Είστε εδώ

Autobest

VINFAST-Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις: H πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ

To AutoBest, o ανεξάρτητος ευρωπαϊκός δημοσιογραφικός οργανισμός επισκέφτηκε τα άδυτα της πρώτης αυτοκινητοβιομηχανίας από το Βιετνάμ. Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι της VINFAST.

Στα «αφτιά» των κολοσσιαίων αυτοκινητοβιομηχανιών μάλλον θα ακούγεται σαν αστείο το γεγονός ότι ιδρύθηκε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία του Βιετνάμ, η οποία μάλιστα έχει αρκετά φιλόδοξους στόχους.

Το γέλιο όμως μπορεί να παγώσει στα χείλια κάποιων προέδρων όταν ακούσουν τις ικανότητες της VINFAST, η οποία μετράει μόλις ένα χρόνο ζωής, αφού ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2017.

Τα στοιχεία γύρω από την VINFAST όντως ακούγονται σχεδόν εξωπραγματικά και για το λόγο αυτό ταξιδέψαμε στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας για να διαπιστώσουμε από κοντά αν ισχύει η μεγάλη της δύναμη.

Θα ξεκινήσουμε την ιστορία μας με το βιογραφικό του Βιετναμέζου Pham Nhat Vuong, ο οποίος πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Γεωλογικής Διερεύνησης της Μόσχας, ταξίδεψε στην Ουκρανία με ένα ταπεινό Lada. Εκεί λοιπόν ίδρυσε μια εταιρεία φαγητού με βασικό αντικείμενο το ρύζι. Ποιο ήταν το μέλλον της εν λόγω εταιρίας; Αρκεί να σας πούμε ότι το 2009 εξαγοράστηκε από τη Nestle με το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχοντας προσθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό αρκετά μηδενικά ο Pham επέστρεψε στο Βιετνάμ και επένδυσε σε μια εταιρεία τουρισμού που είχε συσταθεί το 2001. Πλέον ο Όμιλος VINGROUP ασχολείται με τα ακίνητα, τα εμπορικά κέντρα, τη γεωργία, τα θεματικά πάρκα, τη ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την υγεία και πολλούς ακόμα τομείς. Παράλληλα στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ίδρυσε την VINSMART, η οποία εστιάζει στις νέες τεχνολογίες, στα ψηφιακά προϊόντα και τα πρωτοποριακά υλικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Pham είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος Βιετναμέζος στην ιστορία με το ποσοστό ανάπτυξης του πλούτου να έχει διψήφιο ποσοστό ετησίως. Ο κύκλος εργασιών της VINGroup κατά το τελευταίο έτος ήταν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια με μικτά κέρδη που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο προσωπικός πλούτος του Pham εκτιμάται από το Forbes σε πάνω από 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επισκεφτήκαμε τρεις από τις έξι συνολικά μονάδες παραγωγής της VINFAST και είδαμε τεράστιους χώρους, όπου σύμφωνα με τους ιθύνοντες εκεί θα επιτυγχάνεται ετήσια παραγωγή 250.000 μονάδων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στη δεύτερη φάση του έργου η παραγωγική ετήσια ικανότητα θα φτάσει τις 500.000 μονάδες. Στις εγκαταστάσεις θα εργάζονται 1.400 ρομπότ και 1.200 αυτόνομα οχήματα εδάφους για τη μεταφορά εξαρτημάτων, επομένως θα επιτυγχάνεται ένα υψηλό επίπεδο αυτοματισμού. Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Χάι Φονγκ και έχει έκταση 3.350 τ.μ. εκ των οποίων τα 1.200 προέκυψαν από αποξήρανση έκτασης που μέχρι πριν από λίγους μήνες καλύπτονταν από νερό.

Σχετικά τώρα με το εργατικό δυναμικό μας μίλησε ο Shaun Calvert, ο οποίος εργάζονταν στην Οpel μέχρι την εξαγορά της από τον Όμιλο PSA. H εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού γίνεται σε συνεργασία με το σχολείο Eckert στο Μόναχο, καθώς δεν υπάρχουν ειδικευμένοι εργάτες στην περιοχή. Ο αριθμός των εργαζομένων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 5.000.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VINFAST, James de Luca, μας μίλησε για το φιλόδοξο πλάνο των Βιετναμέζων που προβλέπει ότι εντός 24 μηνών από την έναρξη του έργου θα κυκλοφορήσουν τα δυο πρώτα μοντέλα. Πρόκειται για ένα sedan και ένα SUV, τα οποία θα είναι premium και θα βασίζονται σε πλατφόρμες της BMW. Αν και η VINFAST δεν αποκαλύπτει για ποιες πλατφόρμες πρόκειται ανακαλύψαμε ότι είναι αυτές της Σειράς 5 και της Χ5. Για τη σχεδίαση τους προσφέρουν την πολύτιμη συμβολή τους οι οίκοι Pininfarina και ITALDESIGN.

Το λανσάρισμα τους έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η επίσημη πρεμιέρα τους έχει δρομολογηθεί για το Σαλόνι του Παρισιού τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2020. Προς το παρόν 160 πρωτότυπα μοντέλα πραγματοποιούν δοκιμές εξέλιξης σε δρόμους του Βιετνάμ και της Ευρώπης.

