Είστε εδώ

F1

Γκραν Πρι Κίνας: Ήρθαν τα πάνω, κάτω

του Σωτήριου Χάλλα

Το Γκραν Πρι της Σαγκάης, ο τρίτος σταθμός του πρωταθλήματος του 2018, ήταν ένας πολύ θεαματικός αγώνας ο οποίος είχε τα πάντα, προσπεράσεις, συγκρούσεις, αυτοκίνητο ασφαλείας και αλλαγές στρατηγικής οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Η Σαγκάη λειτούργησε και ως μάθημα για δύο οδηγούς. Ο ένας είναι ο Φέτελ ο οποίος έμαθε με τον δύσκολο τρόπο πως όταν παίζεις τόσο σκληρή άμυνα απέναντι σε έναν team mate που έτσι κι αλλιώς δεν έχει σκοπό να σε ανταγωνιστεί τότε το πληρώνεις ακριβά. Ο δεύτερος είναι ο Φερστάπεν ο οποίος έμαθε ότι είναι καλύτερα να περιμένεις δυο-τρεις στροφές και να κάνεις μια σίγουρη προσπέραση παρά να το ρισκάρεις και να χάσεις το βάθρο ή ακόμα και τη νίκη.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί. Ο Φέτελ έκανε ένα μεγάλο λάθος στον αγώνα, στα πρώτα δευτερόλεπτα αυτού και το πλήρωνε μέχρι και την καρό σημαία. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα έφυγε αρκετά καλά όμως ο Κίμι έφυγε ελαφρώς καλύτερα. Προκειμένου να προστατεύσει τη θέση του πίεσε τον Φινλανδό με αποτέλεσμα να του κόψει τη φόρα κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στον Μπότας να βρεθεί αυτός στη δεύτερη θέση.

Έτσι, μετά τις πρώτες στροφές είχαμε ακριβώς την ίδια εικόνα με το Μπαχρέιν. Φέτελ, Μπότας, Ραϊκόνεν. Το θέμα είναι ότι η κίνηση του Φέτελ έδωσε λίγο μετά τη δυνατότητα και στον Φερστάπεν να περάσει τον Ραϊκόνεν. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός δεν έχασε την πρωτιά, δεν είχε πίσω του τον “κυματοθραύστη” Κίμι.

Μετά τους πρώτους γύρους η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και φαινόταν ότι θα έχουμε έναν ήρεμο αγώνα όμως όταν άρχισαν τα πιτ στοπ άρχισε και το ανακάτεμα της τράπουλας. Οι πρώτοι από τους πρωτοπόρους που μπήκαν για αλλαγή ήταν οι δύο οδηγοί της Red Bull οι οποίοι έβαλαν τη μέση γόμα προκειμένου να μη χρειαστούν άλλο πιτ στοπ μέχρι το τέλος του αγώνα. Λίγο μετά μπήκε και ο Χάμιλτον ο οποίος έκανε το ίδιο. Όταν ο Βρετανός βγήκε από τα πιτ βρέθηκε πίσω από τον Φερστάπεν τον οποίο άρχισε να κυνηγάει.

Στον γύρο 20 μπαίνει και ο Μπότας για αλλαγή, έτσι οι μόνοι που δεν είχαν αλλάξει ελαστικά ήταν οι δύο οδηγοί της Ferrari. Ξαφνικά οι κόκκινοι συνειδητοποιούν ότι έχουν καθυστερήσει και τραβάνε τον Φέτελ μέσα όμως ηταν αργά καθώς ο Μπότας με έναν εξαιρετικό γύρο εξόδου κατάφερε να τον προσπεράσει και να βρεθεί στη δεύτερη θέση με τον Κίμι να ηγείται μη έχοντας αλλάξει ελαστικά.

Η Ferrari θέλησε να το εκμεταλλευτεί αυτό και άφησε τον Φινλανδό έξω ώστε να καθυστερήσει τον Μπότας και να έχει την ευκαιρία ο Φέτελ να προσπεράσει ωστόσο ούτε αυτή η κίνηση απέδωσε. Όταν ο Ραϊκόνεν έχασε τη θέση του από τον Μπότας μπήκε και αυτός για αλλαγή ελαστικών αφού δεν είχε πλέον νόημα να μένει με τα ίδια ελαστικά βγαίνοντας, όμως, στην έβδομη θέση.

Και ενώ τα πράγματα ηρέμησαν, φτάνουμε στον γύρο 30 όπου οι δύο Toro Rosso ήρθαν λίγο πιο κοντά από όσο έπρεπε στη στροφή 14 (με υπαιτιότητα του Γκασλί ο οποίος δέχτηκε ποινή 10 δευτερολέπτων) με αποτέλεσμα να αφήσουν κάποια συντρίμμια στην πίστα. Έτσι, ένα γύρο μετά βγαίνει το αυτοκίνητο ασφαλείας. Εκείνη τη στιγμή η Red Bull αποφασίζει μέσα σε δευτερόλεπτα να κάνει την κίνηση του αγώνα. Καλεί και τους δύο οδηγούς της για αλλαγή ελαστικών, βγάζει τα μεσαία που φορούσαν και βάζει τα μαλακά.

