Είστε εδώ

Auto News

Mercedes: Με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον

του Σωτήριου Χάλλα

Όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αφήνουν ελεύθερους τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν κάποιο πρωτότυπο, τότε εκείνοι δείχνουν το πόσο καινοτόμες, ιδιαίτερες αλλά και όμορφες ιδέες έχουν.

Αυτό έχει γίνει και στην περίπτωση του Mercedes Simplex Concept, το οποίο είναι ένα διθέσιο roadster που ακολουθεί σχεδιαστικά πρότυπα των αρχών του προηγούμενου αγώνα και τα συνδυάζει με την αιχμή της τεχνολογίας του σήμερα.

Η ιστορία της γερμανικής μάρκας περιλαμβάνει το Mercedes 35 PS του 1901, το οποίο θεωρείται το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο και επικράτησε του ανταγωνισμού στον αγώνα που διοργανώθηκε το 1901, με αφετηρία τη Νίκαια και τερματισμό στο χωριό Λα Τυρμπί που βρίσκεται πάνω από το Μονακό.

Συνδυάζοντας εκείνη την εποχή με το σήμερα το Mercedes Simplex Concept έχει σχεδίαση η οποία παραπέμπει ξεκάθαρα στα αυτοκίνητα του 1900, όμως έχει και πολλά σύγχρονα στοιχεία. Το εμπρός μέρος περιβάλλεται από ροζ χρυσό, παραπέμποντας με το χρώμα του στον χαλκό που χρησιμοποιούνταν τότε. Ωστόσο, στη μέση υπάρχει μια οθόνη η οποία προβάλλει το όνομα της Mercedes καθώς και διάφορες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου.

Η σχεδίαση των τροχών έχει και αυτή παραπομπές στο παρελθόν, ωστόσο το σύστημα κίνησής τους είναι σύγχρονο. Η Mercedes το αναφέρει ως εναλλακτικό, όμως κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείται ηλεκτροκίνηση.

Το καπό είναι αποτελεί ευθεία αναφορά στα πρώτα μοντέλα της γερμανικής μάρκας τόσο με τις γραμμές του, όσο και με το γεγονός ότι συγκρατείται με τη χρήση δερμάτινων λουριών που ενσωματώνουν αγκράφες από ροζ χρυσό. Μπροστά από τον οδηγό και τον συνοδηγό δεν υπάρχει παρμπρίζ, ενώ και το κάθισμα κάνει το μυαλό μας να ταξιδέψει στο παρελθόν.

Το ίδιο επιτυγχάνει και το τιμόνι το οποίο φέρει επένδυση ξύλου και σχέδιο βγαλμένο από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Είναι ωραίο να βλέπουμε ενδιαφέροντα πρωτότυπα όπως αυτό. Ξέρουμε ότι οι πιθανότητες παραγωγής είναι πρακτικά μηδενικές, όμως η δημιουργία και παρουσίασή τους, βοηθάει τους σχεδιαστές να εξελιχτούν.

Σχετικά άρθρα

Ο Τζίτζι Βιλορέζι πριν από 80 χρόνια (1940) οδηγώντας τη Maserati Tipo 4CL κατακτούσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη νίκη (τέταρτη στη σειρά για τη Maserati)  στον πιο παλιό αγώνα της Ιταλίας, το Τarga Florio στους δρόμους της Σικελίας.

Στην τελική ευθεία για το πράσινο φως βρίσκονται οι αγώνες στη χώρα μας υπό την νέα ΟΜΑΕ.

Τι αλλάζει και τι ισχύει από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου σε ο,τι αφορά τις άδειες διεξαγωγής αγώνων σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΓΓΑ.    

Η πανδημία φρέναρε και ακύρωσε τους όποιους προγραμματισμούς για αποδράσεις εκτός συνόρων.

Η ζωή όμως επιστρέφει σιγά-σιγά στην κανονικότητα.

Το 1964 στους κινηματογράφους προβάλλονταν η ταινία “Goldfinger” με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του ΣΟΑΑ για τους αγώνες στη χώρα μας: 

Ένστολη καριέρα κάνει πλέον το Skoda Kodiaq, καθώς πέρασε τις «εξετάσεις» και μπήκε σε σώμα ασφαλείας.

Σύμφωνα λοιπόν με την τσέχικη εταιρεία συνολικά το 30 Kodiaq υπηρετούν πλέον στην Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία του Δυτικού Σάσσεξ στη Βρετανία.

Η κατακόκκινη Ferrari SF71H με τον αριθμό 7 κοσμεί πλέον την ιδιωτική συλλογή του Κίμι Ραϊκόνεν. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ),  προσθέτοντας και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Εδώ και πολύ καιρό ακούγεται έντονα ότι το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2020 θα ξεκινήσει από την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθούν δύο αγώνες στην πίστα του Σπίλμπεργκ.