Είστε εδώ

Auto News

Βάτσλαφ Κλέμεντ: Από βιβλιοπώλης ιδρυτής της Skoda

του Γιώργου Ψαρρά

Η φετινή 16η μέρα του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Skoda, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των δυο ιδρυτών της.

Το μακρινό 1868 λοιπόν ήρθε στη ζωή ο Βάτσλαφ Κλέμεντ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αυτοκινητοβιομηχανία, παρότι αρχικά ασχολήθηκε με έναν άλλο κλάδο.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο το 1883 εργάστηκε ως μαθητευόμενος βιβλιοπώλης στη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν τα ποδήλατα. Οχτώ χρόνια αργότερα η επιχείρηση περνάει στα χέρια του όμως ο δραστήριος Βάτσλαφ αρχίζει να ασχολείται και με τις πωλήσεις αυστριακών, βρετανικών και γερμανικών ποδηλάτων.

Με τον Βάτσλαφ Λάουριν, το συνιδρυτή της Skoda, ξεκίνησαν αρχικά τη συνεργασία τους ανοίγοντας το Δεκέμβριο του 1985 ένα συνεργείο οχημάτων 120 τ.μ. στην Τσεχία. Την άνοιξη του 1896 ο Κλέμεντ και ο Λάουριν δημιουργούν την “Slavia”, η οποία ασχολείται με την κατασκευή ποδηλάτων.

Ο Κλέμεντ αφιερώνεται στην εργασία του και εξελίσσεται διαρκώς. Τον Οκτώβριο του 1896 καινοτομεί με την εισαγωγή των δόσεων στις πωλήσεις ποδηλάτων. Εργάζεται αρκετά σκληρά, καθώς πηγαίνει στο εργαστήριο 5 το πρωί και φεύγει από εκεί 11 το βράδυ. Αναλαμβάνει ο ίδιος τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ των προϊόντων του.

Επόμενο στάδιο στην καριέρα του είναι η κατασκευή μοτοσυκλετών, με τη Slavia να παρουσιάζει τις δυο πρώτες στις 18 Νοεμβρίου του 1899. Η παραγωγή μοτοσυκλετών κυριάρχησε και έτσι η εταιρεία του σταμάτησε οριστικά να κατασκευάζει ποδήλατα το Μάρτιο του 1905.

Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου. Σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ το 1907 το 70% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχονταν από εξαγωγές.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στέφεται στην παραγωγή κινήτρων για αεροσκάφη, ωστόσο το καλοκαίρι του 1924 μια πυρκαγιά καταστρέφει το εργοστάσιο του. Η σωτηρία του έρχεται μέσα από τη συγχώνευση με τα εργοστάσια Skoda Works που έχουν έδρα το Πίλσεν. Από τη ζωή ο Κλέμεντ έφυγε σε ηλικία 70 ετών, στις 13 Αυγούστου του 1938.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της όταν η Williams του Τζορτζ Ράσελ πέρασε πάνω από ένα φρεάτιο που δεν ήταν καλά στερεωμένο με αποτέλεσμα εκείνο να φύγει και να προκαλέσει ζημιά στο βρετανικό μονοθέσιο.

Tesla

Η Tesla είναι γνωστή κυρίως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει όμως η αμερικανική μάρκα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως εκείνον της ενέργειας.

Toyota GT 86

Κόντρα σε κάθε λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αποκλεισμένους από τη απόλαυση και την ελευθερία της οδήγησης λειτουργεί η σχολή  “Spinal Track Rally Experience”.

Porsche

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να έχει ικανοποιημένους τους εκεί πελάτες ώστε να απολαμβάνει υψηλά μερίδια πωλήσεων.

Renault - Nissan

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ford

Υπάρχουν μινιατούρες αυτοκινήτων που έχουν «τσιμπημένη» τιμή, ωστόσο αυτό το κλασσικό Ford Escort σε κλίμακα 1:25 είναι εξωπραγματικά ακριβό.