Είστε εδώ

F1

Pirelli: Οι Ιταλοί σκέφτονται να φέρουν "έξυπνα" ελαστικά

του Σωτήριου Χάλλα

Η Pirelli θέλει να κάνει επανάσταση και να ενσωματώσει στα ελαστικά της Formula 1 συστήματα τα οποία θα τους επιτρέπουν να “μιλάνε” με το αυτοκίνητο, δηλαδή να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Ανάμεσα στις πληροφορίες που τα “έξυπνα” ελαστικά θα μπορούσαν να μεταδίδουν προς τα pitwalls των ομάδων είναι η θερμοκρασία, η πίεση, ο βαθμός φθοράς και το πόση πρόσφυση έχουν με το οδόστρωμα.

Πρόκειται για μία τεχνολογία την οποία η ιταλική εταιρεία διαθέτει ήδη σε κάποια ελαστικά δρόμου που προορίζει για καθημερινά αυτοκίνητα με την ονομασία Connesso οπότε δε θα της είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τη μεταφέρει και στη Formula 1.

Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο για τις ομάδες αφού το επίπεδο ανταγωνισμού είναι τόσο υψηλό που κάθε επιπλέον πληροφορία μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι.

Βέβαια, ο Μάριο Ιζόλα, επί κεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Pirelli λέει ότι η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στα ελαστικά της F1 είναι πολύ πιο δύσκολη αφ’ ενός λόγω των τεχνικών δυσκολιών αφού οι συνθήκες λειτουργίας είναι πολύ πιο ακραίες και αφ’ ετέρου επειδή θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τη μία ομάδα στην άλλη μέσω της Pirelli.

Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο θα είχε πολύ ενδιαφέρον γιατί θα βοηθούσε να αυξηθεί και το θέαμα αφού κάποιες από αυτές τις πληροφορίες θα ήταν διαθέσιμες και στο κοινό οπότε ελπίζουμε να δούμε κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Ιαπωνίας - Κατατακτήριες

Με το Γκραν Πρι της Ιαπωνίας στην πίστα του Motegi συνεχίζεται το πρωτάθλημα του MotoGP για το 2018.

Γκραν Πρι Αμερικής - FP2

Στη δεύτερη ελεύθερη περίοδο δοκιμών επικράτησαν ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες αντικατοπτρίστηκαν και στην τελική κατάταξη.

Γκραν Πρι Αμερικής - FP1

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην πίστα του Circuit of the Americas συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2018 με τον 18ο αγώνα της χρονιάς ο οποίος ξεκίνησε με βροχή.

Φερνάντο Αλόνσο

Λίγο πριν τον αμερικανικό Γκραν Πρι στο Τέξας, στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Φερνάντο Αλόνσο ποιους θεωρεί ότι είναι οι πέντε κορυφαίοι πρωταθλητές στην ιστορία της Formula 1 και αν μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τον πρώην team mate του στη McLaren, τον Λιούις Χάμ

Porsche Mission E Cross Turismo

Τον περασμένο Μάρτιο στο Σαλόνι της Γενεύης η Porsche μας είχε ξαφνιάσει όλους με την παρουσίαση της Mission E Cross Turismo.

BMW

Η BMW διαθέτει αυτή τη στιγμή μία αρκετά μεγάλη γκάμα από SUV η οποία καλύπτει σχεδόν όλες τις πιθανές κατηγορίες ξεκινώντας από την πιο μικρή και εισαγωγική X1 και φτάνοντας μέχρι την επιβλητική X7.

EuroNCAP

Σταδιακά τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν ολοένα και περισσότερα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης τα οποία έχουν ως στόχο να κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή και πιο ξεκούραστη ταυτόχρονα.

McLaren Speedtail

Πλέον έχουμε ακόμα ένα λόγο να ζηλεύουμε τους μόλις 106 τυχερούς ιδιοκτήτες της επερχόμενης McLaren Speedtail.  

Αυτός βρίσκεται στο λογότυπο της McLaren που ενσωματώνει πάνω της η νέα Speedtail. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει το συγκεκριμένο προαιρετικό λογότυπο της;

Volkswagen

Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη με την πάροδο των ετών η οποία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ορατότητα του οδηγού όμως η βασική τους λειτουργία έχει παραμείνει η ίδια, να σκορπίζουν φως μπροστά από το αυτοκίνητο.

Peugeot

Τα «χαρτιά» της ανοίγει η Peugeot σχετικά με το πλάνο που έχει καταστρώσει σχετικά από την επερχόμενη ηλεκτροκίνηση.