Είστε εδώ

Auto News

Jaguar-LandRover: Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

του Γιάννη Κανουπάκη

Κάτι τρέχει με την Jaguar-LandRover.  Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, BREXIT και μείωση πωλήσεων στην Κίνα πιέζουν τους Ινδούς  προς την κατεύθυνση πώλησης του βρετανού κατασκευαστή, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αποεπένδυσης. Τα νούμερα δεν βγαίνουν λένε διεθνείς αναλυτές χρηματοοικονομικών για τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, η οποία απασχολεί 40.000 άτομα. Ο δεκαετής κύκλος επιτυχημένης πορείας της JLR από τότε που πέρασε στα χέρια του κ.Τάτα έκλεισε και, πλέον, εντείνονται οι ανησυχίες για το πως θα εξελιχθούν τα επόμενα 10 χρόνια.

Τα παραπάνω επισημαίνουν πρώην στελέχη της, αλλά και ειδικοί σύμβουλοι της IconicProjectFinanceAdvisory (UK) που καταγράφει πιστοποιημένα και με μεγάλη προσοχή τα επίσημα στοιχεία για λογαριασμό διεθνών παικτών και μεγάλων fund. Οι νέοι περιορισμοί της ΕΕ στους κινητήρες ντίζελ έχουν κάνει ζημιά στην εταιρία, που έχει ως κύριο προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές, ομοίως και οι πρόσθετοι φόροι που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία για τα πετρελαιοκίνητα. Τον περασμένο Απρίλιο, η JLR είχε προαναγγείλει ότι θα περιέκοπτε 1000 θέσεις εργασίας και την  παραγωγή σε δύο από τις μονάδες της επί αγγλικού εδάφους. Λίγους μήνες αργότερα, δεν «έρχονται» τα απαραίτητα έσοδα παρά το γεγονός ότι η γκάμα των μοντέλων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η RangeRover έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, από τις πιο κερδοφόρες μάρκες διεθνώς, «τυπώνοντας», κυριολεκτικά, χρήμα, όμως τα υπόλοιπα brands έχουν σοβαρό θέμα λόγω υψηλού κόστους παραγωγής.

Αρχίζει πια η διολίσθηση και της RangeRover τόσο στην τεράστια κινεζική αγορά όσο και επί βρετανικού εδάφους, με συνολικές απώλειες 348 εκ. δολάρια καταγεγραμμένες, ήδη, από το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η ενοποιημένη καθαρή ζημιά για το β’ τρίμηνο ανήλθε σε 278 εκ. δολάρια, σε σύγκριση με κέρδη 434,1 εκ. το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εταιρεία θα έχει κέρδη, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο, λόγω των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις της JLR. Σε ότι αφορά, συγκεκριμένα, την Κίνα αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι χαμηλότερες πωλήσεις στη χονδρική, όπου οι αντιπρόσωποι εκκαθάρισαν το απόθεμά τους πριν μειώσουν τους εισαγωγικούς δασμούς στο 10% από 25%.Η εταιρεία αγωνίζεται τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ζήτηση για μοντέλα ντίζελ μειώνεται σε ένα περιβάλλον αβέβαιων οικονομικών προβλέψεων, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μάϊο, η βρετανική εταιρεία προειδοποίησε ότι μια «κακή συμφωνία Brexit» θα της κόστιζε 1,2 δις λίρες στα κέρδη σε ετήσια βάση, θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές επενδύσεις της στην ίδια την «πατρίδα» της. Οι προκλήσεις ανάγκασαν την εταιρεία να εγκαταλείψει τον φιλόδοξο στόχο της να κατασκευάσει 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα το χρόνο, μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και να στραφούν στην …εστίαση, αντί να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους που έχουν συρρικνωθεί. «Με αυτά τα θέματα, θα συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην τόνωση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας», δήλωνε, τότε, ο RalfSpeth, διευθύνων σύμβουλος της JaguarLandRover. "Αναμένουμε βελτίωση των πωλήσεων και των οικονομικών αποτελεσμάτων για το υπόλοιπο οικονομικό έτος, λόγω της συνεχούς αύξησης των νέων μοντέλων, πιο πρόσφατα της ηλεκτρικής Jaguar I-PACE και των νέων χαμηλότερων δασμών που είναι αποτελεσματικοί στην Κίνα"…

