Είστε εδώ

Classic Cars

Skoda: Το πρώτο της ασθενοφόρο πριν 113 χρόνια

του Γιώργου Ψαρρά

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Το πρώτο μάλιστα ασθενοφόρο της χρονολογείται στο μακρινό 1906, ήταν γνωστό ως Type C, τροφοδοτούνταν από δίλιτρο κινητήρα απόδοσης μόλις 12 ίππων, είχε μεταξόνιο 2.630 χλστ. και στην καρότσα του υπήρχαν δυο σειρές η μια πάνω από την άλλη, με την κάθε μια να χωράει δυο φορεία.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1910 προσέφερε και το πρώτο ασθενοφόρο στο Σώμα Προστασίας Εθελοντών της Πράγας. Μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ασθενοφόρα παράγονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές, όπως ο  Oldrich Uhlik στην Πράγα, που έφτιαχνε μεγάλες ξύλινες κατασκευές, οι οποίες βασίζονταν στο Skoda 125 του 1929.

Για το σανατόριο της Πράγας τροποποιήθηκε ένα Skoda 6R με εξακύλινδρο κινητήρα 2.9 λίτρων, το μήκος του οποίου ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα.  Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 τα ασθενοφόρα βασίζονταν κυρίως σε μεσαίου μεγέθους μοντέλα της Skoda όπως τα Rapid, Favorit και Superb, τα οποία όμως είχαν μεταξόνιο που έφτανε μέχρι τα 3.415 μέτρα.  

Από το Μάιο του 1946 ξεκίνησε η μεταπολεμική παραγωγή ασθενοφόρων χρησιμοποιώντας το σασί του 1101/1102 Tudor. Το πρώτο ασθενοφόρο της Skoda με μεταλλικό σώμα ήταν το 1200/1201, με δυο φορεία το ένα δίπλα στο άλλο και μεταξόνιο 2.685 χλστ., ενώ μέχρι το 1956 η παραγωγή του ανέρχονταν στις 2.000 μονάδες.

Ακολούθησε το 1961 το ασθενοφόρο 1202 με πίσω πόρτα που άνοιγε προς τα επάνω και νέα ανάρτηση και το 1968 το ασθενοφόρο 1203 η παραγωγή του  οποίου έφτασε τις 10.000 μονάδες. Σήμερα το Kodiaq μπορεί να μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό τιμώντας την ιστορία των προγόνων του.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.

Νew York International Motor Show

Έως και τις 28 Απριλίου διεξάγεται στο Jacob Javits Convention Center στη Νέα Υόρκη η έκθεση αυτοκινήτου.

Παγκόσμιο γεγονός στο σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου, που αποκαλύπτει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον και τις τεχνολογίες στους τέσσερις τροχούς.

Volkswagen ID.R

Άλλη μια δοκιμή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού ID.R της Volkswagen, ολοκληρώθηκε στη γαλλική πίστα Πολ Ρικάρ.