Είστε εδώ

Auto News

SEAT: Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα είναι ασφαλέστερα

του Γιώργου Ψαρρά

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ωστόσο τα εν λόγω συστήματα αντιδρούν όταν ένα εμπόδιο ή κίνδυνος βρίσκεται στο «οπτικό» πεδίο του αυτοκινήτου. Η SEAT λοιπόν μας δείχνει πως τα μελλοντικά συνδεδεμένα αυτοκίνητα μέσω δικτύου 5G θα μπορούν να ενημερώνουν για την επικείμενη συνάντηση τους με πεζούς, ποδηλάτες και άλλα οχήματα. 

Έτσι οι οδηγοί θα ενημερώνονται έγκαιρα και θα αντιδρούν άμεσα. Στα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, ώστε να επικοινωνούν με το δίκτυο 5G, το οποίο συλλεγεί πληροφορίες από το οδικό περιβάλλον (π.χ κίνηση πεζών που καταγράφεται από κάμερες, πότε πρόκειται να ανάψει κόκκινο φανάρι) και τις στέλνει στο όχημα.

Σχετικά με τους ποδηλάτες επειδή κινούνται πιο γρήγορα προκειμένου να γίνονται νωρίς αντιληπτοί από το όχημα θα τοποθετούνται πάνω στα ποδήλατα τους μικροί ηλεκτρονικοί πομποί.

Παράλληλα η ισπανική εταιρεία αναφέρει ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα αντιδρούν ταχύτερα από τον άνθρωπο. Χάρη στο δίκτυο 5G ο χρόνος αντίδρασης από τη στιγμή που το αυτοκίνητο ανιχνεύσει ένα εμπόδιο μέχρι να εμφανίσει την προειδοποιητική ένδειξη στον οδηγό χρειάζεται περίπου 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Από την άλλη η ανθρώπινη αφή, οσμή και ακοή ανταποκρίνεται σε 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού λάβει το ερέθισμα.

Εκτιμάται ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα μπορούν να μειώσουν ακόμα και 68% τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δικυκλιστές και πεζοί.

Σχετικά άρθρα

Ματία Μπινότο

Μετά την κακή εμφάνιση στην Αυστραλία η Ferrari διατείνεται μέσω του επικεφαλής της, Ματία Μπινότο, ότι εντόπισε τα λάθη που την κράτησαν πίσω στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και ότι τα διόρθωσε.

Cupra e-Racer

Με ασταμάτητους ρυθμούς η Cupra συνεχίζει την εξαντλητική εξέλιξη του νέου e-Racer, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό στον κόσμο και στόχο έχει να λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα ETCR.

Ώστιν, Τέξας

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι όροι όπως το να έχεις δίπλωμα, να είναι ασφαλισμένο το όχημα, να σέβεσαι τον Κ.Ο.Κ. και αν έχεις ατύχημα να μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις αλλά να δώσεις τα ανάλογα χαρτιά ώστε να αναλάβουν οι ασφαλιστικές.

Lamborghini

Το 1986 η Lamborghini ξεκίνησε την παραγωγή ενός μοντέλου πολύ διαφορετικού από οτιδήποτε άλλο είχε φτιάξει μέχρι τότε ή έφτιαξε μετά από αυτό, ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο εκτός δρόμου χαρακτήρα, την LM002.

Ford Ranger

Η μόδα της εξατομίκευσης δεν περιορίζεται στα επιβατικά μοντέλα, αλλά επεκτείνεται και στα pickup, όπως το Ford Ranger, το οποίο διευρύνει τις σχετικές του επιλογές.

Όσλο

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και ένα ακόμα σημάδι αυτού είναι μία νέα πρωτοβουλία του Όσλο.

Rimac C_Two

Η Rimac είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών hypercars από την Κροατία η οποία εντυπωσίασε τους πάντες με το πρώτο μοντέλο που είχε παρουσιάσει το 2011 με την ονομασία Concept One.

Bentley Continental GT

Toν τίτλο του ταχύτερου μοντέλου παραγωγής σκοπεύει να διεκδικήσει με την Continental GT η Bentley στην περίφημη διεθνής ορεινή ανάβαση «Πάικς Πίκ» του Κολοράντο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 30 Ιουνίου. 

Skoda

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Kodiaq είναι το μεγαλύτερο SUV της Skoda, ωστόσο αναμένεται να το δούμε να μετατρέπεται σε pickup.

Νέα Ferrari P80/C

Κάθε μοντέλο που δημιουργείται στο Μαρανέλο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ferrari, είναι ξεχωριστό, όμως η νέα P80/C είναι κυριολεκτικά μοναδική.