Είστε εδώ

Classic Cars

Type 64: Η παλαιότερη και σημαντικότερη Porsche στην ιστορία

του Σωτήριου Χάλλα

Πολλές είναι εκείνες οι Porsche που θα μπορούσαν να εξάψουν έναν συλλέκτη σπάνιων αυτοκινήτων όμως καμία δεν μπορεί να το κάνει όπως η Type 64 του 1939 καθώς είναι το σημαντικότερο αυτοκίνητο που κατασκεύασε η εταιρεία.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αποτελούσε προσωπικό μεταφορικό μέσο τόσο του Φέρντιναντ Πόρσε, ιδρυτή της εταιρείας, όσο και του γιου του Φέρι Πόρσε.

Ο Φέρντιναντ Πόρσε είναι ο σχεδιαστής του VW Beetle, το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του προπολεμικά ως KdF-Wagen. Χρησιμοποιώντας τμήματα από τα KdF-Wagen έχτισε το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε το όνομά του, την Type 64. Αφορμή αποτέλεσε ο αγώνας που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 1939 με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό στη Ρώμη, ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κήρυξης του πολέμου.

Λίγο καιρό πριν η VW είχε αναθέσει στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν τρία αντίτυπα του KdF-Wagen για αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Αυτά τα τρία αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν από την Reutter Works, απέναντι από το εργοστάσιο του Zuffenhausen.

Η Type 64 μπορεί να χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα και ανάρτηση με το Beetle όμως κάπου εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Το σασί και το αμάξωμα είναι από αλουμίνιο για την κατεργασία του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί ανάλογες τεχνολογίες με εκείνες που εφαρμόζονταν στα αεροπλάνα της εποχής, ενώ η απόδοση του κινητήρα έχει αυξηθεί από τους 29.5 ίππους στους 32.

Όταν το πρώτο από τα τρία αυτοκίνητα ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε ο πόλεμος και έγινε ιδιοκτησία του Γερμανικού Εργατικού Μετώπου. Ωστόσο, ο Φέρι Πόρσε δεν απογοητεύτηκε και ξεκίνησε τη δημιουργία δύο νέων Type 64 τις οποίες θα χρησιμοποιούσε ως αυτοκίνητα δοκιμών. Πρακτικά η Type 64 είναι ο κρίκος που ενώνει το Beetle και την 356, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μοντέλο της Porsche.

Τελικά, η πρώτη Type 64 δεν πήγε χαμένη αλλά βρέθηκε και πάλι στα χέρια της οικογένειας όταν ενεπλάκη σε ατύχημα την ώρα που πίσω από το τιμόνι της βρισκόταν ο διευθύνων σύμβουλος της VW. Το μοντέλο επιδιορθώθηκε πλήρως και αποτελούσε το προσωπικό μεταφορικό μέσο για τους Πόρσε, πατέρα και γιο. Μάλιστα, τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη Porsche στο καπό τα έχει τοποθετήσει ο ίδιος ο Φέρι Πόρσε, όταν έπρεπε να πάρει έγκριση το αυτοκίνητο για να μπει στην Αυστρία.

Το 1947 το αυτοκίνητο “φρεσκαρίστηκε” από έναν άγνωστο, τότε, σχεδιαστή που άκουγε στο όνομα Μπατίστα Φαρίνα, ιδρυτή του γνωστού οίκου σχεδίασης Pininfarina και ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε μαζί με τη νέα 356.

Αυτό το μοντέλο είναι και το μόνο από τα τρία που επιβίωσαν από τον πόλεμο.

Πλέον, η πιο ιστορική Porsche στην ιστορία της μάρκας βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby’s στις 15 Αυγούστου, στο Μοντερέι της Καλιφόρνια και αναμένεται να "πιάσει" πολλά εκατομμύρια. Άλλωστε, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο πραγματικά μοναδικό, το οποίο αποτελεί την απαρχή μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας.

Σχετικά άρθρα

18η ανάβαση Δημητσάνας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 20 και 21 Ιουλίου, διεξάγεται στην ορεινή Γορτυνία, η ανάβαση Δημητσάνας - Zυγοβιστίου με οργανωτή το σωματείο StartLine.

Ράλι Ρώμης

Ένας από τους Ιταλούς οδηγούς «πρώτης γραμμής» ο Ουμπέρτο Σκάντολα με τον μόνιμο συνοδηγό του Γκουίντο Ντ’ Αμόρε, πρωταθλητές Ιταλίας 2013, θα μοιραστούν τα bucket του Hyundai i20 R5 στο ράλι Ρώμης 19-21 Ιουλίου.

25ο ράλι Ηπειρωτικό

Από την Ελετά Sport, το σωματείο που διοργάνωσε το 25ο  Ηπειρωτικό ράλι λάβαμε από το Δ.Σ. μια σειρά απαντήσεων για το άρθρο που αναρτήσαμε στο motori.gr

Mercedes

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους που κάνει πιο χαλαρή την οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζει τα αφτιά στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Ράλι Φινλανδίας

Η ατυχία κτύπησε τον Έβανς και οι γιατροί συνέστησαν στον εργοστασιακό οδηγό της Ford να μην συμμετάσχει στο ράλι Φινλανδίας.

Ο λόγος είναι ότι στο ράλι Εσθονίας μετά από ένα άλμα, και έτσι όπως προσγειώθηκε το Fiesta WRC, είχε σαν αποτέλεσμα να τρανταχτεί η σπονδυλική στήλη του Έβανς.

Silk Way Rally

Με τη δέκατη μέρα και ένατη Ειδική Διαδρομή ολοκληρώθηκε το Silk Way Rally, ένας αγώνας ο οποίος απλώνεται σε τρεις χώρες, Ρωσία (στο κομμάτι της Σιβηρίας), Μογγολία και Κίνα και περνάει από εξαιρετικά δύσβατα και αφιλόξενα εδάφη όπως η έρημος Γκόμπι.

Electrify America

Μία μόδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο internet και ειδικότερα στα social media και τις εφαρμογές instant messaging είναι τα emojis, δηλαδή μικρές εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους συνομιλητές για να συμπυκνώσουν το λόγο τους και να μη χρειάζεται να γράφουν μακροσκελείς π

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ εξάμηνο του 2019 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει άνοδο.

SEAT Tarraco 1.5 ΤSI ACT

Αρχικά νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και μας κοίταζαν, καθώς σταματήσαμε πάνω σε μια στροφή (είχαμε πάρει μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε την κυκλοφοριακή ροή) προκειμένου να έχουμε τη μαγευτική θέα που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Honda

Ό,τι πιο “φρέσκο” έχει να παρουσιάσει η Honda στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το μοντέλο πόλης Honda E όμως οι Ιάπωνες δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.