Είστε εδώ

Classic Cars

SEAT : Το πρώτο της αυτοκίνητο πριν 65 χρόνια

του Γιώργου Ψαρρά

Συγκίνηση και περηφάνια αισθάνεται η SEAT, καθώς γιορτάζει την 65η επέτειο από τότε που δημιούργησε το πρώτο της αυτοκίνητο.

Ο λόγος για το ιστορικό SEAT 1400, το οποίο συναρμολογήθηκε για πρώτη φορά στο εργοστάσιο της που βρίσκεται στη Βαρκελώνη όταν το ημερολόγιο έδειχνε 13 Νοεμβρίου του 1953. Μόλις τρία χρόνια από την ίδρυση της ισπανικής εταιρείας.

Μάλιστα η SEΑΤ «θυμάται» και τον αριθμό κυκλοφορίας του πρώτου της μοντέλου, ο οποίος ήταν B-87.223. Αρχικά η δυνατότητα παραγωγής του συγκεκριμένου εργοστασίου, που απασχολούσε 925 υπαλλήλους, ήταν πέντε οχήματα την μέρα, ωστόσο γρήγορα η παραγωγή αυξήθηκε, ενώ η τιμή του SEAT 1400 με βάση τα χρήματα που ζητούσε τότε, σήμερα θα κόστιζε 705 ευρώ.

Τo SEAT 1400 ήταν ένα κομψό για την εποχή του τετράθυρο sedan μοντέλο, κάτω από το εμπρός καπό του βρισκόταν τοποθετημένος ένας τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.395 κ.εκ., ο οποίος απέδιδε μόλις 44 ίππους και επέτρεπε μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ./ώρα.

Από το ρεζερβουάρ των 45 λίτρων εκτιμάται ότι αντλούνταν 10,5 λίτρα/100 χλμ. Συνεργάζονταν με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων που μετέδιδε την κίνηση στον πίσω άξονα, ο οποίος ενσωματώνει ένα διαφορικό. Χρησιμοποιούνταν ως επίσημο όχημα από τις Αρχές τους κράτους αλλά και ως ταξί.

Οι τίτλοι τέλους στην παραγωγή του SEAT 1400 έπεσαν το 1954, ενώ μέχρι τότε είχαν κατασκευαστεί 1.345 αντίτυπα του. Η σκυτάλη παραδόθηκε την ίδια χρονιά στο SEAT 1400 A, ενώ ακολούθησε το 1400 B το 1956,  το 1400 C το 1960 και αρκετές ειδικές τους εκδόσεις. Συνολικά η παραγωγή από όλη την οικογένεια των SEAT 1400 ανέρχεται στις 98.978 μονάδες.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Alfa Romeo

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Skoda

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί στη χώρα μας ο καιρός να έχει γίνει ανοιξιάτικος όμως στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες είχαν επιπτώσεις και στις μετακινήσεις.

Lotus

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Lotus ετοιμάζει ένα νέο hypercar σε συνεργασία με τη Williams και συγκεκριμένα το τμήμα προηγμένης μηχανικής των Βρετανών (Advanced Engineering).

Bugatti

Τίτλοι τέλους με χαμόγελα και ικανοποίηση πέφτουν στη συνεργασία της Bugatti με την πολυτελή ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Parmigiani Fleurier.

Fiat

Η Fiat μέχρι τώρα είχε μείνει πίσω στην κούρσα προς τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού είχε δημιουργήσει μόνο μία ηλεκτρική έκδοση του 500 η οποία με τη χαμηλή της αυτονομία δεν έβαλε ποτέ δύσκολα στον ανταγωνισμό.

Bentley

Κυριολεκτικά βουτιά στην ιστορία των χωρών του Αραβικού Κόλπου έκανε το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner της Bentley.

Porsche

Σίγουρα η οδήγηση μιας Porsche είναι μοναδική εμπειρία, ωστόσο η γερμανική εταιρεία των supercars επιθυμεί και η απόκτηση τους να γίνεται με ξεχωριστό τρόπο.

Pirelli

Στην ειδική εκδήλωση της BMW στη χώρα μας με την ονομασία “X Passion” όπου η γερμανική εταιρία είχε παρατάξει όλη τη σειρά των SUV, X1,X2,X3,X4,X5, τα ελαστικά όλων των αυτοκινήτων ήταν Pirelli. 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Στο πλαίσιο του 19ου συνεδρίου μάρκετινγκ αεροδρομίου Αθηνών, το ΔΑΑ επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Α