Είστε εδώ

Auto News

Τάκης Θεοχαράκης: Χρονιά αλλαγών με πωλήσεις πάνω από 100.000

του Γιάννη Κανουπάκη

Από τη λιανική, που, πάντα, το 2ο εξάμηνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και βέβαια από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, «καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική ή εκλογική περίοδο», θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο το τελικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, φέτος. Αυτό τόνισε  ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NissanΕλλάδος, Τάκης Θεοχαράκης, μιλώντας στους συντάκτες αυτοκινήτου, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της παρουσίασης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου Nissan Leaf νέας γενιάς. Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά, στην παρούσα φάση, ότι οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών θα ξεπεράσουν φέτος το «ορόσημο» των 100.000 μονάδων.

Φόροι για ρύπους

Ωστόσο, σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τον όγκο των νέων ταξινομήσεων, το 2018, θεωρεί ο κ.Θεοχαράκης και τις αλλαγές που φέρνει, από τον Σεπτέμβριο, ο νέος τρόπος μέτρησης εκπομπών ρύπων, το WLTP. Οι νέες μετρήσεις, όπως εξήγησε, σημαίνουν περαιτέρω αυξημένες τιμές ρύπων. Και το γεγονός αυτό, όπως είπε, θα έχει φορολογικές επιπτώσεις, καθώς αρκετά μοντέλα της αγοράς θα ανέβουν στην κλίμακα φορολογικού συντελεστή, άρα θα υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις στις τελικές τιμές των αυτοκινήτων. Παράλληλα, η ανάγκη προσαρμογής των εργοστασίων στα δεδομένα του WLTP θα επηρεάσει και τα στοκ και τις διαθεσιμότητες των εισαγωγέων, άρα και αυτό το γεγονός θα παίξει ρόλο στο τελικό μέγεθος της αγοράς μας.  Ο Αντιπρόεδρος και ΔΣ της Νικ.Ι.Θεοχαράκης ΑΕ, δείχνει, βεβαίως, ικανοποιημένος από το γεγονός  ότι η αγορά του αυτοκινήτου συνεχίζει να κινείται με θετικούς ρυθμούς, δίνοντας έμφαση στο ότι αυτή η τάση δεν είναι στιγμιαία, αλλά έχει διάρκεια και σταθερότητα, τα τελευταία 4 χρόνια, άρα αποτελεί υγιή διόρθωση των εξαιρετικά χαμηλών όγκων, που βίωσε ο κλάδος πριν μερικά χρόνια. Όπως είπε, το φετινό ποσοστό αύξησης του 26% (έως τώρα)  στα επιβατικά έρχεται ισομερώς από όλα τα κανάλια της αγοράς, δηλαδή είναι ίδιο το ποσοστό αύξησης στη λιανική (retail) και στις εταιρικές πωλήσεις (fleet). «Και το Rent a Car (RAC) αυξάνεται λόγω αύξησης του τουρισμού, και το Long Term Rental (LTR) αυξάνεται λόγω της ζήτησης μικρών και μεγάλων εταιριών και η Retail αγορά που είναι και η σημαντικότερη, αυξάνεται λόγω του ότι το πάρκο μας πια είναι αρκετά παλιό και οι ιδιώτες αλλάζουν τα παλιά τους αυτοκίνητα, με παράλληλη υποβοήθηση από τραπεζική χρηματοδότηση», δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Για τις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης, ο κ.Θεοχαράκης στηλίτευσε τις κακές επιδόσεις της χώρας μας στις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Διευκρίνισε, συγκεκριμένα, πως το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών είναι ισχυρό -η Nissan θα αρχίσει τις πρώτες παραδόσεις ηλεκτροκίνητων το φθινόπωρο-, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανενός είδους επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ, την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι επιδοτήσεις αγγίζουν ακόμα και τις 8.500 Ευρώ (Γαλλια 6Κ + 2,5Κscrapping). «Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω και από πλευράς υποδομών που θα βοηθούσαν την αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν υπάρχουν νομοθεσία και κίνητρα για χώρους φόρτισης και στάθμευσης, δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για στόλους εταιρειών, δεν υπάρχει, τέλος, περιβαλλοντική ευαισθησία…», διαπίστωσε σκωπτικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πανευρωπαϊκή πρακτική και θα βοηθήσει, ώστε η νέα τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να γίνει και πιο προσιτή για πολύ περισσότερο κόσμο.

