλογή;

H αυτόνομη πλέον εταιρεία επιδόσεων της Seat, η Cupra, δυο χρόνια μετά την ίδρυση της εγκαινίασε τις κεντρικές της εγκαταστάσεις.

Εάν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε πάνω από 2.4 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας στην Bugatti Chiron.

Στο Μόναχο, στην καρδιά της Βαυαρίας ταξιδέψαμε με το βραβευμένο νέο Opel Corsa.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η Toyota βλέπει ότι τα επόμενα χρόνια ο εξηλεκτρισμός στη γκάμα της θα αυξήσει τις ανάγκες για παραγωγή μπαταριών.

Σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες των σωματείων-μελών της ΟΜΑΕ που ψήφισαν για το νέο Δ.Σ., ο Μάριος Ηλιόπουλος έλαβε τiς περισσότερους ψήφους με τον Νικόλα Παυλίδη δεύτερο και την Κατερίνα Φατούρου τρίτη. Το νέο Δ.Σ. θα ακολουθήσει τη οδό των εκλογών ώστε να συγκροτηθεί σε σώμα.

Ότι ο οδηγός της μαύρης Corvette που παρέσυρε και εγκατέλειψε στη Λ.