Είστε εδώ

Auto News

Νέα δυναμική στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου: Μπροστά η PSA με το Peugeot 3008 να σέρνει το χορό

του Γιάννη Κανουπάκη

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στη γαλλική αγορά παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 4,7% το 2017. Το μερίδιο των αυτοκινήτων με μηχανές diesel περιορίστηκε στο ήμισυ των πωλήσεων Ι.Χ. οχημάτων. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων, του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι γαλλικές εταιρίες Peugeot και Renault φαίνεται να κερδίζουν πόντους, με το καινούργιο μοντέλο 3008 της Peugeot να ωθεί προς τα πάνω τις πωλήσεις του ομίλου PSA.

Έτσι, οι πωλήσεις νέων οχημάτων έφθασαν τις 2,11 εκατομμύρια εγγραφές αυτοκινήτων. Η ποσοστιαία ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς είναι σίγουρα ασθενέστερη από ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (5,1% το 2016 και 6,8% το 2015), αλλά οι συνολικές πωλήσεις φθάνουν σε νέο υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το 2016 που ήταν 2,015 εκ. μονάδες.

Εξαιτίας του σκανδάλου της Volkswagen και της αύξησης της φορολογίας, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (diesel) υποχώρησαν σοβαρά σε σημείο που να αποτελούν την μειονότητα των πωλήσεων των νέων οχημάτων για το 2017. Στα πετρελαιοκίνητα ανήκει πλέον μόλις στο 47,29% των πωλήσεων νέων οχημάτων, σε αντίθεση με το 52,1% το 2016 και το 57,2% το 2015. Η μείωση αυτή ωφέλησε κυρίως τους βενζινοκινητήρες, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ακόμη και τους υβριδικούς κινητήρες που εξακολουθούν να είναι σχετικά περιθωριακοί στη Γαλλία.

Η PSA έχει ασφαλώς επωφεληθεί από τη συμβολή του χαρτοφυλακίου της Opel, η απόκτηση του οποίου τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, αλλά όχι μόνο. Οι πωλήσεις της μάρκας Opel στη Γαλλία αντιπροσωπεύουν μόλις 30.248 οχήματα, ένας μικρός αριθμός συγκριτικά με τις 440.500 πωλήσεις της Peugeot (+9,7%)  και 270.352 πωλήσεις της Citroen (+5%). Συνολικά, το μερίδιο της αγοράς του ομίλου PSA έφθασε το 29,92% το 2017. Η άνοδος των πωλήσεων του ομίλου PSA είναι ταχύτερη από την συνολική ανάπτυξη της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας (4,7%), λόγω του νέου μοντέλου 3008.

Η Renault επίσης κερδίζει έδαφος – 673.869 οχήματα πωλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο (+3,4%). Το «Clio» παραμένει το νούμερο ένα σε πωλήσεις αυτοκίνητο στη Γαλλία, ενώ, το χαμηλού κόστους «Duster Dacia» το οποίο θα αντικατασταθεί το 2018 από τη νεότερη γενιά συνεχίζει να καταγράφει αύξηση (6,5%). Ακολουθούν τα μοντέλα της Peugeot, με το 208 να είναι το δεύτερο σε πωλήσεις στη Γαλλία, και το 3008 να κατακτά την τρίτη θέση.

Ανάμεσα στους ξένους ομίλους, η Volkswagen υποχώρησε κατά 0,6% το προηγούμενο έτος, με 160.440 καινούργιες εγγραφές οχημάτων.

Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη έχει μέχρι στιγμής ελάχιστο αντίκτυπο στις μετοχές των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών στο Χρηματιστήριο και στην αγορά εργασίας. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις από τους δύο ομίλους (Renault και PSA), οι κατασκευαστές παραμένουν προσεκτικοί.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, η PSA, έχοντας έρθει κοντά στην πτώχευση το 2012, είναι ακόμα στη φάση μείωσης των εξόδων και θέτει ως στόχο το κόστος μισθοδοσίας να αποτελεί το 10% του κύκλου εργασιών της, σε αντίθεση με το 15% το 2014. Στον όμιλο PSA, μεταξύ του 2012 και του 2016 το προσωπικό έχει μειωθεί από 76.000 σε 55.000 μισθωτούς.

