Είστε εδώ

Auto News

SEAT: Ποια μοντέλα της καταναλώνουν και φυσικό αέριο;

του Γιώργου Ψαρρά

Στη μάχη που δίνεται για τη μείωση των εκπομπών ρύπων η SEAT έχει στη φαρέτρα της, εκτός από τα επερχόμενα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα , την τεχνογνωσία πάνω στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

Μάλιστα στη γκάμα της ισπανικής εταιρείας υπάρχουν συνολικά τέσσερα μοντέλα της που μπορούν να καταναλώνουν και φυσικό αέριο. Ο λόγος για τα Mii Ecofuel, Ibiza TGI, Arona TGI και Leon TGI. Τα τρία τελευταία πλέον προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αυτονόμια, χάρη στην προσθήκη τρίτης δεξαμενής φυσικού αερίου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι αποκλειστικά με τη χρήση  φυσικού αερίου το Ibiza TGI έχει αυτονομία 360 χλμ., το Arona TGI επίσης 360 χλμ. και το Leon TGI 440 χλμ. (μετρήσεις WLTP).

Το Mii Ecofuel, το Ibiza TGI και το Arona TGI χρησιμοποιούν δεξαμενές φυσικού αερίου κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής. Το Leon TGI τώρα χρησιμοποιεί μια δεξαμενή φυσικού αερίου κατασκευασμένη επίσης από χάλυβα υψηλής αντοχής, η οποία τοποθετείται μπροστά από τον πίσω άξονα. Παράλληλα δύο νέες μεγάλες δεξαμενές φυσικού αερίου βρίσκονται τοποθετημένες πίσω από τον πίσω άξονα, ενώ είναι κατασκευασμένες από ανθρακόνημα. Το εν λόγω υλικό συμβάλει στη μείωση του βάρους των δεξαμενών φυσικού αερίου και στην καλύτερη κατανομή βάρους του οχήματος.

Η ζήτηση για τα μοντέλα που καταναλώνουν και φυσικό αέριο έχει αυξηθεί, καθώς το κόστος χρήσης τους είναι 50% φθηνότερο σε σύγκριση με τη βενζίνη και 30% χαμηλότερο από το πετρέλαιο κίνησης.

Σε κανονικές συνθήκες ο κινητήρας χρησιμοποιεί μόνο φυσικό αέριο και η μετάβαση στη βενζίνη γίνεται μόνο όταν αδειάσουν οι δεξαμενές, ενώ ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται καμία διαφορά εκείνη τη στιγμή. 

Αν όμως η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου ο κινητήρας θα ξεκινήσει σε λειτουργία βενζίνης, ενώ τα μπεκ ψεκασμού αερίου ζεσταίνονται μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας πριν ενεργοποιήσουν το κύκλωμα CNG. Η πλήρωση με φυσικό αέριο γίνεται από ένα ειδικό στόμιο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το στόμιο πλήρωσης βενζίνης.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.

Νew York International Motor Show

Έως και τις 28 Απριλίου διεξάγεται στο Jacob Javits Convention Center στη Νέα Υόρκη η έκθεση αυτοκινήτου.

Παγκόσμιο γεγονός στο σταυροδρόμι του παγκόσμιου εμπορίου, που αποκαλύπτει κατά κάποιον τρόπο το μέλλον και τις τεχνολογίες στους τέσσερις τροχούς.

Volkswagen ID.R

Άλλη μια δοκιμή, στο πλαίσιο της εξέλιξης του αμιγώς ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού ID.R της Volkswagen, ολοκληρώθηκε στη γαλλική πίστα Πολ Ρικάρ.