Είστε εδώ

Classic Cars

Volkswagen Type 2: Μαχητής για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών

του Γιώργου Ψαρρά

Ο χρόνος δε φέρθηκε ευγενικά στο συγκεκριμένο Volkswagen Type 2 του 1966, το οποίο βρέθηκε αρκετά ταλαιπωρημένο και γερασμένο.

Η σκουριά ωστόσο κατάφερε να διαβρώσει μόνο το αμάξωμα του και όχι το έντονο πολιτικό του παρελθόν. Το εν λόγω βαν λοιπόν άνηκε στον Ήσο και στην Τζένη Τζένκινς, ένα ζευγάρι που πάλεψε με σθένος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στο Johns Island της Νότιας Καρολίνας, από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1970.

«Η αγάπη είναι πρόοδος-το μίσος είναι ακριβό», αυτό ήταν το μότο στις ζωές του ζεύγους Τζένκινς, ενώ το είχαν γράψει και στην πίσω πόρτα του Volkswagen Type 2. Επαγγελματικά ασχολούνταν με το αγρόκτημα τους και την πώληση προϊόντων. Ωστόσο ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι και δε δέχονταν τις τεράστιες διακρίσεις που επέβαλε άδικα το κράτος στους Αφροαμερικανούς.

Το 1945 αγόρασαν ένα βαν ώστε να μεταφέρουν τα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή στο σχολείο του Τσάρλεστον, ενώ παράλληλα επιβιβάζονταν και εργαζόμενοι που έπρεπε να φτάσουν πολύ μακριά με τα πόδια στις δουλειές τους. Κατά τη διάρκεια των δρομολογίων διδάσκονταν τμήματα από το κρατικό Σύνταγμα, ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στη ψήφο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 λίγοι ήταν οι Αφροαμερικανοί κάτοικοι σε όλη τη Νότια Καρολίνα που μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

Το 1948 οι Τζένκινς συνέβαλαν στην ίδρυση του “The Progressive Club”, ενός συνεταιρισμού που παρείχε κοινοτικά προγράμματα όπως νομική και οικονομική βοήθεια, εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων. Στο κτίριο στεγάζονταν ένα παντοπωλείο, ένα βενζινάδικο, ένα κέντρο επικοινωνίας και μια αίθουσα διδασκαλίας.

Η Ένωση Ιστορικών Οχημάτων της Αμερικής με τη βοήθεια της Volkswagen θα προβάλει από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου το βαν των Τζένκινς στο National Mall της Ουάσιγκτον. Έτσι θα τιμηθεί το σπουδαίο τους έργο, ενώ οι νεότεροι ηλικιακά Αμερικάνοι θα μάθουν ότι τα πολιτικά δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες δεν ήταν πάντα κάτι το αυτονόητο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2014 η οικογένεια των Τζένκινς δώρισε στο Εθνικό Μουσείο της Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού Smithsonian της Ουάσιγκτον το εμπρός και πίσω καπό του Τype 2, τα οποία αποτελούν μόνιμα εκθέματα. 

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ο Τζίτζι Βιλορέζι πριν από 80 χρόνια (1940) οδηγώντας τη Maserati Tipo 4CL κατακτούσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη νίκη (τέταρτη στη σειρά για τη Maserati)  στον πιο παλιό αγώνα της Ιταλίας, το Τarga Florio στους δρόμους της Σικελίας.

Στην τελική ευθεία για το πράσινο φως βρίσκονται οι αγώνες στη χώρα μας υπό την νέα ΟΜΑΕ.

Τι αλλάζει και τι ισχύει από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου σε ο,τι αφορά τις άδειες διεξαγωγής αγώνων σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΓΓΑ.    

Η πανδημία φρέναρε και ακύρωσε τους όποιους προγραμματισμούς για αποδράσεις εκτός συνόρων.

Η ζωή όμως επιστρέφει σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Το 1964 στους κινηματογράφους προβάλλονταν η ταινία “Goldfinger” με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του ΣΟΑΑ για τους αγώνες στη χώρα μας: 

Ένστολη καριέρα κάνει πλέον το Skoda Kodiaq, καθώς πέρασε τις «εξετάσεις» και μπήκε σε σώμα ασφαλείας.

Σύμφωνα λοιπόν με την τσέχικη εταιρεία συνολικά το 30 Kodiaq υπηρετούν πλέον στην Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία του Δυτικού Σάσσεξ στη Βρετανία.

Η κατακόκκινη Ferrari SF71H με τον αριθμό 7 κοσμεί πλέον την ιδιωτική συλλογή του Κίμι Ραϊκόνεν. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ),  προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Εδώ και πολύ καιρό ακούγεται έντονα ότι το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2020 θα ξεκινήσει από την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες στην πίστα του Σπίλμπεργκ.