Είστε εδώ

Auto News

Βάτσλαφ Κλέμεντ: Από βιβλιοπώλης ιδρυτής της Skoda

του Γιώργου Ψαρρά

Η φετινή 16η μέρα του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Skoda, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των δυο ιδρυτών της.

Το μακρινό 1868 λοιπόν ήρθε στη ζωή ο Βάτσλαφ Κλέμεντ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αυτοκινητοβιομηχανία, παρότι αρχικά ασχολήθηκε με έναν άλλο κλάδο.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο το 1883 εργάστηκε ως μαθητευόμενος βιβλιοπώλης στη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν τα ποδήλατα. Οχτώ χρόνια αργότερα η επιχείρηση περνάει στα χέρια του όμως ο δραστήριος Βάτσλαφ αρχίζει να ασχολείται και με τις πωλήσεις αυστριακών, βρετανικών και γερμανικών ποδηλάτων.

Με τον Βάτσλαφ Λάουριν, το συνιδρυτή της Skoda, ξεκίνησαν αρχικά τη συνεργασία τους ανοίγοντας το Δεκέμβριο του 1985 ένα συνεργείο οχημάτων 120 τ.μ. στην Τσεχία. Την άνοιξη του 1896 ο Κλέμεντ και ο Λάουριν δημιουργούν την “Slavia”, η οποία ασχολείται με την κατασκευή ποδηλάτων.

Ο Κλέμεντ αφιερώνεται στην εργασία του και εξελίσσεται διαρκώς. Τον Οκτώβριο του 1896 καινοτομεί με την εισαγωγή των δόσεων στις πωλήσεις ποδηλάτων. Εργάζεται αρκετά σκληρά, καθώς πηγαίνει στο εργαστήριο 5 το πρωί και φεύγει από εκεί 11 το βράδυ. Αναλαμβάνει ο ίδιος τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ των προϊόντων του.

Επόμενο στάδιο στην καριέρα του είναι η κατασκευή μοτοσυκλετών, με τη Slavia να παρουσιάζει τις δυο πρώτες στις 18 Νοεμβρίου του 1899. Η παραγωγή μοτοσυκλετών κυριάρχησε και έτσι η εταιρεία του σταμάτησε οριστικά να κατασκευάζει ποδήλατα το Μάρτιο του 1905.

Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου. Σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ το 1907 το 70% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχονταν από εξαγωγές.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στέφεται στην παραγωγή κινήτρων για αεροσκάφη, ωστόσο το καλοκαίρι του 1924 μια πυρκαγιά καταστρέφει το εργοστάσιο του. Η σωτηρία του έρχεται μέσα από τη συγχώνευση με τα εργοστάσια Skoda Works που έχουν έδρα το Πίλσεν. Από τη ζωή ο Κλέμεντ έφυγε σε ηλικία 70 ετών, στις 13 Αυγούστου του 1938.

Σχετικά άρθρα

Ανάβαση Πιτίτσας

Tελευταία παράσταση του φετινού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Πιτίτσα, τη γνωστή διαδρομή της Πάτρας,

Η Βάσω Κουρτίδου πίσω από το τιμόνι του ασημί Toyota Yaris της δεν συμμετείχε απλώς, αλλά “έγραψε” μια καλή επίδοση και αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με ένα κύπελλο.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan GT R

Ο “Godzilla”, όπως είναι το προσωνύμιο του Nissan GT R, δίνει το παρών στο περίπτερο της ιαπωνικής μάρκας στην έκθεση αυτοκίνηση 2018 που γίνεται στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.

Αυτοκίνηση 2018-BMW i3s

Το i3 είναι το ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο η BMW μπήκε στη νέα εποχή της αυτοκίνησης το 2013 που άρχισε να παράγεται και τώρα το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την πιο ισχυρή του έκδοση με την ονομασία i3s στην Αυτοκίνηση 2018.

Αυτοκίνηση 2018-Renault Megane R.S.

Στην Αυτοκίνηση 2018 το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά από κοντά την πιο πρόσφατη δημιουργία της Renault Sport, του τμήματος επιδόσεων της γαλλικής εταιρείας, το Megane R.S.

Aυτοκίνηση 2018

Η έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018», που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, «γράφει» σημαντική αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλευση επισκεπτών.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan e-NV200

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επερχόμενης ηλεκτροκίνησης στη φετινή Έκθεση «Αυτοκίνηση 2018» αποτελεί σίγουρα το Νissan e-NV200.

Αυτοκίνηση 2018-Citroen C3 Aircross

Στο περίπτερο της Citroen μπορούμε ανάμεσα στα άλλα μοντέλα να δούμε και το C3 Aircross το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων μεταξύ των οποίων εκείνο του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2018 από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Autobest.

Αυτοκίνηση 2018-Hyundai i30 N

Η Hyundai για πρώτη φορά αποφάσισε να μπει στα “χωράφια” των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το i30 N το οποίο είδαμε και πέρυσι στην Αυτοκίνηση και το εγχείρημά της μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος και την απειρία

Porsche

Αν κάποιος είναι κάτοχος μιας συλλεκτικής και αρκετά ακριβής Porsche θα εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε για να φροντίσει το σέρβις της;

BMW

Η BMW έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα της θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση περνώντας πρώτα από το στάδιο των plug-in υβριδικών (PHEV).