Από τη βαυαρική εταιρεία προέρχεται επίσης και ο δίλιτρος κινητήρας απόδοσης 175 και 230 ίππων. Σκέψη για πετρελαιοκινητήρα δεν υπάρχει, καθώς δε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο τα αυτοκίνητα στο Βιετνάμ.

Στο εσωτερικό αναμένεται να ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής των 10 ιντσών με τα θέματα σχεδίασης να εμπνέονται από τα πιο όμορφα τοπία του Βιετνάμ. Αν και η VINFAST το αρνείται η σχεδίαση του συστήματος πολυμέσων παραπέμπει σε αυτό της Volvo.

Ακόμα δυο μοντέλα από την VINFAST θα δούμε μάλλον του χρόνου στο Σαλόνι της Γενεύης. Ο λόγος για ένα μικρό μοντέλο πόλης που θα βασίζεται στην πλατφόρμα του Chevrolet Spark με τρικύλινδρο κινητήρα της GM και ένα ηλεκτροκίνητο με τεχνολογία που θα αναπτύξει η VINFAST με την EDAG.

Εκτιμούμε ότι κατά τα πρώτα χρόνια η VINFAST, σε μια αγορά όπως αυτή του Βιετνάμ, θα αποκτήσει μερίδιο 30-35%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ εφαρμόζει φόρο 70% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων που παράγονται στην περιοχή του ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), τα οποία είναι αφορολόγητα από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η VINFAST θα προσφέρει σε ανταγωνιστικές τιμές (ανεπίσημη τιμή εκκίνησης για το sedan 13.000 δολάρια) τα μοντέλα της με χρόνο παράδοσης 2 μήνες όταν οι ανταγωνιστές της χρειάζονται 5 μήνες.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της VINGroup και πρόεδρος της VINFAST, Le Thi Thu Thuy, μιλάει για τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς, καθώς προς το παρόν αναλογούν μόλις 23 αυτοκίνητα σε 1.000 κατοίκους με τον ετήσιο αριθμό πωλήσεων να μην υπερβαίνει τις 300.000 μονάδες σε μια χώρα με πληθυσμό 96 εκατομμύρια.

Το σίγουρο είναι ότι είδαμε εντυπωσιακά πράγματα στο Βιετνάμ και γίναμε μάρτυρες στη γέννηση μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευε ακόμα και ο Ίλον Μασκ. Υπάρχει σχέδιο, όραμα και άνθρωποι έτοιμοι να το υλοποιήσουν.

Θα επανέλθουμε…

Κείμενο: Dan Vardie Founder Autobest

Απόδοση: Γιώργος Ψαρράς

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Hyundai Motorsport-Ράλι Φινλανδίας

Περίοδος διακοπών για τις εργοστασιακές ομάδες πριν επιστρέψουν στο σανίδι του WRC, με το ράλι Φινλανδίας την 1η Αυγούστου. 

Εκεί λοιπόν που ήταν όλα «ήρεμα», η Hyundai Motorsport έσκασε τη βόμβα για το τρίτο πλήρωμα που θα δηλώσει στον πιο γρήγορο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. 

Goodwood Festival of Speed

Έναν αιώνα ζωής γιορτάζει το 2019 η Citroen και φυσικά με την τόση μεγάλη-αγωνιστική-ιστορία δεν θα μπορούσε να μην είναι η super star στο φεστιβάλ ταχύτητας στο  Goodwood που διεξάγεται 4-7 Ιουλίου στην Αγγλία.

Classic Acropolis 2019

Το ράλι Ακρόπολις δεν υπάρχει πλέον. Δυστυχώς το χάσαμε απ΄όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις (ακόμα και ως ιστορικό).

EKO – Ducati

Κάτω από τον έναστρο  καλοκαιρινό ουρανό τα Αθήνας, παρακολουθήσαμε την όμορφη εκδήλωση απονομής των δώρων στους νικητές του διαγωνισμού EKO Racing 100 .

Mini

Η Mini ετοιμάζει το νέο John Cooper Works GP, το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρότερο σε σχέση με το τρέχον μοντέλο και στο πλαίσιο της εξέλιξής του η βρετανική μάρκα έκανε κάποιους γύρους στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ, πριν από τον 24ωρο αγώνα που έγινε το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Ιουνίου.

Συγχώνευση FCA-Renault

Οι Renault και FCA είναι ανοιχτές στην επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ τους για μια πιθανή συγχώνευση, όμως στελέχη και των δύο ομίλων εμφανίζονται επιφυλακτικά σχετικά με παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη συμφωνίας.

FCA

Η FCA θέλοντας να αυξήσει τις δυνατότητες του infotainment των αυτοκινήτων της, δημιούργησε μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι κάτοχοι των αυτοκινήτων της θα μπορούν να κάνουν κάποιες αγορές χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.

Porsche

Το τμήμα ειδικών δημιουργιών της Porsche με την ονομασία Porsche Exclusive Manufaktur, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει την κυκλοφορία ειδικών εκδόσεων, οι οποίες θα αντλούν έμπνευση από μοντέλα τα οποία παράγονταν ανάμεσα στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘80.

Ford Focus ST

Ακόμα και αν είσαι άγιος στο δρόμο τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό βλέποντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το τεχνολογικό υπόβαθρο του νέου Ford Focus ST είναι πίστες, στροφές, μεγάλες ευθείες και αδρεναλίνη.