Είστε εδώ

F1

Alfa Romeo: Δείτε ό,τι βλέπουν οι Ραϊκόνεν και Τζιοβινάτσι (videos)

του Σωτήριου Χάλλα

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Ωστόσο, αυτό που δε βλέπουμε συχνά είναι κάποια λήψη η οποία θα μας δείχνει τι ακριβώς βλέπει ο οδηγός την ώρα που οδηγεί και πως είναι να κινήσει με τις ταχύτητες της Formula 1 έχοντας μπροστά σου το Halo, ένα σύστημα που, θεωρητικά, περιορίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Ευτυχώς, στο internet υπάρχουν αρκετά βίντεο τα οποία δείχνουν ακριβώς τι βλέπει οι οδηγοί όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Φυσικά, αυτά τα βίντεο είναι τραβηγμένα ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια δοκιμών και υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτό.

Ο ένας είναι ότι προκειμένου να γίνει η λήψη του βίντεο θα πρέπει οι κάμερες να τοποθετηθούν στο ύψος που είναι το βλέμμα του οδηγού. Οι δύο πιο συνηθισμένες λύσεις είναι να μπαίνουν δεξιά και αριστερά από τα μάτια του ή να φοράει γυαλιά στα οποία είναι ενσωματωμένες οι κάμερες. Σπανιότερα τοποθετείται μόνο μία κάμερα η οποία καλύπτει εντελώς το οπτικό πεδίο του οδηγού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι οδηγοί δε θα μπορούσαν να τρέξουν σε συνθήκες κατατακτήριων ή αγώνα με οτιδήποτε που θα τους περιόριζε το οπτικό πεδίο ή θα τους δημιουργούσε ενόχληση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών και του αγώνα οι οδηγοί κάνουν συνεχώς επεμβάσεις σε διάφορους τομείς του μονοθεσίου μέσα από μια ποικιλία διακοπτών. Αν υπήρχε βιντεοσκόπηση οι αντίπαλες ομάδες θα μπορούσαν να μάθουν παρατηρώντας τις αλλαγές που κάνει ο οδηγός, τόσο κάποιες ιδιαιτερότητες του οδηγικού του στυλ όσο και στοιχεία για το ίδιο το μονοθέσιο.

Στα δύο βίντεο που ακολουθούν σήμερα βλέπουμε τους οδηγούς της Alfa Romeo, Κίμι Ραϊκόνεν και Αντόνιο Τζιοβινάτσι, με το φετινό μονοθέσιο της ομάδας κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης στη Βαρκελώνη. Ο Φινλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής επέστρεψε στα 39 του στην ομάδα από όπου ξεκίνησε (η Alfa Romeo αποτελεί συνέχεια της Saube). Ο Ιταλός ήταν μέχρι πέρυσι οδηγός εξέλιξης της Ferrari και φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Formula 1. Ο κινητήρας του οποίου ο ήχος κυριαρχεί στα βίντεο είναι κατασκευής Ferrari.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επιπλέον βίντεο στα οποία θα δούμε τι βλέπουν άλλοι οδηγοί σε μονοθέσια διαφορετικών ομάδων.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Σαρδηνίας

Το έχουμε επισημάνει εκατοντάδες φορές, θα το επισημάνουμε άλλη μία. Στους αγώνες τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς όλα τελειώνουν με φόντο την καρό σημαία. 

Ράλι Σπριντ Μπράλου

Σε μια από τις ωραίες οδηγικά Ειδικές Διαδρομές πραγματοποιήθηκε το ράλι Σπριντ Μπράλου με διοργανωτή το σωματείο AΛΑΛ, που είχε νικητές τους Καμπύλη-Σταμέλο με Skoda Fabia S1600,. Ο αγώνας ήταν ο 2ος γύρος του Κυπέλλου Ασφάλτινων ράλι Νοτίου Ελλάδος.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Με ρεσιτάλ οδήγησης οι Τάνακ-Γιερβόεγια, κερδίζοντας και τις 6 Ειδικές Διαδρομές του 2ου σκέλους στο ράλι ράλι Σαρδηνιας, πέρασαν με το Toyota Yaris  WRC στην πρώτη θέση αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Σόρδο-Ντελ Μπάριο με το Hyundai i20 WRC με διαφορά 25,9 δευτ.με τρίτους την έκπληξη του ιταλικο

Ferrari Passione Rossa

Μπορεί να βρισκόμαστε στην Πάτρα και να παρακολουθούμε ενα ξεχωριστό 2ημερο που έχει οργανώσει  η ΦΙΛΜΠΑ, που όμοιο σκηνικό μπορείς να το συναντήσεις μόνο στο Μαρανέλο ή στο Μόντε Κάρλο .
Ο λόγος, ότι τόσες Ferrari μαζεμένες που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις

Mercedes

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα των Σκύλων, που θεσπίστηκε από τη γερμανική ένωση κυνοτροφείων, η Mercedes παρουσιάζει μια νέα συλλογή από αξεσουάρ για τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Το 2ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας είναι και το μεγαλύτερο.
Μπορεί να περιλαμβάνει 6 μόνο Ειδικές Διαδρομές αλλά με 142,42 χλμ.
Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ειδική Διαδρομή με τον Τάνακ ταχύτερο που πέρασε δεύτερος στην κατάταξη 4,7 πίσω από τον Σόρδο που εξακολουθεί να προηγείται

Renault

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι πιλότοι της Renault Sport, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Ράλι Σαρδηνίας -1ο σκέλος

Σενάριο από δραματική ταινία ήταν το 1ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας όπου η μια ανατροπή ακολούθησε την άλλη και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι Σόρδο -Ντελ Μπάριο οδηγούν την κατάταξη στο ράλι Σαρδηνίας.

Αττική Οδός

Aυξήσεις τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.  Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορί

Νέα Alpine A110S

Στο ερώτημα αν η A110 μπορεί να γίνει πιο σπορ η Alpine απάντησε καταφατικά παρουσιάζοντας τη νέα A110S.