Είστε εδώ

Classic Cars

Skoda: Το πρώτο της ασθενοφόρο πριν 113 χρόνια

του Γιώργου Ψαρρά

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Το πρώτο μάλιστα ασθενοφόρο της χρονολογείται στο μακρινό 1906, ήταν γνωστό ως Type C, τροφοδοτούνταν από δίλιτρο κινητήρα απόδοσης μόλις 12 ίππων, είχε μεταξόνιο 2.630 χλστ. και στην καρότσα του υπήρχαν δυο σειρές η μια πάνω από την άλλη, με την κάθε μια να χωράει δυο φορεία.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1910 προσέφερε και το πρώτο ασθενοφόρο στο Σώμα Προστασίας Εθελοντών της Πράγας. Μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ασθενοφόρα παράγονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές, όπως ο  Oldrich Uhlik στην Πράγα, που έφτιαχνε μεγάλες ξύλινες κατασκευές, οι οποίες βασίζονταν στο Skoda 125 του 1929.

Για το σανατόριο της Πράγας τροποποιήθηκε ένα Skoda 6R με εξακύλινδρο κινητήρα 2.9 λίτρων, το μήκος του οποίου ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα.  Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 τα ασθενοφόρα βασίζονταν κυρίως σε μεσαίου μεγέθους μοντέλα της Skoda όπως τα Rapid, Favorit και Superb, τα οποία όμως είχαν μεταξόνιο που έφτανε μέχρι τα 3.415 μέτρα.  

Από το Μάιο του 1946 ξεκίνησε η μεταπολεμική παραγωγή ασθενοφόρων χρησιμοποιώντας το σασί του 1101/1102 Tudor. Το πρώτο ασθενοφόρο της Skoda με μεταλλικό σώμα ήταν το 1200/1201, με δυο φορεία το ένα δίπλα στο άλλο και μεταξόνιο 2.685 χλστ., ενώ μέχρι το 1956 η παραγωγή του ανέρχονταν στις 2.000 μονάδες.

Ακολούθησε το 1961 το ασθενοφόρο 1202 με πίσω πόρτα που άνοιγε προς τα επάνω και νέα ανάρτηση και το 1968 το ασθενοφόρο 1203 η παραγωγή του  οποίου έφτασε τις 10.000 μονάδες. Σήμερα το Kodiaq μπορεί να μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό τιμώντας την ιστορία των προγόνων του.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Σαρδηνίας

Το έχουμε επισημάνει εκατοντάδες φορές, θα το επισημάνουμε άλλη μία. Στους αγώνες τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς όλα τελειώνουν με φόντο την καρό σημαία. 

Ράλι Σπριντ Μπράλου

Σε μια από τις ωραίες οδηγικά Ειδικές Διαδρομές πραγματοποιήθηκε το ράλι Σπριντ Μπράλου με διοργανωτή το σωματείο AΛΑΛ, που είχε νικητές τους Καμπύλη-Σταμέλο με Skoda Fabia S1600,. Ο αγώνας ήταν ο 2ος γύρος του Κυπέλλου Ασφάλτινων ράλι Νοτίου Ελλάδος.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Με ρεσιτάλ οδήγησης οι Τάνακ-Γιερβόεγια, κερδίζοντας και τις 6 Ειδικές Διαδρομές του 2ου σκέλους στο ράλι ράλι Σαρδηνιας, πέρασαν με το Toyota Yaris  WRC στην πρώτη θέση αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Σόρδο-Ντελ Μπάριο με το Hyundai i20 WRC με διαφορά 25,9 δευτ.με τρίτους την έκπληξη του ιταλικο

Ferrari Passione Rossa

Μπορεί να βρισκόμαστε στην Πάτρα και να παρακολουθούμε ενα ξεχωριστό 2ημερο που έχει οργανώσει  η ΦΙΛΜΠΑ, που όμοιο σκηνικό μπορείς να το συναντήσεις μόνο στο Μαρανέλο ή στο Μόντε Κάρλο .
Ο λόγος, ότι τόσες Ferrari μαζεμένες που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις

Mercedes

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα των Σκύλων, που θεσπίστηκε από τη γερμανική ένωση κυνοτροφείων, η Mercedes παρουσιάζει μια νέα συλλογή από αξεσουάρ για τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Το 2ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας είναι και το μεγαλύτερο.
Μπορεί να περιλαμβάνει 6 μόνο Ειδικές Διαδρομές αλλά με 142,42 χλμ.
Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ειδική Διαδρομή με τον Τάνακ ταχύτερο που πέρασε δεύτερος στην κατάταξη 4,7 πίσω από τον Σόρδο που εξακολουθεί να προηγείται

Renault

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι πιλότοι της Renault Sport, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Ράλι Σαρδηνίας -1ο σκέλος

Σενάριο από δραματική ταινία ήταν το 1ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας όπου η μια ανατροπή ακολούθησε την άλλη και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι Σόρδο -Ντελ Μπάριο οδηγούν την κατάταξη στο ράλι Σαρδηνίας.

Αττική Οδός

Aυξήσεις τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.  Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορί

Νέα Alpine A110S

Στο ερώτημα αν η A110 μπορεί να γίνει πιο σπορ η Alpine απάντησε καταφατικά παρουσιάζοντας τη νέα A110S.