Είστε εδώ

F1

Ρος Μπρον: Τολμηρή πρόταση για να βελτιωθεί το θέαμα

του Σωτήριου Χάλλα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψηφοφοριών από διάφορα μέσα σε όλον τον κόσμο το Γκραν Πρι της Αμερικής στο οποίο κέρδισε ο Κίμι Ραϊκόνεν ήταν το καλύτερο της χρονιάς που μας πέρασε.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι κέρδισε ο συμπαθής σε αρκετούς Φινλανδός αλλά και στο ότι οι τελευταίοι γύροι σημαδεύτηκαν από την τριπλή μάχη μεταξύ των Ραϊκόνεν, Φερστάπεν και Χάμιλτον. Μάλιστα, οι τρεις οδηγοί είχαν βρεθεί σε απόσταση κάτω του 1 δευτερολέπτου ο ένας από τον άλλο παρά το γεγονός ότι εκκινούσαν από διαφορετικά σημεία του grid και ότι είχαν ακολουθήσει ο καθένας τη δική του στρατηγική.

Ο αγώνας αυτός άνοιξε μεγάλη κουβέντα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε μία τόσο συναρπαστική εξέλιξη και ο Ρος Μπρον, πρώην επικεφαλής της Ferrari και υπεύθυνος αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Liberty Media κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία ήταν η βροχή της Παρασκευής που δεν επέτρεψε στις ομάδες να δοκιμάσουν εκτενώς τις τρεις γόμες.

Έχοντας μόνο τις δοκιμές του Σαββάτου για να χρησιμοποιήσουν τα στεγνά ελαστικά οι ομάδες δεν πρόλαβαν να μαζέψουν επαρκή δεδομένα έτσι οι στρατηγικές τους ήταν επιρρεπείς σε λάθη καθώς ωθήθηκαν να δοκιμάσουν διάφορες λύσεις.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Βρετανός μηχανικός ψάχνει έναν τρόπο να μειώσει την προβλεψιμότητα των αγώνων δημιουργώντας αντίστοιχες συνθήκες σε όλους τους αγώνες της χρονιάς.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του ο Πάντι Λόου, τεχνικός διευθυντής της Williams είπε ότι μία από τις ιδέες του Ρος Μπρον είναι στις δοκιμές της Παρασκευής οι ομάδες να επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν μόνο μία από τις τρεις γόμες ώστε να μην βελτιστοποιούν το μονοθέσιο και για τις τρεις και να υπάρχει κενό στα δεδομένα τους ως προς το πώς θα αποδώσουν οι άλλες δύο γόμες στον αγώνα.

Σύμφωνα με τον Λόου το “πρόβλημα” είναι ότι πλέον τα μονοθέσια είναι πάρα πολύ αξιόπιστα, οι οδηγοί είναι άριστα γυμνασμένοι και υπερβολικά καλά προετοιμασμένοι για τον κάθε αγώνα και οι ομάδες χρησιμοποιούν μια στρατιά από ανθρώπους οι οποίοι αναλύουν δεδομένα και κάνουν προσομοιώσεις.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ο παράγοντας τύχη να μειώνεται τόσο πολύ που είναι πολύ σπάνιο να έχουμε κάποια ανατροπή που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.

Σίγουρα η Formula 1 πρέπει να βρει έναν τρόπο να κάνει τους αγώνες πιο ενδιαφέροντες όμως θα συμφωνήσουν οι ομάδες (ειδικά οι μεγαλύτερες) σε μία τόσο ριζοσπαστική λύση ή θα την πολεμήσουν;

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.