Είστε εδώ

Autobest

Honda Akademie : Γεύση από Civic

του Γιάννη Σταυρόπουλου

To ραντεβού μας ήταν εκεί, στις εγκαταστάσεις της Honda Akademie, λίγο έξω από τη Φρανκφούρτη.

Ο σκοπός της επίσκεψής μας ήταν για να οδηγήσουμε όλη τη σειρά των νέων Civic, αλλά και να μας μιλήσουν τα στελέχη της για το μέλλον της ιαπωνικής εταιρίας που έρχεται ταχύτητα.

Η ηλεκτροκίνηση ήταν και πάλι στο μενού καθώς έγινε πολύ κουβέντα για το Urban EV Concept, ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης με ορίζοντα το 2019 όπου θα ξεκινήσει η διάθεσή του ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης.

Το κυρίως μενού ήταν η σειρά Civic.

Το 5θυρο hatchback, το 4θυρο sedan και το 5θυρο Type R.

Tα δύο Civic, το 5θυρο και το Type R κατασκευάζονται στην Αγγλία, ενώ το 4θυρο στην Τουρκία.

Έχοντας οδηγήσει στη χώρα μας το 5θυρο επικεντρωθήκαμε στο στο Type R, ενώ για επιδόρπιο αφήσαμε το άγνωστο ακόμα 4θυρο sedan.

Η δυνατή όμως βροχή και οι χειμερινές συνθήκες που επικρατούσαν στη Φρανκφούρτη μας «χάλασαν» κάπως τη διάθεση καθώς δεν ευχαριστηθήκαμε όπως έπρεπε το Type R.

Όμως εκεί, από το ένα στο άλλο, από το κόκκινο, στο άσπρο, και από το άσπρο στο μπλε, στην πίστα της Honda Akademie και ας δυνάμωνε η βροχή, ενώ το μενού περιελάμβανε και αρκετά χλμ. στο Εθνικό Δίκτυο που όμως είχε πολύ κίνηση και η «η βρόχα έπεφτε ράιτ θρου», όπως τραγουδούσε ο αείμνηστος Γιώργος Ζαμπέτας.

Mας έκανε εντύπωση ο διττός χαρακτήρας του, πόσο φιλικό είναι στην καθημερινή οδήγηση και πόσο μεταμορφώνεται όταν πιέσεις πιο βαθιά το πεντάλ του γκαζιού όπου εκτός των άλλων δίπλα από τον επιλογέα υπάρχει το μπουτόν με τρείς ρυθμίσεις, comfort, sport και R+ που επιδρούν στην αίσθηση του τιμονιού, στη ροπή του κινητήρα και στην ανάρτηση.

Το κιβώτιο είναι ιδιαίτερα ακριβές σε κάθε αλλαγή και το τιμόνι πολύ άμεσο. Ιδιαίτερα γρήγορο στο κέντρο.

Είναι εντυπωσιακό επίσης πως στρίβει στις καμπές που ακόμα και στο βρεγμένο οδόστρωμα σε επαρχιακό γερμανικό δρόμο το αυτοκίνητο έστριβε σαν να ήταν σε ράγες.

Αισθάνεσαι πολύ καλά στο Type R ακόμα και για καθημερινή οδήγηση. Αν και το αυτοκίνητο είναι για να το χαίρεσαι στον αυτοκινητόδρομο, καθώς στους ελληνικούς δρόμους που η πλειονότητα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, πώς να κινηθείς με τα ελαστικά που «φοράει» το Type R διαστάσεων 245/30-20, θα σε βγάλουν οι λακκούβες και οι παγίδες εκτός προϋπολογισμού.

Ενθουσιάζεσαι επίσης από τον ήχο, ειδικά σε κάθε κατέβασμα ταχύτητας, ενώ ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα φρένα με τις κόκκινες δαγκάνες μπροστά/πίσω, 4πίστονες για μπροστά με δίσκους 350 χλστ. διαμέτρου και 305 για πίσω.

