Είστε εδώ

Auto News

Υδρολίσθηση: Γι' αυτό πρέπει να πηγαίνουμε αργά όταν βρέχει (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Συνεχώς ακούμε διάφορες αρχές να μιλάνε για την οδική ασφάλεια και για το πώς πρέπει να προσαρμόζουμε την οδήγησή μας όταν η κατάσταση στο δρόμο γίνεται πιο δύσκολη όπως σε περίπτωση που βρέχει.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς τα ξεχνάμε μετά από λίγο και όταν βρέχει οδηγούμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και όταν υπάρχουν στεγνές συνθήκες.

Στο βίντεο που ακολουθεί γίνεται με τον καλύτερο τρόπο κατανοητό γιατί όταν βρέχει πρέπει να κόβουμε ρυθμό και να αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία στο δρόμο.

Το αυτοκίνητο που φέρει την κάμερα ταξιδεύει με μέτρια ταχύτητα και την ώρα που προσπερνάει ένα άλλο αυτοκίνητο πατάει σε μια “λιμνούλα” που έχει σχηματιστεί από την έντονη βροχόπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο της υδρολίσθησης το οποίο οδήγησε σε απώλεια ελέγχου του οχήματος.

Η υδρολίσθηση είναι ο No 1 κίνδυνος όταν κινούμαστε σε βρεγμένο οδόστρωμα. Προκαλείται όταν το νερό δημιουργεί ένα “φιλμ” που δεν επιτρέπει στο ελαστικό να πατήσει στην άσφαλτο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαφή μεταξύ ασφάλτου και ελαστικού χάνεται και οποιαδήποτε ικανότητα ελέγχου του αυτοκινήτου από τον οδηγό.

Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωταγωνιστής του βίντεο στάθηκε τυχερός αφού μπορεί το αυτοκίνητό του να χτύπησε ελαφρώς, τόσο το διπλανό όχημα όσο και τις μπαριέρες όμως, τελικά, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο και να επιβραδύνει το αυτοκίνητο.

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.