Είστε εδώ

Motorshow

Fiat Centoventi: Προσαρμόζεται ακριβώς στα θέλω σου

του Σωτήριου Χάλλα

Το 2019 η FIAT συμπληρώνει 120 χρόνια από την ίδρυσή της και στο πλαίσιο των εορτασμών παρουσίασε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης το πρωτότυπο Centoventi (σημαίνει 120 στα ιταλικά).

Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο του οποίου το βασικότερο στοιχείο είναι ότι το εσωτερικό του είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο. Δηλαδή υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων όπως το κάθισμα του συνοδηγού το οποίο μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, ακόμα και ως τραπεζάκι για laptop, ενώ το ταμπλό διαθέτει πάρα πολλές τρύπες προκειμένου να μπορεί να δεχτεί διάφορα εξαρτήματα τα οποία θα “κουμπώνουν” μέσα σε αυτές.

Η δυνατότητα τροποποίησης του εσωτερικού του αυτοκινήτου συνεχίζεται και σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρικό του κινητήρα καθώς η μπαταρία του μπορεί πολύ εύκολα να αφαιρεθεί και στη θέση της να τοποθετηθεί μία μεγαλύτερης χωρητικότητας. Συνολικά ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει μετά την αγορά του αυτοκινήτου μέχρι και τρεις επιπλέον μπαταρίες, ούτως ώστε να αυξήσει την διαθέσιμη αυτονομία η οποία σύμφωνα με τη Fiat ξεκινάει από τα 100 χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500.

Η Fiat χαρακτηρίζει το Centoventi ως λευκό καμβά καθώς η παραγωγή του θα γίνεται μόνο σε ένα χρώμα και στυλ και από εκεί και πέρα ο πελάτης θα μπορούμε να το διαμορφώσει όπως θέλει, μέσα από ένα πρόγραμμα εξατομίκευσης το οποίο ονομάζεται 4U. Σε αυτό περιλαμβάνονται τέσσερις διαφορετικές οροφές, τέσσερις προφυλακτήρες, τέσσερα σχέδια ζαντών και τέσσερα διαφορετικά στυλ για το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο η ιταλική μάρκα προσφέρει στον πελάτη, όχι μόνο την ευκαιρία να το προσαρμόσει ακριβώς στα θέλω του, αλλά και τη δυνατότητα να έχει ένα σχεδόν μοναδικό αυτοκίνητο καθώς οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί.

Επιπλέον, τα διάφορα μέρη θα μπορούν να αφαιρεθούν και στη θέση τους να τοποθετηθούν αλλά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάποια στιγμή βαρεθεί το πώς δείχνει το αυτοκίνητό του, θα μπορεί να το αλλάξει πάρα πολύ εύκολα. Προκειμένου να κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση και την τοποθέτηση των διαφόρων εξαρτημάτων η Fiat, για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ένα δείγμα του πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμόζεται η εμφάνιση και η λειτουργικότητα του αυτοκινήτου είναι ότι για το σύστημα infotainment υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το κινητό του χρήστη σε απλές εκδόσεις ή ακόμα και μία οθόνη 20 ιντσών η οποία θα ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Σε περίπτωση που το Centoventi προχωρήσει σε παραγωγή η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι εκείνη του νέου 500, για το οποίο οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ότι θα το παρουσιάσουν στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης του 2020 και μάλιστα στην γκάμα του θα υπάρχει αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Σχετικά άρθρα

Opel Corsa e-Rally

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα ερχόταν ο καιρός που θα παρακολουθούσαμε πρωτάθλημα Ενιαίου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Mitsubishi Eclipse Cross

Κάθε σύγχρονη γυναίκα είναι ηρωίδα, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί καθημερινά σε πολλαπλούς ρόλους, ενώ σίγουρα οι δυο κυρίες που βρίσκονται μέσα σε αυτό το Mitsubishi Eclipse Cross αξίζουν ένα πιο παρατεταμένο χειροκρότημα.

Renault

Δεν πάει πολύς καιρός από τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Renault ψήφιζε για τους ανθρώπους που θα αντικαθιστούσαν τον Κάρλος Γκον στην ηγεσία της και αποφάσιζε ότι πρόεδρος θα ήταν ο Ζαν – Ντομινίκ Σενάρ και διευθύνων σύμβουλος ο Τιερί Μπολόρ.

28ο ράλι σπριντ Αμαλιάδας

Κερδίζοντας και τις τρεις –επαναλαμβανόμενες- Ειδικές Διαδρομές «Χάβαρι-Κρυονέρι» μήκους  10,32 χλμ. οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος είναι οι νικητές του αγώνα.

Η έξοδος που είχαν στη 2η Ειδική Διαδρομή δεν τους επηρέασε.

Formula 1-Γκραν Πρι Σουζούκα

Οι αγωνοδίκες του Γκραν Πρι Ιαπωνίας, «στόλισαν» πολύ καλά τον Λεκλέρκ για τα γεγονότα στην πίστα της Σουζούκα.

Κάνοντας άσχημη εκκίνηση το νεαρό της Ferrari δεν τον προσπέρασε μόνο ο Μπότας, αλλά και ο Φερστάπεν.

Formula 1: Γκραν Πρι Ιαπωνίας

Το φετινό Γκραν Πρι της Ιαπωνίας είχε αρκετές ιδιαιτερότητες προτού καν ξεκινήσει, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του, ή ακόμα και μετά από αυτό.

40ο ράλι Παλάδιο

Με κέντρο για μια ακόμα το λιμάνι της Νέας Περάμου, το σωματείο Start Line διοργανώνει το 40ό ράλι Παλάδιο το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Ο αγώνας προσμετρά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ράλι ασφάλτου καθώς και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ράλι ιστορικών αυτοκινήτων.

Lunaz

Πώς θα σας φαινόταν ένα αυτοκίνητο που εξωτερικά θα είχε την κλασική ομορφιά που διακρίνει αρκετά μοντέλα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, ενώ εσωτερικά θα είχε όλη την τεχνολογία που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα αυτοκίνητα;

Γκραν Πρι Ιαπωνίας, πίστα Σουζούκα

Στο πλαίσιο του Γκραν Πρι της Ιαπωνίας, η Pirelli διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων όπου μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και οδήγηση στην πίστα της Σουζούκα με μερικά super cars.

Hyundai

Το να τρέχεις κλεισμένος μέσα σε μια φούσκα και η μοναδική παροχή αέρα να προέρχεται από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου, δεν ακούγεται ως πολύ καλή ιδέα, εκτός αν πρόκειται για την εξάτμιση του υδρογονοκίνητου Hyundai Nexo.