Για τις επιδόσεις η Honda αναφέρει ως τελική τα 272 χλμ./ώρα, για τα 0-100 ο χρόνος είναι 5,7 δευτ., η μέση κατανάλωση 7,7 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων 176 C02.

Για το τέλος γράψαμε και μερικές 100άδες χλμ. με το 4θυρο Civic με το μοτέρ 1.5 VTEC turbo απόδοσης 182 ίππων.

Ωραίο μοτέρ και αυτό με ωραία απόκριση, που σε κάνει να κινείσαι πολύ ευχάριστα. Τώρα για sedan το όλο πακέτο με τους 182 ίππους το βλέπουμε κάπως υπερβολικό, αλλά μην ξεχνάμε για όλες τις εκδόσεις υπάρχουν αγοραστές.

Πάντως στους γερμανικούς δρόμους το αυτοκίνητο πατούσε πολύ καλά.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 210 χλμ./ώρα, για τα 0-100 ο χρόνος είναι 8,4 δευτ., η μέση κατανάλωση 5,7 λίτρα/100 χλμ. με τις εκπομπές να βρίσκονται στα 130 C02.

Σε σχέση με το 5θυρο το 4θυρο είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις.

Για το 4θυρο οι διαστάσεις είναι 4,648 χλστ.. Χ 1,799 χλστ. Χ 1.416 σε ο,τι αφορά μήκος Χ πλάτος Χ ύψος και για το 5θυρο οι αντίστοιχες διαστάσεις είναι 4,518 Χ 1,799 Χ 1,434.

Αυτά λοιπόν από τη Φρανκφούρτη και από τη Honda Akademie, που μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για πρώτη φορά με στελέχη της ιαπωνικής εταιρίας σε ένα χώρο που τον επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Alfa Romeo

Κατά τη διάρκεια των τριημέρων της Formula 1 βλέπουμε τα μονοθέσια να τρέχουν από τις διάφορες κάμερες που είναι τοποθετημένες στην πίστα ενώ υπάρχουν και οι onboard λήψεις που μας μεταφέρουν πιο κοντά στη δράση.

Skoda

Τα οχήματα της Skoda δεν εξυπηρετούσαν μόνο τη μεταφορά επιβατών, αλλά και ασθενών, καθώς πολλά χρόνια πριν η τσέχικη εταιρεία κατασκεύαζε και ασθενοφόρα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί στη χώρα μας ο καιρός να έχει γίνει ανοιξιάτικος όμως στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες είχαν επιπτώσεις και στις μετακινήσεις.

Lotus

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Lotus ετοιμάζει ένα νέο hypercar σε συνεργασία με τη Williams και συγκεκριμένα το τμήμα προηγμένης μηχανικής των Βρετανών (Advanced Engineering).

Bugatti

Τίτλοι τέλους με χαμόγελα και ικανοποίηση πέφτουν στη συνεργασία της Bugatti με την πολυτελή ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Parmigiani Fleurier.

Fiat

Η Fiat μέχρι τώρα είχε μείνει πίσω στην κούρσα προς τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού είχε δημιουργήσει μόνο μία ηλεκτρική έκδοση του 500 η οποία με τη χαμηλή της αυτονομία δεν έβαλε ποτέ δύσκολα στον ανταγωνισμό.

Bentley

Κυριολεκτικά βουτιά στην ιστορία των χωρών του Αραβικού Κόλπου έκανε το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner της Bentley.

Porsche

Σίγουρα η οδήγηση μιας Porsche είναι μοναδική εμπειρία, ωστόσο η γερμανική εταιρεία των supercars επιθυμεί και η απόκτηση τους να γίνεται με ξεχωριστό τρόπο.

Pirelli

Στην ειδική εκδήλωση της BMW στη χώρα μας με την ονομασία “X Passion” όπου η γερμανική εταιρία είχε παρατάξει όλη τη σειρά των SUV, X1,X2,X3,X4,X5, τα ελαστικά όλων των αυτοκινήτων ήταν Pirelli. 

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Στο πλαίσιο του 19ου συνεδρίου μάρκετινγκ αεροδρομίου Αθηνών, το ΔΑΑ επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Α