Είστε εδώ

Auto News

SEAT: Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα είναι ασφαλέστερα

του Γιώργου Ψαρρά

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ωστόσο τα εν λόγω συστήματα αντιδρούν όταν ένα εμπόδιο ή κίνδυνος βρίσκεται στο «οπτικό» πεδίο του αυτοκινήτου. Η SEAT λοιπόν μας δείχνει πως τα μελλοντικά συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέσω δικτύου 5G θα μπορούν να ενημερώνουν για την επικείμενη συνάντηση τους με πεζούς, ποδηλάτες και άλλα οχήματα. 

Έτσι οι οδηγοί θα ενημερώνονται έγκαιρα και θα αντιδρούν άμεσα. Στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, ώστε να επικοινωνούν με το δίκτυο 5G, το οποίο συλλεγεί πληροφορίες από το οδικό περιβάλλον (π.χ κίνηση πεζών που καταγράφεται από κάμερες, πότε πρόκειται να ανάψει κόκκινο φανάρι) και τις στέλνει στο όχημα.

Σχετικά με τους ποδηλάτες επειδή κινούνται πιο γρήγορα προκειμένου να γίνονται νωρίς αντιληπτοί από το όχημα θα τοποθετούνται πάνω στα ποδήλατα τους μικροί ηλεκτρονικοί πομποί.

Παράλληλα η ισπανική εταιρεία αναφέρει ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα αντιδρούν ταχύτερα από τον άνθρωπο. Χάρη στο δίκτυο 5G ο χρόνος αντίδρασης από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ανιχνεύσει ένα εμπόδιο μέχρι να εμφανίσει την προειδοποιητική ένδειξη στον οδηγό χρειάζεται περίπου 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Από την άλλη η ανθρώπινη αφή, οσμή και ακοή ανταποκρίνεται σε 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού λάβει το ερέθισμα.

Εκτιμάται ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα μπορούν να μειώσουν ακόμα και 68% τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δικυκλιστές και πεζοί.

Σχετικά άρθρα

Κίνα

Από όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πουληθεί διαχρονικά σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου τα μισά βρίσκονται στην Κίνα, κάτι που οφείλεται στις πολιτικές του κράτους οι οποίες ωθούν ξεκάθαρα τους πολίτες προς την κατεύθυνση ενός μοντέλου με μπαταρία.

Nέο Ford Puma

Πλέον μας χωρίζουν μόλις 48 ώρες από την αποκάλυψη του νέου Ford Puma, καθώς αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου.

Pebble Beach

Το 1975 ο Νίκι Λάουντα κατέκτησε το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματα της καριέρας του, όντας στην πέμπτη του χρονιά στη Formula 1 και δεύτερη στη Ferrari και τώρα ένα από τα μονοθέσια που χρησιμοποίησε, βγαίνει σε δημοπρασία.

Mercedes Sprinter

Οι εποχές που τα επαγγελματικά βαν ήταν φτωχά σε επίπεδο συστημάτων ασφαλείας ανήκουν στο παρελθόν, ενώ φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Sprinter, το οποίο είναι αρκετά πλούσιο και σε αυτόν τον τομέα.

VW T-Roc

Τον Φεβρουάριο του 2018 η Volkswagen ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει το πρώτο crossover με ανοιχτή οροφή στην ιστορία της κατηγορίας, για το οποίο θα χρησιμοποιούσε ως βάση το T-Roc και τώρα έχουμε πλάνα από τις πρώτες δοκιμές αυτού του μοντέλου, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε μορφή πρωτό

Bugatti

Σε ένα πανέμορφο μέρος εμφανίστηκαν οι Bugatti Divo και Chiron Sport “110 ans Bugatti” με το σκηνικό που στήθηκε να είναι ιδανικό για καρτ-ποστάλ.

Γκραν Πρι Γαλλίας

Ο όγδοος αγώνας της χρονιάς που έγινε στη Γαλλία, τη χώρα που διοργανώθηκε Γκραν Πρι για πρώτη φορά, έγινε στην πίστα Paul Ricard, κοντά στη Μασσαλία, δεν έκρυβε εκπλήξεις σε κανένα σημείο του.

Γκραν Πρι Γαλλίας

Σε μια από τις πιο τεχνικές πίστες του πρωταθλήματος, στο Πολ Ρικάρ της Γαλλίας, διαξάγεται ο 8ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τα δύο Mercedes με Χάμιλτον (τριτη φετινή pole position για τον Βρετανό)  και Μπότας να εκκινούν από την πρώτη γραμμή της εκκίνησης, με τον Λεκλερ με τη Ferrari

Γκραν Πρι Γαλλίας

Το Γαλλικό Γκραν Πρι είναι κάτι το ξεχωριστό για τη Renault. Όχι τόσο γιατί η Renault είναι γαλλική εταιρία και ο αγώνας διεξάγεται επι γαλλικού εδάφους.

Γκραν Πρι Γαλλίας - Κατατακτήριες

Μετά τον Καναδά η Formula 1 επιστρέφει στην Ευρώπη για τον όγδοο αγώνα της χρονιάς με το Γκραν Πρι της Γαλλίας στην πίστα Paul Ricard.