Είστε εδώ

Classic Cars

Porsche 356 3000 RR: Το δώρο στον «βασιλιά»

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Στο χώρο των αγώνων, πέρα από τα ταλέντα υπάρχουν και έντονες προσωπικότητες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, στο παγκόσμιο motorsport, όσο και στην εξέλιξη των ιδεών.  

Ένας από αυτούς ο 73χρονος Γερμανός Βάλτερ Ρερλ που απολαμβάνει πλέον μια “one- off” πράσινη Porsche 356 3000 RR, του 1959, με το λογότυπο RR να σημαίνει Rohrl Roadster.

Όμως στο αυτοκίνητο πέρα από την ανακατασκευή, τα φουσκωμένα φτερά, μούρη από 911 S, τις διαφοροποιήσεις σε αναρτήσεις και φρένα (όλα από 911)  τοποθετήθηκε κινητήρας της 911 του 1977, την 930 Turbo, 3λιτρος 6κύλινδρο με 260 ίππους.

Όταν αρχικά ζητήθηκε από τον Ρερλ να οδηγήσει το αυτοκίνητο, δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του. Αλλά μόλις κάθισε πίσω από το τιμόνι και έγραψε μερικά χλμ. στο κοντέρ, η Porsche αυτή πήρε πορεία για το γκαράζ του Γερμανού. 

Και μόλις έφτασε στο σπίτι του Ρέρλ, ο Βάλτερ το πρώτο πράγμα που έκανε στο αυτοκίνητο ήταν να βάλει στις δύο σχάρες που βρίσκονται στο καπό των αποσκευών τα σήματα από τις τέσσερις νίκες του στο ράλι Μόντε Κάρλο. 

Ο Ρερλ που σαν οδηγός βρίσκεται στο “rally Hall of Fame” υπήρξε εργοστασιακός οδηγός Opel, Fiat, Lancia, Audi, Porsche, έχει εκκινήσει σε 75 ράλι του παγκοσμίου πρωταθλήματος, Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου 14 νίκες, 31 συνολικά, με δύο παγκόσμιους τίτλους (1980-1982) ενώ είναι ο μοναδικός οδηγός που έχει κερδίσει το ράλι Μόντε Κάρλο με τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα, 1980 με Fiat 131 Abarth, 1982 με Opel Ascona 400, 1983 με Lancia 037, 1984 με Audi Quattro, ενώ την πρώτη του νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι τη σημείωσε στο ράλι Ακρόπολις το 1975 με την κίτρινη Opel Ascona. Είναι ο αγώνας  που ο ψιλόγλυνος Γερμανός έδειξε το ταλέντο του στις χωμάτινες –δύσκολες- Ελληνικές Ειδικές Διαδρομές  και από εκεί η καριέρα του απογειώθηκε. 

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.

Ένας οδηγός στην πόλη Νοβάτο της Καλιφόρνια κατέγραψε χάρη σε κάμερα που είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που μία οδηγός τον χτύπησε και επέλεξε να φύγει, χωρίς να αφήσει τα στοιχεία της.

Οι οίκοι στην Ευρώπη «ψάχνονται» στο θέμα της διαφοροποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι που «παντρεύουν» το παρελθόν με σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ένας τέτοιος οίκος είναι ο Lazareth που έφτιαξε ένα Mini Moke με καρδιά Maserati. 

Έαν έχεις κέφι όλα γίνονται. 

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας της McLaren στη Formula 1, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το άθλημα βρίσκεται σε πολύ “εύθραυστη” κατάσταση, καθώς εκτός από τα έσοδά του, ίσως να απειλείται και η ίδια του η ύπαρξη.

Μπορεί σήμερα η Skoda να μην είναι γνωστή για τα επαγγελματικά της οχήματα, όμως πριν από 113 χρόνια διέπρεψε στην κατηγορία αυτή.

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Tην περίοδο 2002-2009 η Toyota ενεπλάκη και στη Formula 1, ξεκινώντας την εξέλιξη του μονοθεσίου από το 1999.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του WRC για τους φίλους των αγώνων όπου η ψήφος θα κρίνει το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός ράλι από το 1979, εποχή που θεσπίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. 

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Το Volkswagen e-Golf οδεύει προς το τέλος της εμπορικής του πορείας, όμως φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει ακόμα, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του έδωσε παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.