Η εταιρεία επανέλαβε τα σχέδιά της να επενδύσει 4,5 δισ λίρες σε νέα μοντέλα JaguarLandRover καθώς και σε τεχνολογία, στην τρέχουσα οικονομική χρήση, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου. Ωστόσο, εξαντλήθηκαν 1,1 δις  λίρες στο τρίμηνο, γυρνώντας σε αρνητική λειτουργική ταμειακή ροή 1,7 δις  λιρών! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της TataMotors N. Chandrasekaran έχει επιμείνει στη θέση ότι η εταιρεία παραμένει «δεσμευμένη» για την επίτευξη των προβλεπόμενων περιθωρίων 4% -7% που περιγράφονταν για το τρέχον έτος. "Θα αξιοποιήσουμε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας ώστε να αναπτυχθούν ταχύτερα και να μειώσουμε το κόστος για τη βελτίωση της λειτουργικής μόχλευσης της επιχείρησης", δήλωνε ο Chandrasekaran. "Θα διορθώσουμε επίσης τις δαπάνες κεφαλαίων μας για να ελαχιστοποιήσουμε την εκροή μετρητών".

Θυμίζουμε πως η TataMotors απέκτησε την πολυτελή αυτοκινητοβιομηχανία από τη FordMotor το 2008 για 2,5 δις δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, η TataMotors είχε καταφέρει περισσότερα από τα μισά έσοδα της εταιρείας και σχεδόν το 90% των λειτουργικών της κερδών να προκύψουν από την JLR. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει επίσης μια σειρά επιβατικών και εμπορικών οχημάτων στην Ινδία, συνέχισε να γνωρίζει άνοδο των δραστηριοτήτων στην Ινδία. Παλαιότερα,  έγραφε ζημιές στην ινδική αγορά, καθώς τα επαγγελματικά μοντέλα της είχαν παραχωρήσει μερίδιο αγοράς στον ανταγωνισμό των AshokLeyland, Daimler και Volvo. Ο κλάδος των επιβατικών οχημάτων πάλεψε επίσης, εν μέσω του δυσάρεστου ανταγωνισμού των αντιπάλων MarutiSuzukiIndia , της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του έθνους, και της τοπικής μονάδας της HyundaiMotor . Σε μια προσπάθεια να γυρίσει την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα, η εταιρεία πέρυσι ξεκίνησε μια αυστηρή προσπάθεια μείωσης του κόστους. Η μετοχή της TataMotors έχασε 1,2% στις συναλλαγές της Βομβάης.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημείωνε, ότι μόνη διέξοδος για την JaguarLandRover θα ήταν ίσως η Κίνα. Η επένδυση για την κάλυψη της ζήτησης της Κίνας σε μια ευρύτερη γκάμα μοντέλων θα ήταν, ίσως, ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα περιθώρια δεν θα συρρικνωθούν περαιτέρω. Η JLR συνεχίζει να αγωνίζεται με τους δυσαρεστημένους επενδυτές ομολόγων  -οι οργανισμοί αξιολόγησης υποβάθμισαν το χρέος της εταιρείας τον ίδιο μήνα. Το κόστος του χρέους αυξήθηκε απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ η μόχλευση, όπως μετράται από το χρέος προς τον δείκτη EBITDA, έχει ανέβει σχεδόν 4 φορές από 2,5 φορές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's. 

