Είστε εδώ

Auto News

Jaguar-Land Rover: Βαριά και μαύρα τα σύννεφα

του Γιάννη Κανουπάκη

«Φρενάρει» ο όμιλος TATA τη Jaguar- Land Rover.

Νέα πτώση πωλήσεων-ζημιές και στο β΄τρίμηνο οικονομικής χρήσης 2018-2019.

Ας τα πάρουμε από την αρχή σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το σχέδιο εξυγίανσης «Project Charge» περιλαμβάνει αποεπένδυση σε μη παραγωγικές δραστηριότητες και πώληση, στη συνέχεια, περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα.

H δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του B΄τριμήνου οικονομικής χρήσης 2018-2019 με βάση τα ισχύοντα στη Βρετανία και την Ινδία (ξεκίνησε τον Απρίλιο φέτος και λήγει τον επόμενο Μάρτιο) αποκαλύπτει ζημιές της τάξης των 142 εκ. δολαρίων από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, οπότε είχε εμφανίσει κέρδη σε υπερδιπλάσια αξία.

Το γεγονός, δε, ότι οι λιανικές πωλήσεις της Jaguar- Land Rover μειώθηκαν κατά 13,2% σε 129.887 μονάδες, ενισχύει σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το σενάριο πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου, όπως είχαμε γράψει προ ημερών. Στο Automotive Market Report της Iconic Project Finance Maritime Corporate θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο, μόνο, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 12,3%, σε διεθνές επίπεδο, στην Κίνα, δε, ειδικότερα, κατά 46,2%. Στη Βρετανία η πτώση ήταν μόλις 0,8% και πανευρωπαϊκά 4,7%, ενώ, στη Β.Αμερική έφθασε το 6,9%.

Οι φήμες στην Βρετανία οργιάζουν ότι το εργοστάσιο στο Solihud τo οποίο έκανε στοπ παραγωγής για δύο εβδομάδες, πρόκειται να κλείσει οριστικά και να μετατραπεί σε χώρο ανέγερσης κατοικιών, ώστε να ανακτηθούν χρήματα από το real estate για την Tata.

Μέσα στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης, βεβαίως, το οποίο ανακοινώθηκε, εντάσσεται η ηλεκτροκίνηση που ωστόσο, κατά τους αναλυτές δεν πρόκειται να «δώσει» πάνω από 5% βραχυπρόθεσμα και 20% μεσοπρόθεσμα. Παραμένει, πάντα, ο στόχος της εταιρείας για βελτίωση των ταμειακών της ροών κατά 2,5 δις λίρες μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών.

Εξελίξεις αναμένονται άμεσα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία με βασικό μέτοχο τον ινδικό όμιλο Tata, εταιρία που κατασκευάζει πολύ ωραία και ποιοτικά αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν status symbol της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Κάρλος Σάινθ

Οι ανατροπές του Γκραν Πρι Βραζιλίας δεν τελείωσαν με το πέσιμο της καρό σημαίας αλλά συνεχίστηκαν και μετά, αφού ο Χάμιλτον τελικά δέχτηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για την επαφή που είχε με τον Άλμπον στον προτελευταίο γύρο του αγώνα.

Formula 1: Γκραν Πρι Βραζιλίας

Με αυξημένες θερμοκρασίες και καλό καιρό υποδέχτηκε η πίστα του Interlagos τους οδηγούς για τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του δεν είχε πολλή δράση, όμως προς το τέλος το ένα γεγονός διαδεχόταν το άλλο και οι μάχες ήταν από τις πιο κλειστές που έχουμε δει ποτέ.

Formula E-Mercedes EQ

Ο 28χρονος Μεξικάνος ΕστέμπανΓκουτιέρεθ, με την εμπειρία των 59 Γκραν Πρι με Sauber και Haas, θα είναι ο δοκιμαστής και εξελικτής της ηλεκτροκίνητης Mercedes για το αντίστοιχο πρωτάθλημα από το 2020. 

Αυτοκίνηση –Anytime 2019

Η Κυριακή 17 Νοεμβρίου είναι η τελευταία μέρα της έκθεσης αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2019».

Διεξάγεται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στην αίθουσα ξιφασκίας. 

Formula 1-Γκραν Πρι Βραζιλίας

Προτελευταίος γύρος του φετινού πρωταθλήματος στην πίστα της Βραζιλίας, των 4.309 χλμ. με τις 15 στροφές και τα 388 μ. μήκος του pit lane.

Η πίστα φέρει αντίθετη φορά από αυτή του ρολογιού και οδηγοί θα καλύψουν 71 γύρους συμπληρώνοντας 305.909 χλμ. 

Formula 1-Γκραν Πρι Βραζιλίας

H πίστα του Ιντερλάγκος στη Βραζιλία που την Κυριακή 17 Νοεμβρίου διεξάγεται το προτελευταίο Γκραν Πρι για το 2019, έχει μήκος 4.309 χλμ. με 15 στροφές.

Formula 1-Γκραν Πρι Βραζιλίας

Στο Γκραν Πρι της Βραζιλίας ο Μαξ Φερστάπεν με την R.B. Αston Martin σημείωσε την 2η pole position στην καριέρα του. 

Όμως στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι για αυτόν είναι η 3η καθώς του «έκλεψαν» την pole position στο Γκραν Πρι του Μεξικού. 

Formula 1: Γκραν Πρι Βραζιλίας - Κατατακτήριες

Με έναν πραγματικά αλάνθαστο γύρο ο Φερστάπεν κατάφερε να κάνει τον καλύτερο χρόνο στην πίστα του Interlagos και να κατακτήσει την pole positionμόλις για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Formula 1-Γκραν Πρι Βραζιλίας

Με τον παγκόσμιο τίτλο στην τσέπη του για το 2019, τον 6ο στην καριέρα του, ο Λιούις Χάμιλτον δίνει το παρών στην πίστα του Ιντερλάγκος, στη Βραζιλία, για τον προτελευταίο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1. 

Νοέμβριος 2019

Ο καιρός μπορεί να σε τρελάνει. Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως οι βροχές των τελευταίων ωρών) η θάλασσα «ανοίγει» την αγκαλιά της, όπως διακρίνεται πίσω από το Volkswagen T-Cross.