Είστε εδώ

F1

Ρος Μπρον: Τολμηρή πρόταση για να βελτιωθεί το θέαμα

του Σωτήριου Χάλλα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψηφοφοριών από διάφορα μέσα σε όλον τον κόσμο το Γκραν Πρι της Αμερικής στο οποίο κέρδισε ο Κίμι Ραϊκόνεν ήταν το καλύτερο της χρονιάς που μας πέρασε.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι κέρδισε ο συμπαθής σε αρκετούς Φινλανδός αλλά και στο ότι οι τελευταίοι γύροι σημαδεύτηκαν από την τριπλή μάχη μεταξύ των Ραϊκόνεν, Φερστάπεν και Χάμιλτον. Μάλιστα, οι τρεις οδηγοί είχαν βρεθεί σε απόσταση κάτω του 1 δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο παρά το γεγονός ότι εκκινούσαν από διαφορετικά σημεία του grid και ότι είχαν ακολουθήσει ο καθένας τη δική του στρατηγική.

Ο αγώνας αυτός άνοιξε μεγάλη κουβέντα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε μία τόσο συναρπαστική εξέλιξη και ο Ρος Μπρον, πρώην επικεφαλής της Ferrari και υπεύθυνος αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Liberty Media κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία ήταν η βροχή της Παρασκευής που δεν επέτρεψε στις ομάδες να δοκιμάσουν εκτενώς τις τρεις γόμες.

Έχοντας μόνο τις δοκιμές του Σαββάτου για να χρησιμοποιήσουν τα στεγνά ελαστικά οι ομάδες δεν πρόλαβαν να μαζέψουν επαρκή δεδομένα έτσι οι στρατηγικές τους ήταν επιρρεπείς σε λάθη καθώς ωθήθηκαν να δοκιμάσουν διάφορες λύσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Βρετανός μηχανικός ψάχνει έναν τρόπο να μειώσει την προβλεψιμότητα των αγώνων δημιουργώντας αντίστοιχες συνθήκες σε όλους τους αγώνες της χρονιάς.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του ο Πάντι Λόου, τεχνικός διευθυντής της Williams είπε ότι μία από τις ιδέες του Ρος Μπρον είναι στις δοκιμές της Παρασκευής οι ομάδες να επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν μόνο μία από τις τρεις γόμες ώστε να μην βελτιστοποιούν το μονοθέσιο και για τις τρεις και να υπάρχει κενό στα δεδομένα τους ως προς το πώς θα αποδώσουν οι άλλες δύο γόμες στον αγώνα.

Σύμφωνα με τον Λόου το “πρόβλημα” είναι ότι πλέον τα μονοθέσια είναι πάρα πολύ αξιόπιστα, οι οδηγοί είναι άριστα γυμνασμένοι και υπερβολικά καλά προετοιμασμένοι για τον κάθε αγώνα και οι ομάδες χρησιμοποιούν μια στρατιά από ανθρώπους οι οποίοι αναλύουν δεδομένα και κάνουν προσομοιώσεις.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο παράγοντας τύχη να μειώνεται τόσο πολύ που είναι πολύ σπάνιο να έχουμε κάποια ανατροπή που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.

Σίγουρα η Formula 1 πρέπει να βρει έναν τρόπο να κάνει τους αγώνες πιο ενδιαφέροντες όμως θα συμφωνήσουν οι ομάδες (ειδικά οι μεγαλύτερες) σε μία τόσο ριζοσπαστική λύση ή θα την πολεμήσουν;

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.