Είστε εδώ

Auto News

Land Rover: Το νέο μοτέρ διώχνει το παλιό

του Σωτήριου Χάλλα

Ο V8 πετρελαιοκινητήρας των 4.4 λίτρων της Land Rover είναι ένα από τα πιο γνωστά σύνολα της βρετανικής εταιρείας, όμως η ανάγκη για μείωση των εκπομπών ίσως οδηγήσει την κατάργησή του.

Ο κινητήρας που βασίζεται σε σχέδια της Ford ηλικίας άνω των 10 ετών, στο Range Rover και το Range Rover Sport αποδίδει 339 ίππους και 740 Nm ροπής.

Πιθανότερος αντικαταστάτης του οχτακύλινδρου συνόλου είναι μία νέα μονάδα 3.0 λίτρων η οποία θα συνδυάζεται με ήπια υβριδικό σύστημα κίνησης. Στις εκδόσεις Range Rover Sport HSE, HSE Dynamic και Autobiography Dynamic θα ονομάζεται D300 και θα αποδίδει 300 ίππους, ενώ στην έκδοση HST θα ονομάζεται D350 και θα αποδίδει 350 ίππους. Το ηλεκτρικό κομμάτι θα είναι ένας μικρός κινητήρας, ο οποίος θα λειτουργεί ως γεννήτρια αλλά και ως μίζα και θα συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Με αυτό το σύνολο το Range Rover Sport εκτιμάται ότι θα χρειάζεται 6.5 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα και η τελική του φτάνει τα 225 χλμ./ώρα, με την κατανάλωση κυμαίνεται 8 λτ./100 χλμ. και τις εκπομπές ρύπων στα 210 γρ. CO2/χλμ. 

Ο ίδιος κινητήρας θα εξοπλίζει και το Range Rover με τα νούμερα να είναι 7.1 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα και με 225 γρ. CO2/χλμ.

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.

Ένας οδηγός στην πόλη Νοβάτο της Καλιφόρνια κατέγραψε χάρη σε κάμερα που είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που μία οδηγός τον χτύπησε και επέλεξε να φύγει, χωρίς να αφήσει τα στοιχεία της.

Οι οίκοι στην Ευρώπη «ψάχνονται» στο θέμα της διαφοροποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι που «παντρεύουν» το παρελθόν με σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ένας τέτοιος οίκος είναι ο Lazareth που έφτιαξε ένα Mini Moke με καρδιά Maserati. 

Έαν έχεις κέφι όλα γίνονται. 

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας της McLaren στη Formula 1, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το άθλημα βρίσκεται σε πολύ “εύθραυστη” κατάσταση, καθώς εκτός από τα έσοδά του, ίσως να απειλείται και η ίδια του η ύπαρξη.

Μπορεί σήμερα η Skoda να μην είναι γνωστή για τα επαγγελματικά της οχήματα, όμως πριν από 113 χρόνια διέπρεψε στην κατηγορία αυτή.

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Tην περίοδο 2002-2009 η Toyota ενεπλάκη και στη Formula 1, ξεκινώντας την εξέλιξη του μονοθεσίου από το 1999.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του WRC για τους φίλους των αγώνων όπου η ψήφος θα κρίνει το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός ράλι από το 1979, εποχή που θεσπίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. 

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Το Volkswagen e-Golf οδεύει προς το τέλος της εμπορικής του πορείας, όμως φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει ακόμα, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του έδωσε παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.