Είστε εδώ

F1

Alfa Romeo: Δείτε ό,τι βλέπουν οι Ραϊκόνεν και Τζιοβινάτσι (videos)

του Σωτήριου Χάλλα

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Ωστόσο, αυτό που δε βλέπουμε συχνά είναι κάποια λήψη η οποία θα μας δείχνει τι ακριβώς βλέπει ο οδηγός την ώρα που οδηγεί και πως είναι να κινήσει με τις ταχύτητες της Formula 1 έχοντας μπροστά σου το Halo, ένα σύστημα που, θεωρητικά, περιορίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Ευτυχώς, στο internet υπάρχουν αρκετά βίντεο τα οποία δείχνουν ακριβώς τι βλέπει οι οδηγοί όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Φυσικά, αυτά τα βίντεο είναι τραβηγμένα ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια δοκιμών και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό.

Ο ένας είναι ότι προκειμένου να γίνει η λήψη του βίντεο θα πρέπει οι κάμερες να τοποθετηθούν στο ύψος που είναι το βλέμμα του οδηγού. Οι δύο πιο συνηθισμένες λύσεις είναι να μπαίνουν δεξιά και αριστερά από τα μάτια του ή να φοράει γυαλιά στα οποία είναι ενσωματωμένες οι κάμερες. Σπανιότερα τοποθετείται μόνο μία κάμερα η οποία καλύπτει εντελώς το οπτικό πεδίο του οδηγού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι οδηγοί δε θα μπορούσαν να τρέξουν σε συνθήκες κατατακτήριων ή αγώνα με οτιδήποτε που θα τους περιόριζε το οπτικό πεδίο ή θα τους δημιουργούσε ενόχληση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών και του αγώνα οι οδηγοί κάνουν συνεχώς επεμβάσεις σε διάφορους τομείς του μονοθεσίου μέσα από μια ποικιλία διακοπτών. Αν υπήρχε βιντεοσκόπηση οι αντίπαλες ομάδες θα μπορούσαν να μάθουν παρατηρώντας τις αλλαγές που κάνει ο οδηγός, τόσο κάποιες ιδιαιτερότητες του οδηγικού του στυλ όσο και στοιχεία για το ίδιο το μονοθέσιο.

Στα δύο βίντεο που ακολουθούν σήμερα βλέπουμε τους οδηγούς της Alfa Romeo, Κίμι Ραϊκόνεν και Αντόνιο Τζιοβινάτσι, με το φετινό μονοθέσιο της ομάδας κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στη Βαρκελώνη. Ο Φινλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής επέστρεψε στα 39 του στην ομάδα από όπου ξεκίνησε (η Alfa Romeo αποτελεί συνέχεια της Saube). Ο Ιταλός ήταν μέχρι πέρυσι οδηγός εξέλιξης της Ferrari και φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Formula 1. Ο κινητήρας του οποίου ο ήχος κυριαρχεί στα βίντεο είναι κατασκευής Ferrari.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επιπλέον βίντεο στα οποία θα δούμε τι βλέπουν άλλοι οδηγοί σε μονοθέσια διαφορετικών ομάδων.

Σχετικά άρθρα

SEAT

Με μια πρώτη σκέψη ο κόσμος του βιβλίου και του αυτοκινήτου δε συναντιούνται πουθενά, ωστόσο η SEAT μας εξηγεί ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές.

IAME Series Greece

Ο 2ος γύρος του IAME Series Greece διεξήχθη στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας με οργανωτή τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.