Είστε εδώ

Auto News

Jaguar-Land Rover: «Κίτρινη» κάρτα από την Standard & Poor's

του Γιάννη Κανουπάκη

Νέο ταρακούνημα στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η λέξη Βrexit είναι ήδη «τοξική», αλλά, δεν είναι η μόνη που προκαλεί αναστάτωση.

Είναι και η γενικότερη πορεία των πωλήσεων σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη παραγωγής. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Jaguar Land Rover -του μεγαλύτερου ομίλου αυτοκινήτων της Βρετανίας- ακόμη πιο πολύ στην κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον. Επικαλείται αφενός τους εντεινόμενους κινδύνους για μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, σε συνδυασμό με τους δασμούς των ΗΠΑ σε εισαγόμενα προϊόντα, αφετέρου την κακή εξέλιξη των οικονομικών της εταιρίας.

Ειδικότερα, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Jaguar -που όπως και η Land Rover ανήκει στον όμιλο Tata Motors της Ινδίας- στην κατηγορία Β+ από ΒΒ-, έπειτα από την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομένου οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Προειδοποίησε, ακολούθως για υποβάθμιση σε ακόμη χαμηλότερη βαθμίδα, εάν η Jaguar δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για τα ετήσια αποτελέσματα, σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ή εάν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, η Jaguar Land Rover επιβεβαίωνε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν τη Βρετανία, όπου απασχολεί 40.000 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι περικοπές αφορούσαν πρωτίστως θέσεις γραφείου, καθώς επιχειρεί να απλοποιήσει τη διοικητική της δομή. Ήρθαν, πάντως, σε κάθε περίπτωση να προστεθούν στην κατάργηση 1.500 θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν πέρυσι και είναι ενδεικτικές των πιέσεων που δέχονται αρκετές παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη. Η JLR, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια οχημάτων στη Βρετανία, τον Σεπτέμβριο του 2018, εμφάνισε τις πρώτες σημαντικές ζημίες ύψους 90 εκατ. Στερλινών (αποτελέσματα τριμήνου).

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Γερμανίας

Οι Σόρδο και Λάπι άκουσαν τις εντολές των αγωνιστικών διευθυντών και προς βαθμολογικο όφελος των Νεβίλ και Οζιέ , «έδωσαν» τις θέσεις τους.

Ράλι Γερμανίας

Μπορεί οι Τάνακ-Γιερβόεγια να κέρδισαν τον 4ο αγώνα (Χιλή, Πορτογαλία, Φινλανδία, Γερμανία) από τους 5 συνολικά που διεξήχθηκαν το τελευταίο διάστημα,πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση στο ασφάλτινοράλι Γερμανίας, αλλά αυτό που ζει ο Άκιο Τογιόντα(πρόεδρος της Toyota) και Τόμι Μάκινεν (αγωνιστι

Ράλι Γερμανίας-3ο σκέλος

Το 3ο και τελευταίο σκέλος του ράλι Γερμανίας περιλαμβάνει 4 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 79,50 χλμ.(11.69 χλμ. η power stage που δίνει επιπλέον βαθμούς στους 5 ταχύτερους).

Ράλι Γερμανίας-2ο σκέλος

Οι δυο μεγαλυτερεσΕιδικές Διαδρομές (επι της ουσίας μια επαναλαμβανόμενη) καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα με αποτέλεσμα ο Τάνακ να είναι πιο κοντά στη νίκη. 
Τι ακριβώς συνέβη.

FCA - Renault

Όταν η FCA έκανε πρόταση συγχώνευσης στη Renault, ήρθαν τα πάνω – κάτω στο εσωτερικό της συμμαχίας με τη Nissan, όμως λίγο καιρό αργότερα η πρόταση αποσύρθηκε και φάνηκε τα πάντα να παγώνουν.

Ford

Ένα σύνηθες φαινόμενο που οδηγεί πολλούς οδηγούς σε εκνευρισμό, τόσο σε ταξίδια, όσο και μέσα στην πόλη, είναι το να δίνουν οι πίσω επιβάτες ή ακόμα και συνοδηγός, συνεχώς οδηγίες.

Lamborghini Huracan

Όταν η Lamborghini παρουσίασε τη Huracan το 2014, το μοντέλο που αντικατέστησε τη Gallardo, πολλοί ήταν εκείνοι που απογοητεύτηκαν από την απουσία επιλογής χειροκίνητου κιβωτίου, όμως όπου υπάρχει θέληση (και χρήμα) υπάρχει και τρόπος.

Ηard Rock International

Την πρόθεσή της να υλοποιήσει επένδυση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο Ελληνικό η Ηard Rock International εφόσον κερδίσει το διαγωνισμό για την δημιουργία Integrated Resort Casino, επισημοποίησε η Hard Rock International. 

Ράλι Γερμανίας

Το σκέλος του Σαββάτου 24 Αυγούστου είναι το μεγαλύτερο του αγώνα με 8 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 157.92 χλμ.
Μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη του αγώνα μήκους 41,17 χλμ. (επαναλαμβανόμενη) που διεξάγεται στο πεδίο δοκιμών των τανκ Panzer.

Ράλι Γερμανίας-1ο σκέλος

Οι Τάνακ-Γιερβόεγια (Toyota Yaris WRC) Κερδίζοντας τις 4 από τις 6 Ειδικές Διαδρομές φιγουράρουν στην 1η θέση, στο τέλος του 1ου σκέλους στο ράλι Γερμανίας.