Μόλις προ ημερών, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως θα έκλεινε το εργοστάσιό της για δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τη "διακυμάνσιμη ζήτηση" -να υπογραμμίζουμε, δε, πως οι πωλήσεις στην Κίνα επλήγησαν από τον εκρηκτικό εμπορικό πόλεμο της χώρας με τις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο Solihull, το οποίο απασχολεί 9.000 άτομα, σταμάτησε, κατόπιν τούτου, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου την παραγωγή για 15νθήμερο. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η JLR πούλησε 57.114 οχήματα το Σεπτέμβριο, 12,3% χαμηλότερα τον ίδιο μήνα πέρυσι - με πτώση 46,2% στην Κίνα. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 4,7% στην Ευρώπη και κατά 6,9% στη Βόρεια Αμερική. Ο FelixBrautigam, επικεφαλής του εμπορικού γραφείου της αυτοκινητοβιομηχανίας, δήλωσε: "Ως επιχείρηση συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες σε ορισμένες από τις βασικές αγορές μας"...

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

WRC-ράλι Μόντε Κάρλο

Μετά από 10.000 χλμ. σκληρών δοκιμών και μερικές εβδομάδες πριν εκδοθεί το δελτίο αναγνώρισης από τη FIA, το νέο αγωνιστικό μοντέλο της Renault Sport Racing, το Clio Rally, θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο ράλι Μόντε Κάρλο σε χρέη τελευταίου πλοηγού. 

Formula 1-McLaren Racing

Το 2019 ξεκίνησε η συνεργασία της McLaren Racing με τον Φερνάντο Αλόνσο ως πρεσβευτής της Βρετανικής μάρκας στη Formula 1 με έδρα το Γουόκινγκ.

WRC- Ράλι Μόντε Κάρλο

Με το πιο παλιό ράλι του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το 85ο ράλι του Μόντε Κάρλο ανοίγει η σεζόν του φετινού κύκλου με τα 13 ραντεβού.

Στον φετινό αγώνα (23-26 Ιανουαρίου) συμμετέχουν 4 περισσότερα πληρώματα από τον αγώνα της περσινής χρονιάς, ενώ σε μήκος είναι 19.55 χλμ. πιο «μικρός».

Mercedes - Benz

Το καλοκαίρι του 2020 οι αντιπροσωπείες της Mercedes σε όλη την Ευρώπη θα υποδεχτούν την ανανεωμένη E-Class, όμως η γερμανική εταιρεία δε μας άφησε να περιμένουμε μέχρι τότε για να δούμε τις αλλαγές, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του μοντέλου σε πρωτότυπη μορφή.

Renault

Η τελευταία γενιά των Renault Twingo και Smart Forfour είχαν πάρα πολλά κοινά στοιχεία, αφού τα δύο μοντέλα είχαν εξελιχτεί από κοινού, όμως με τον ερχομό του 2020 το μοντέλο της Daimler έγινε αποκλειστικά ηλεκτρικό, αφήνοντας τη Renault να συνεχίζει την παραγωγή μόνη της.

Honda E Type R

Η Honda ετοιμάζει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, Honda E, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα προσφέρεται με κινητήρες ισχύος 134 και 152 ίππων, όμως ποια είναι η θέση της σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός Honda E Type R;

WRC, πρόγραμμα 2020

Αρχικά το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι 2020 είχε ανακοινωθεί με 14 αγώνες, με την προσθήκη δύο νέων αγώνων σε Κένυα και Ιαπωνία.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Την «ακτινογραφία» της Cayenne Turbo S E-Hybrid αναλύει η Porsche, εξηγώντας μας όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την κάνουν οδηγικά απολαυστική.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαρροές σχετικά με τις πιο γρήγορες εκδόσεις του Volkswagen Golf όγδοης γενιάς που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019, με την τελευταία να μας δίνει την πιο σαφή εικόνα γύρω από την ιπποδύναμη της κάθε μίας.

Κίνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει να κάνει παρελθόν το πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με την ισχύ του φορτιστή, στρεφόμενη προς τη λύση της εναλλαγής των μπαταριών, διαδικασία η οποία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.