Το diesel «ζει»

Σε ότι αφορά, τέλος, τη μεγάλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, τον τελευταίο καιρό, σε σχέση με την κατάργηση ή μη του Diesel, -και ειδικότερα για τη μάρκα Nissan-, ο κ.Θεοχαράκης ήταν σαφής: «Η σταδιακή μείωση της ζήτησης των κινητήρων diesel σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μία τάση που διαφαίνεται στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας και αφορά όλους τους κατασκευαστές. Όμως, η ζήτηση κινητήρων diesel παραμένει ισχυρή και δεν αναμένονται ακραίες αλλαγές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι: Όχι, η Nissan δεν αποσύρεται από τους κινητήρες Diesel, και όχι, το Diesel δεν θα σταματήσει αύριο. Χειροπιαστή απόδειξη άλλωστε είναι οι νέοι μας κινητήρες Diesel που καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro6d και που θα είναι διαθέσιμοι από τον Σεπτέμβριο».

Σχετικά άρθρα

WEC, παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής

Η Peugeot Sport για πολλά χρόνια έμεινε μακριά από το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής, εκεί που έχει γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα.

Formula 1 - Mercedes

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes στη Formula 1, Τότο Βολφ, ερωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη αν η γερμανική εταιρεία θα είναι παρούσα στο άθλημα και μετά το 2021, με την απάντηση να είναι κάπως αόριστη.

Αυτοκινητόδρομοι χωρίς σήματα

Σίγουρα η ιδέα για δρόμους χωρίς σήματα μοιάζει παράξενη και εξωπραγματική, αφού θα επικρατούσε το χάος, όμως η μελέτη ενός βρετανικού οργανισμού αναφέρει ότι στη Γηραιά Αλβιώνα αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2027.

McLaren Elva

Η McLaren παρουσίασε ένα ολοκαίνουριο roadster μοντέλο με την ονομασία Elva, το οποίο ανήκει στην Ultimate Series σειρά, δηλαδή εκείνη με τα ισχυρότερα και πιο ποθητά αυτοκίνητα των Βρετανών.

Nissan

Δύο διακρίσεις κέρδισε η Nissan στα βραβεία της ιαπωνικής δημοσιογραφικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, Automotive Researcher's and Journalists' Conference of Japan  (RJC).

EuroNCAP

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του νέου Mazda CX-30 από τις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP.

Ανανεωμένες Giulia και Stelvio

Ήταν γνωστό από καιρό ότι η Alfa Romeo θα ανανέωνε τις Giulia και Stelvio εν όψει του 2020, όμως η ιταλική μάρκα μας αιφνιδίασε και αντί για την έκθεση αυτοκινήτου του Λος Άντζελες, αποφάσισε να παρουσιάσει τις αλλαγές στην Κίνα, περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα.

Toyota C-HR

Ήταν πριν από τρία χρόνια, το Νοέμβριο του 2016, όταν ταξιδέψαμε στη Μαδρίτη για να γνωρίσουμε το νέο τότε C-HR, το οποίο μας είχε γοητεύσει με την ανατρεπτική και άκρως δυναμική, για τα δεδομένα της Toyota, σχεδίαση του.

Tata

Ο όμιλος Tata, στον οποίο ανήκει η Jaguar Land Rover (JLR), φαίνεται ότι έχει προσεγγίσει τις BMW και Geely προκειμένου να βρει συνεργάτες με τους οποίους θα μοιραστεί τα βάρη της βρετανικής μάρκας.

SEAT

Μπορεί στην Ελλάδα ακόμα δυστυχώς να μην έχει έρθει η υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων όμως στην πατρίδα της SEAT, την Ισπανία, διαρκώς επεκτείνεται.