Είστε εδώ

Auto News

Υδρολίσθηση: Γι' αυτό πρέπει να πηγαίνουμε αργά όταν βρέχει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Συνεχώς ακούμε διάφορες αρχές να μιλάνε για την οδική ασφάλεια και για το πώς πρέπει να προσαρμόζουμε την οδήγησή μας όταν η κατάσταση στο δρόμο γίνεται πιο δύσκολη όπως σε περίπτωση που βρέχει.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς τα ξεχνάμε μετά από λίγο και όταν βρέχει οδηγούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και όταν υπάρχουν στεγνές συνθήκες.

Στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται με τον καλύτερο τρόπο κατανοητό γιατί όταν βρέχει πρέπει να κόβουμε ρυθμό και να αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία στο δρόμο.

Το αυτοκίνητο που φέρει την κάμερα ταξιδεύει με μέτρια ταχύτητα και την ώρα που προσπερνάει ένα άλλο αυτοκίνητο πατάει σε μια “λιμνούλα” που έχει σχηματιστεί από την έντονη βροχόπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο της υδρολίσθησης το οποίο οδήγησε σε απώλεια ελέγχου του οχήματος.

Η υδρολίσθηση είναι ο No 1 κίνδυνος όταν κινούμαστε σε βρεγμένο οδόστρωμα. Προκαλείται όταν το νερό δημιουργεί ένα “φιλμ” που δεν επιτρέπει στο ελαστικό να πατήσει στην άσφαλτο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαφή μεταξύ ασφάλτου και ελαστικού χάνεται και οποιαδήποτε ικανότητα ελέγχου του αυτοκινήτου από τον οδηγό.

Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωταγωνιστής του βίντεο στάθηκε τυχερός αφού μπορεί το αυτοκίνητό του να χτύπησε ελαφρώς, τόσο το διπλανό όχημα όσο και τις μπαριέρες όμως, τελικά, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο και να επιβραδύνει το αυτοκίνητο.

Σχετικά άρθρα

SEAT

Με μια πρώτη σκέψη ο κόσμος του βιβλίου και του αυτοκινήτου δε συναντιούνται πουθενά, ωστόσο η SEAT μας εξηγεί ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές.

IAME Series Greece

Ο 2ος γύρος του IAME Series Greece διεξήχθη στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας με οργανωτή τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.