Είστε εδώ

Auto News

Hyundai Kona Electric: Στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες

του Γιώργου Ψαρρά

Ποιος είπε ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα μπορούν να κινούνται αποκλειστικά εντός της πόλης;

Κάτι τέτοιο πάντως σίγουρα δεν ισχύει για το Hyundai Kona Electric, το οποίο κατάφερε να σκαρφαλώσει σε υψόμετρο 5,731 μέτρων στο Pass Sawula του Θιβέτ, κατακτώντας επάξια μια θέση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο σχετικό ρεκόρ ανάβασης σε υψόμετρο από ηλεκτροκίνητο όχημα είχε επιτευχθεί στα 5,715.28 μέτρα.

Σύμφωνα με την κορεάτικη εταιρεία το μηδενικών εκπομπών ρύπων Kona Electric κατέρριψε το μύθο που ήθελε τα ηλεκτροκίνητα οχήματα να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν το ίδιο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της δύσκολης αποστολής του βρέθηκε αντιμέτωπο με χαμηλότατες θερμοκρασίες, συνεχείς χιονοπτώσεις και παγωμένες διαδρομές.

Το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου ευστάθειας (ESC) του Kona Electric εξασφάλισε τη σταθερότητα χειρισμού του σε όλες τις συνθήκες, ενώ δεν αναφέρθηκε πτώση στις επιδόσεις του. Στην ισχυρότερη έκδοση του το Kona Electric απαρτίζεται από ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων και μπαταρίες 64kWh, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 449 χλμ. (WLTP). Επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα εντός 7,6 δευτ. και η μέγιστη ταχύτητα του είναι 167 χλμ./ώρα.

Συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση 3 ετών και απεριόριστα χιλιόμετρα, μαζί με εγγύηση 8 ετών/160.000 χιλιομέτρων για τη μπαταρία του.

Σχετικά άρθρα

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχαμε κόκκινη σημαία, κάποιο μονοθέσιο αναγκάστηκε να σταματήσει από βλάβη, ενώ κανείς δεν περίμενε τον οδηγό που βρέθηκε στην πρώτη θέση των χρόνων.

Ο Ηλίας Χρηστέας με τον δικό του τρόπο γράφει για τον «Ειπωρχ» που έφυγε Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου για τη μεγάλη χωρίς επιστροφή διαδρομή.

Σαρανταπέντε χρονιά μετά από την πρώτη παρουσίαση του Golf GTI στην έκθεση της Φρανκφούρτης, η έκθεση της Γενεύης θα αποκαλύψει σε παγκόσμια πρώτη το 8ης γενιά Golf GTI. 

Σε μια όμορφη εκδήλωση η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη  του νέου απευθείας δρομολογίου της, που συνδέει την Αθήνα με την Πάφο.

Η Mercedes εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών με ένα νέο σύστημα στο μονοθέσιό της, το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες γύρω από τη νομιμότητά του, αλλά και ανησυχία στις άλλες ομάδες σχετικά με την αποτελεσματικότητα.

Είναι δύσκολο να χωρέσεις σε μερικές μόνο παραγράφους 60 χρόνια ιστορίας, επομένως θα δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγονότα γύρω από τη Skoda Octavia.  

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι επιλογές των ελαστικών για στεγνές συνθήκες πρέπει να γνωστοποιούνται 14 εβδομάδες για μακρινούς αγώνες και 8 εβδομάδες για εντός της Ευρώπης.

Ο Σέρχιο Πέρεθ ήταν αυτός που έκανε τον ταχύτερο χρόνο, στο πρωινό σκέλος της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, επαναλαμβάνοντας την καλή επίδοση που έκανε την πρώτη μέρα, όταν είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση μόλις 0.062 δευτερόλεπτα από τον Μπότας.

Η αλήθεια είναι ότι η γκάμα της DS Automobiles χρειάζεται επέκταση, καθώς αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο δυο μοντέλα, τα DS 3 Crossback και DS 7 Crossback.

Το θηρίο της Aston Martin, η Valkyrie το hypercar με τον ατμοσφαιρικό υβριδικό κινητήρα V12 των 6.5 λίτρων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο δοκιμών πριν αρχίσει να παραδίδεται στους 150 μόνο τυχερούς αυτού του πλανήτη.

Μόνο τόσοι θα την αποκτήσουν…