Η αξία των μετοχών της Renault και της PSA δεν αντανακλά τις κατά τα λοιπά καλές οικονομικές αποδόσεις των δύο πρωταθλητών της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η τιμή της μετοχής της PSA αυξήθηκε κατά 9,3% στα 16,93 ευρώ (σε συγχρονισμό με την πορεία του δείκτη CAC40, 9,4% το προηγούμενο έτος), ενώ της Renault υποχώρησε 0,9% στα 83,91 ευρώ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Koenigsegg

Η Koenigsegg είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι με τη Regera έσπασε το ρεκόρ χρόνου για τη διαδικασία 0-400-0 χλμ./ώρα, το οποίο ανήκε έτσι κι αλλιώς στην ίδια.

Νέα Porsche Taycan 4S

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Porsche, η νέα Taycan, διευρύνει τη γκάμα της, αποκτώντας μια τρίτη έκδοση, την 4S.

Opel Corsa e-Rally

Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα ερχόταν ο καιρός που θα παρακολουθούσαμε πρωτάθλημα Ενιαίου με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Mitsubishi Eclipse Cross

Κάθε σύγχρονη γυναίκα είναι ηρωίδα, καθώς πρέπει να ανταποκριθεί καθημερινά σε πολλαπλούς ρόλους, ενώ σίγουρα οι δυο κυρίες που βρίσκονται μέσα σε αυτό το Mitsubishi Eclipse Cross αξίζουν ένα πιο παρατεταμένο χειροκρότημα.

Renault

Δεν πάει πολύς καιρός από τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Renault ψήφιζε για τους ανθρώπους που θα αντικαθιστούσαν τον Κάρλος Γκον στην ηγεσία της και αποφάσιζε ότι πρόεδρος θα ήταν ο Ζαν – Ντομινίκ Σενάρ και διευθύνων σύμβουλος ο Τιερί Μπολόρ.

28ο ράλι σπριντ Αμαλιάδας

Κερδίζοντας και τις τρεις –επαναλαμβανόμενες- Ειδικές Διαδρομές «Χάβαρι-Κρυονέρι» μήκους  10,32 χλμ. οι Γιάννης Παπαδημητρίου-Νίκος Πετρόπουλος είναι οι νικητές του αγώνα.

Η έξοδος που είχαν στη 2η Ειδική Διαδρομή δεν τους επηρέασε.

Formula 1-Γκραν Πρι Σουζούκα

Οι αγωνοδίκες του Γκραν Πρι Ιαπωνίας, «στόλισαν» πολύ καλά τον Λεκλέρκ για τα γεγονότα στην πίστα της Σουζούκα.

Κάνοντας άσχημη εκκίνηση το νεαρό της Ferrari δεν τον προσπέρασε μόνο ο Μπότας, αλλά και ο Φερστάπεν.

Formula 1: Γκραν Πρι Ιαπωνίας

Το φετινό Γκραν Πρι της Ιαπωνίας είχε αρκετές ιδιαιτερότητες προτού καν ξεκινήσει, οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του, ή ακόμα και μετά από αυτό.

40ο ράλι Παλάδιο

Με κέντρο για μια ακόμα το λιμάνι της Νέας Περάμου, το σωματείο Start Line διοργανώνει το 40ό ράλι Παλάδιο το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Ο αγώνας προσμετρά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ράλι ασφάλτου καθώς και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ράλι ιστορικών αυτοκινήτων.

Lunaz

Πώς θα σας φαινόταν ένα αυτοκίνητο που εξωτερικά θα είχε την κλασική ομορφιά που διακρίνει αρκετά μοντέλα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, ενώ εσωτερικά θα είχε όλη την τεχνολογία που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα αυτοκίνητα;