Είστε εδώ

Auto News

Lexus: Οι τεχνίτες της με εξειδίκευση 60.000 ωρών (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Γνωρίζετε ποιοι αποκαλούνται Takumi στην Ιαπωνία; Πρόκειται για εξειδικευμένους τεχνίτες διαφόρων κλάδων οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία και υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που τους κάνει να ξεχωρίζουν.

Στη Δύση θεωρείται κάποιος ειδικός στην εργασία του αφού αφιερώσει 10.000 ώρες στην εξέλιξη των δεξιοτεχνιών του. Ωστόσο στην Ιαπωνία είναι πολύ πιο δύσκολο να λάβεις τον τιμητικό τίτλο του Takumi, καθώς απαιτούνται 60.000 ώρες ενασχόλησης με το αντικείμενο, δηλαδή καθημερινή 8ωρη εργασία, 250 μέρες κάθε χρόνο για 30 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είναι εύκολο να γίνεις Takumi στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Lexus έχει στο δυναμικό της τεχνίτες που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους το «παράσημο» του Takumi, ενώ είναι αυτοί που ελέγχουν σε κάθε όχημα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια πριν εξέλθει από το εργοστάσιο. 

Στο παρακάτω video θα πάρετε μια γεύση από ένα ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαρτίου για τέσσερις Ιάπωνες Takumi που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη τελειοποίηση των επαγγελματικών τους ικανοτήτων.

Ο λόγος για έναν σεφ βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin, ενός τεχνίτη που γνωρίζει την παραδοσιακή μέθοδο κοπής ξύλων, ενός τεχνίτη από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και ενός ξυλουργού.

Παράλληλα στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να απαντήσει στο εξής ερώτημα. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει τους Takumi ή θα τους κάνει ακόμα πιο απαραίτητους;

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες επιδόσεις σχεδόν σε κάθε τομέα.

 

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ματία Μπινότο

Μετά την κακή εμφάνιση στην Αυστραλία η Ferrari διατείνεται μέσω του επικεφαλής της, Ματία Μπινότο, ότι εντόπισε τα λάθη που την κράτησαν πίσω στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και ότι τα διόρθωσε.

Cupra e-Racer

Με ασταμάτητους ρυθμούς η Cupra συνεχίζει την εξαντλητική εξέλιξη του νέου e-Racer, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό στον κόσμο και στόχο έχει να λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα ETCR.

Ώστιν, Τέξας

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι όροι όπως το να έχεις δίπλωμα, να είναι ασφαλισμένο το όχημα, να σέβεσαι τον Κ.Ο.Κ. και αν έχεις ατύχημα να μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις αλλά να δώσεις τα ανάλογα χαρτιά ώστε να αναλάβουν οι ασφαλιστικές.

Lamborghini

Το 1986 η Lamborghini ξεκίνησε την παραγωγή ενός μοντέλου πολύ διαφορετικού από οτιδήποτε άλλο είχε φτιάξει μέχρι τότε ή έφτιαξε μετά από αυτό, ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο εκτός δρόμου χαρακτήρα, την LM002.

Ford Ranger

Η μόδα της εξατομίκευσης δεν περιορίζεται στα επιβατικά μοντέλα, αλλά επεκτείνεται και στα pickup, όπως το Ford Ranger, το οποίο διευρύνει τις σχετικές του επιλογές.

Όσλο

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και ένα ακόμα σημάδι αυτού είναι μία νέα πρωτοβουλία του Όσλο.

Rimac C_Two

Η Rimac είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών hypercars από την Κροατία η οποία εντυπωσίασε τους πάντες με το πρώτο μοντέλο που είχε παρουσιάσει το 2011 με την ονομασία Concept One.

Bentley Continental GT

Toν τίτλο του ταχύτερου μοντέλου παραγωγής σκοπεύει να διεκδικήσει με την Continental GT η Bentley στην περίφημη διεθνής ορεινή ανάβαση «Πάικς Πίκ» του Κολοράντο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 30 Ιουνίου. 

Skoda

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Kodiaq είναι το μεγαλύτερο SUV της Skoda, ωστόσο αναμένεται να το δούμε να μετατρέπεται σε pickup.

Νέα Ferrari P80/C

Κάθε μοντέλο που δημιουργείται στο Μαρανέλο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ferrari, είναι ξεχωριστό, όμως η νέα P80/C είναι κυριολεκτικά μοναδική.