Είστε εδώ

Auto News

Green NCAP: Πόσο φιλικό στο περιβάλλον είναι κάθε μοντέλο;

του Γιώργου Ψαρρά

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP, τα τελευταία χρόνια είναι ότι κατάφερε με τις όλο και αυστηρότερες δοκιμές πρόσκρουσης, να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν διαρκώς ασφαλέστερα τα μοντέλα τους.

Με την ίδρυση του νέου οργανισμού Green NCAP στόχος είναι και πάλι να ασκηθεί πίεση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτή τη φορά όμως ώστε να κάνουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα μοντέλα τους.

Παράλληλα ο Green NCAP επιθυμεί να καλύψει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές κατανάλωσης καυσίμου που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές και σε αυτές που ισχύουν στην πραγματικότητα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμα ότι ο Green NCAP είναι μια νέα κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κλαμπ αυτοκινήτων, ομάδες καταναλωτών και πανεπιστήμια, που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων.

Μέσα από αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται σε ανεξάρτητα εργαστήρια οχτώ ευρωπαϊκών χωρών θα αναδεικνύονται τα μοντέλα που είναι λιγότερο ρυπογόνα και πιο αποδοτικά από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων και ενέργειας, ενώ συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αργότερα στο μικροσκόπιο του Green NCAP θα μπει η απαιτούμενη ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του οχήματος, η ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ζωής του και η ενέργεια που απαιτείται για την απόσυρση και ανακύκλωση των τμημάτων του.

Ήδη ο Green NCAP προχώρησε στη βαθμολόγηση δώδεκα μοντέλων. Πέντε ενεργειακά αστέρια έλαβαν τα Hyundai Ioniq και BMW i3, τετράστερο κρίθηκε το Volkswagen up! GTI, τρία αστέρια απονεμήθηκαν στη BMW X1 2.0d και στη Mercedes-Benz A200, δυο αστέρια δόθηκαν στο Ford Fiesta 1.0 EcoBoost και ένα μόνο αστέρι στα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 και Subaru Outback 2.5.

Ωστόσο είχαμε και μηδέν αστέρια στην περιβαλλοντική απόδοση των Volkswagen Golf 1.6 TDI, Fiat Panda 1.0 και στο προηγούμενου επιπέδου Ford Fiesta 1.0 EcoBoost. Διευκρινίζεται όμως ότι τα τρία παραπάνω μοντέλα εναρμονίζονται με τα πρότυπα εκπομπών Euro 6b, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν για τα μοντέλα που εισήχθησαν πριν από το Σεπτέμβριο του 2017.

Οι ενημερωμένες του εκδόσεις που θα πρέπει να πληρούν από το Σεπτέμβριο του 2019 τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-temp θα επαναξιολογηθούν από τον Green NCAP.

Διευκρινίζεται ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι η πιο βιώσιμη λύση για το περιβάλλον, καθώς εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, ενώ ο Green NCAP θα εστιάσει στην αυτονομία που προσφέρουν και θα εξετάσει πόσο αποδοτικός είναι ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους, ώστε να καλύψει το χάσμα που υπάρχει με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Με ρεσιτάλ οδήγησης οι Τάνακ-Γιερβόεγια, κερδίζοντας και τις 6 Ειδικές Διαδρομές του 2ου σκέλους στο ράλι ράλι Σαρδηνιας, πέρασαν με το Toyota Yaris  WRC στην πρώτη θέση αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Σόρδο-Ντελ Μπάριο με το Hyundai i20 WRC με διαφορά 25,9 δευτ.με τρίτους την έκπληξη του ιταλικο

Ferrari Passione Rossa

Μπορεί να βρισκόμαστε στην Πάτρα και να παρακολουθούμε ενα ξεχωριστό 2ημερο που έχει οργανώσει  η ΦΙΛΜΠΑ, που όμοιο σκηνικό μπορείς να το συναντήσεις μόνο στο Μαρανέλο ή στο Μόντε Κάρλο .
Ο λόγος, ότι τόσες Ferrari μαζεμένες που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις

Mercedes

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα των Σκύλων, που θεσπίστηκε από τη γερμανική ένωση κυνοτροφείων, η Mercedes παρουσιάζει μια νέα συλλογή από αξεσουάρ για τους αγαπημένους σας τετράποδους φίλους.

Ράλι Σαρδηνίας -2ο σκέλος

Το 2ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας είναι και το μεγαλύτερο.
Μπορεί να περιλαμβάνει 6 μόνο Ειδικές Διαδρομές αλλά με 142,42 χλμ.
Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ειδική Διαδρομή με τον Τάνακ ταχύτερο που πέρασε δεύτερος στην κατάταξη 4,7 πίσω από τον Σόρδο που εξακολουθεί να προηγείται

Renault

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκαν οι πιλότοι της Renault Sport, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Ράλι Σαρδηνίας -1ο σκέλος

Σενάριο από δραματική ταινία ήταν το 1ο σκέλος του ράλι Σαρδηνίας όπου η μια ανατροπή ακολούθησε την άλλη και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό οι Σόρδο -Ντελ Μπάριο οδηγούν την κατάταξη στο ράλι Σαρδηνίας.

Αττική Οδός

Aυξήσεις τιμών στα διόδια της Αττικής Οδού, για όλες τις κατηγορίες οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.  Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορί

Νέα Alpine A110S

Στο ερώτημα αν η A110 μπορεί να γίνει πιο σπορ η Alpine απάντησε καταφατικά παρουσιάζοντας τη νέα A110S. 

Ford

Κάθε καλοκαίρι η χρήση αντηλιακών αυξάνεται κατακόρυφα, καθώς όλοι θέλουμε  να προστατευτούμε από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία όταν βρισκόμαστε στις παραλίες ή ακόμα και όταν περπατάμε στις πόλεις.

24 Ώρες του Λε Μαν

Η Toyota Hybrid TS 050 με τον αριθμό 7 θα ξεκινήσει από την pole position του φημισμένου 24ωρου γαλλικού αγώνα.
Κομπαγιάσι, Κονγούει και Χοσέ  Μαρία Λόπεθ είναι οι τρεις οδηγοί που θα μοιραστούν το bucket του ιαπωνικού αυτοκινήτου .