Η αλλαγή των ελαστικών εξασφάλισε στους δύο ταύρους μετά τον γύρο 35 που έφυγε το αυτοκίνητο ασφαλείας ότι είχαν πολύ περισσότερη πρόσφυση και έτσι μπορούσαν να κινούνται σαφώς γρηγορότερα.

Η πρώτη προσπέραση έγινε από τον Ρικιάρντο ο οποίος πέρασε τον Ραικόνεν για την πέμπτη θέση στο τέλος της μεγάλης ευθείας χωρίς να χρειαστεί τη βοήθεια του DRS μιας και ακόμα δεν είχε ενεργοποιηθεί. Λίγο μετά ο Φερστάπεν πήγε να περάσει τον Χάμιλτον στη στροφή 7 όμως ο Βρετανός αλλάζοντας λίγο την πορεία του τον ανάγκασε να βγει από την πίστα και να βρεθεί πίσω από τον team mate του και οριακά μπροστά από τον Ραϊκόνεν.

Στον γύρο 41 ο Ρικιάρντο περνάει και τον Χάμιλτον για την τρίτη θέση και αρχίζει να κυνηγάει τον Φέτελ. Στον γύρο 42 ο Φερστάπεν τελικά πέρασε τον Χάμιλτον ο οποίος σε όλο τον αγώνα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και ένα γύρο μετά ο Ρικιάρντο περνάει και τον Φέτελ έχοντας μπροστά του πλέον μόνο τον Μπότας.

Οι δύο Red Bull είναι σε δαιμονιώδη ρυθμό όμως ο Φερστάπεν προκαλεί τη δεύτερη επαφή του αγώνα στη στροφή 14 στην προσπάθειά του να περάσει τον Φέτελ και καταλήγουν και τα δύο μονοθέσια με φορά ανάποδη προς αυτή της πίστας. Οι Ραϊκόνεν και Χάμιλτον που ακολουθούν καταφέρνουν μαεστρικά να τους αποφύγουν και μάλιστα ο οδηγός της Ferrari καταφέρνει να βρεθεί μπροστά από εκείνον της Mercedes. Για αυτή την επαφή ο Φερστάπεν τιμωρήθηκε από τους αγωνοδίκες με ποινή 10 δευτερολέπτων.

Ο Φέτελ επανέρχεται με ένα εντυπωσιακό σπινάρισμα το οποίο, όμως, κατέστρεψε τα πίσω ελαστικά του με αποτέλεσμα λίγο μετά να δεχτεί προσπέραση από τον Χούλκενμπεργκ.

Φτάνουμε στον γύρο 48 από τους 56 και ο Ρικιάρντο με μια εντυπωσιακή κίνηση περνάει τον Μπότας στη στροφή 6 παίρνοντας τα ηνία του αγώνα. Πιο πίσω ο Ολλανδός team mate του δεν πτοείται από την ποινή και λίγο μετά πλησιάζει πάλι τον Χάμιλτον τον οποίο και καταφέρνει να περάσει.

Μπαίνοντας στους τελευταίους 6 γύρους έχουμε τον Ρικιάρντο στην κορυφή, πίσω του τον Μπότας ανήμπορο να ακολουθήσει και ακριβώς πίσω του τον Ραϊκόνεν ο οποίος μέχρι το τέλος διατηρούσε επαφή αλλά χωρίς να καταφέρει την προσπέραση.

Ενώ ετοιμαζόμαστε για την καρό σημαία του τερματισμού, η κατάσταση των ελαστικών του Φέτελ είναι τόσο κακή που τον προλαβαίνει ο Αλόνσο και τον περνάει πολύ εντυπωσιακά στο σύμπλεγμα των στροφών 1 και 2 στον προτελευταίο γύρο δείχνοντας ότι ο Ισπανός είναι ακόμα ικανός για πολλά πράγματα παρά τα 36 του χρόνια. Μάλιστα, ο Γερμανός στις τελευταίες δύο στροφές κινδύνευσε ακόμα και από τον Σάινθ αλλά κατάφερε οριακά να κρατηθεί μπροστά του και να τερματίσει στην όγδοη θέση.

Ο Ρικιάρντο πανηγύρισε έντονα την πρώτη του νίκη για το 2018 με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, να πιει σαμπάνια από το παπούτσι του. Ο επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι σε δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όπου πέρυσι είχε κερδίσει ο Ρικιάρντο.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά την τελική κατάταξη του αγώνα.

Σχετικά άρθρα

Renault Megane R.S. Trophy

Ανεβάζει τον πήχη η Renault παρουσιάζοντας το Megane στην έκδοση R.S. Trophy με κινητήρα 1.800 κ.εκ. απόδοσης 300 ίππων με 420 Nm ροπής, που συνδυάζεται με 6άρι μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen

Nissan Leaf

Από τα άδυτα του αγωνιστικού τμήματος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας πέρασε το ηλεκτροκίνητο Leaf, και «βγήκε» πιο άγριο και πιο επιθετικό. 

McLaren

Η παράδοση της πρώτης από τις μόλις 500 McLaren Senna σίγουρα αποτελεί είδηση, ειδικά όταν διαθέτει ένα πλούσιο πακέτο εξατομίκευσης.

Toyota Hilux

Στην ετήσια αεροπορική επίδειξη “Flying Legends” που πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό αεροδρόμιο του Ντάξφορντ, συμμετείχε το Toyota Hilux.

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.