Είστε εδώ

Auto News

Hyundai - Kia: Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Porsche Taycan

του Σωτήριου Χάλλα

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε η Porsche Taycan, το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει σύστημα φόρτισης το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα 800 Volts, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ λίγος χρόνος κοντά σε κάποιον φορτιστή, ώστε να γεμίσει η μπαταρία.

Προς το παρόν η Taycan είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που φορτίζει στα 800 Volts όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει και μάλιστα από δύο κατασκευαστές πολύ πιο προσιτών αυτοκινήτων. Πρόκειται για τις Kia και Hyundai οι οποίες ανακοίνωσαν ότι από το 2021 κάποια ηλεκτρικά μοντέλα τους να ενσωματώνουν σύστημα φόρτισης 800 Volts, με αποτέλεσμα να μπορούν να συνδεθούν ακόμα και σε φορτιστές με ισχύ 350 kW.

Το τελευταίο νούμερο δεν είναι τυχαίο. Πρόσφατα οι δύο κορεατικές μάρκες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, έγιναν μέρος της IONITY, ενός συνασπισμού αυτοκινητοβιομηχανιών που έχει στόχο την εγκατάσταση πληθώρας φορτιστών σε όλη την Ευρώπη, ώστε να βοηθηθεί η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο πιο πρόσφατος φορτιστής που παρουσίασε η εταιρεία και θα αρχίσει να εγκαθίσταται στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, έχει μέγιστη ισχύ 350 kW.

Απώτερος στόχος της IONITY είναι να υπάρχει ένας σταθμός φόρτισης τουλάχιστον κάθε 120 χλμ. σε όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους.

Προς το παρόν δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει πρώτο την τεχνολογία των 800 Volts. Άλλωστε, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μέχρι το 2025 ετοιμάζουν 44 φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα, οπότε μπορεί να είναι κάποιο που δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.

Ένας οδηγός στην πόλη Νοβάτο της Καλιφόρνια κατέγραψε χάρη σε κάμερα που είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που μία οδηγός τον χτύπησε και επέλεξε να φύγει, χωρίς να αφήσει τα στοιχεία της.

Οι οίκοι στην Ευρώπη «ψάχνονται» στο θέμα της διαφοροποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι που «παντρεύουν» το παρελθόν με σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ένας τέτοιος οίκος είναι ο Lazareth που έφτιαξε ένα Mini Moke με καρδιά Maserati. 

Έαν έχεις κέφι όλα γίνονται. 

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας της McLaren στη Formula 1, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το άθλημα βρίσκεται σε πολύ “εύθραυστη” κατάσταση, καθώς εκτός από τα έσοδά του, ίσως να απειλείται και η ίδια του η ύπαρξη.

Μπορεί σήμερα η Skoda να μην είναι γνωστή για τα επαγγελματικά της οχήματα, όμως πριν από 113 χρόνια διέπρεψε στην κατηγορία αυτή.

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Tην περίοδο 2002-2009 η Toyota ενεπλάκη και στη Formula 1, ξεκινώντας την εξέλιξη του μονοθεσίου από το 1999.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του WRC για τους φίλους των αγώνων όπου η ψήφος θα κρίνει το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός ράλι από το 1979, εποχή που θεσπίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. 

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Το Volkswagen e-Golf οδεύει προς το τέλος της εμπορικής του πορείας, όμως φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει ακόμα, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του έδωσε παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.