Είστε εδώ

Auto News

Βάτσλαφ Κλέμεντ: Από βιβλιοπώλης ιδρυτής της Skoda

του Γιώργου Ψαρρά

Η φετινή 16η μέρα του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Skoda, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των δυο ιδρυτών της.

Το μακρινό 1868 λοιπόν ήρθε στη ζωή ο Βάτσλαφ Κλέμεντ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην αυτοκινητοβιομηχανία, παρότι αρχικά ασχολήθηκε με έναν άλλο κλάδο.

Μετά από πέντε χρόνια φοίτησης στο δημοτικό σχολείο το 1883 εργάστηκε ως μαθητευόμενος βιβλιοπώλης στη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Η μεγάλη του αγάπη ωστόσο ήταν τα ποδήλατα. Οχτώ χρόνια αργότερα η επιχείρηση περνάει στα χέρια του όμως ο δραστήριος Βάτσλαφ αρχίζει να ασχολείται και με τις πωλήσεις αυστριακών, βρετανικών και γερμανικών ποδηλάτων.

Με τον Βάτσλαφ Λάουριν, το συνιδρυτή της Skoda, ξεκίνησαν αρχικά τη συνεργασία τους ανοίγοντας το Δεκέμβριο του 1985 ένα συνεργείο οχημάτων 120 τ.μ. στην Τσεχία. Την άνοιξη του 1896 ο Κλέμεντ και ο Λάουριν δημιουργούν την “Slavia”, η οποία ασχολείται με την κατασκευή ποδηλάτων.

Ο Κλέμεντ αφιερώνεται στην εργασία του και εξελίσσεται διαρκώς. Τον Οκτώβριο του 1896 καινοτομεί με την εισαγωγή των δόσεων στις πωλήσεις ποδηλάτων. Εργάζεται αρκετά σκληρά, καθώς πηγαίνει στο εργαστήριο 5 το πρωί και φεύγει από εκεί 11 το βράδυ. Αναλαμβάνει ο ίδιος τη διαφήμιση και το μάρκετινγκ των προϊόντων του.

Επόμενο στάδιο στην καριέρα του είναι η κατασκευή μοτοσυκλετών, με τη Slavia να παρουσιάζει τις δυο πρώτες στις 18 Νοεμβρίου του 1899. Η παραγωγή μοτοσυκλετών κυριάρχησε και έτσι η εταιρεία του σταμάτησε οριστικά να κατασκευάζει ποδήλατα το Μάρτιο του 1905.

Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την ανάπτυξη του πρώτου αυτοκινήτου. Σύντομα έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ το 1907 το 70% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχονταν από εξαγωγές.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στέφεται στην παραγωγή κινήτρων για αεροσκάφη, ωστόσο το καλοκαίρι του 1924 μια πυρκαγιά καταστρέφει το εργοστάσιο του. Η σωτηρία του έρχεται μέσα από τη συγχώνευση με τα εργοστάσια Skoda Works που έχουν έδρα το Πίλσεν. Από τη ζωή ο Κλέμεντ έφυγε σε ηλικία 70 ετών, στις 13 Αυγούστου του 1938.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Μόντε Κάρλο

Από την έρημο του Ντακάρ και τη 3η θέση στο βάθρο, στα χιονιά και στο κρύο του Μόντε Κάρλο –σε διαδρομές γύρω από την Γκάπ-για τους Λεμπ-Ελενά την πρεμιέρα του WRC, το ράλι Μόντε Κάρλο 24-27 Ιανουαρίου.

Ράλι Μόντε Κάρλο-Citroen Racing

Όπως και να το κάνουμε όταν έχεις κερδίσει 5 φορές στη σειρά το ράλι Μόντε Κάρλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, θεωρείσαι το Νο 1 φαβορί για τη νίκη.

Ο λόγος για τον Οζιέ (στο δεξί bucket πάντα ο Ινγκρασιά) που από το 2019 θα οδηγεί για τη Citroen Racing.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Ο 39χρονος Ιρλανδός Κρις Μικ επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του WRC, με την ομάδα της Toyota Gazoo Racing που ηγείται ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Τόμι Μάκινεν.

Κάρλος Γκον

Η Nissan μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκον στις 19 Νοεμβρίου ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στο πρώην αφεντικό της και τώρα επανέρχεται με νέες κατηγορίες.

Land Rover Discovery

Όταν ένα μοντέλο, όπως το Discovery, έχει συμπληρώσει τρεις επιτυχημένες δεκαετίες ζωής και έχει σημειώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις, τότε η δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης αποτελεί μάλλον μονόδρομο για τη Land Rover.

Ταξινομήσεις premium κατηγορίας

Για μια ακόμα χρονιά η Mercedes τόσο στη χώρα μας, όσο και στις τέσσερις γωνιές της Γης, δεν άφησε το πρώτο σκαλί του βάθρου, στην premium κατηγορία.

Volkswagen ID.R

Μετά το ρεκόρ που σημείωσε το ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.R στην ανάβαση του Πάικς Πικ στην Αμερική (4.302 χλμ. είναι η απόσταση από το ύψος της θάλασσας στην τερματισμό) με τον Ντιμά στο τιμόνι, ετοιμάζεται για ένα άλλο ρεκόρ.

Google Maps

Το Google Maps είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο χάρη στην ποιοτική και εύκολη πλοήγηση που προσφέρει.

Skoda

Την ευθύνη για τη στρατηγική εξάπλωση του Ομίλου Volkswagen στην Ινδία έχει αναλάβει η Skoda.

Porsche

Τη σχέση της με τα ράλι αποφάσισε να αναθερμάνει η Porsche, καθώς προετοιμάζει δυναμική επιστροφή.