Είστε εδώ

Auto News

Green NCAP: Πόσο φιλικό στο περιβάλλον είναι κάθε μοντέλο;

του Γιώργου Ψαρρά

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ανεξάρτητου οργανισμού EuroNCAP, τα τελευταία χρόνια είναι ότι κατάφερε με τις όλο και αυστηρότερες δοκιμές πρόσκρουσης, να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν διαρκώς ασφαλέστερα τα μοντέλα τους.

Με την ίδρυση του νέου οργανισμού Green NCAP στόχος είναι και πάλι να ασκηθεί πίεση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτή τη φορά όμως ώστε να κάνουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα μοντέλα τους.

Παράλληλα ο Green NCAP επιθυμεί να καλύψει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές κατανάλωσης καυσίμου που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές και σε αυτές που ισχύουν στην πραγματικότητα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμα ότι ο Green NCAP είναι μια νέα κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κλαμπ αυτοκινήτων, ομάδες καταναλωτών και πανεπιστήμια, που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων.

Μέσα από αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούνται σε ανεξάρτητα εργαστήρια οχτώ ευρωπαϊκών χωρών θα αναδεικνύονται τα μοντέλα που είναι λιγότερο ρυπογόνα και πιο αποδοτικά από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων και ενέργειας, ενώ συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αργότερα στο μικροσκόπιο του Green NCAP θα μπει η απαιτούμενη ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του οχήματος, η ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της ζωής του και η ενέργεια που απαιτείται για την απόσυρση και ανακύκλωση των τμημάτων του.

Ήδη ο Green NCAP προχώρησε στη βαθμολόγηση δώδεκα μοντέλων. Πέντε ενεργειακά αστέρια έλαβαν τα Hyundai Ioniq και BMW i3, τετράστερο κρίθηκε το Volkswagen up! GTI, τρία αστέρια απονεμήθηκαν στη BMW X1 2.0d και στη Mercedes-Benz A200, δυο αστέρια δόθηκαν στο Ford Fiesta 1.0 EcoBoost και ένα μόνο αστέρι στα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 και Subaru Outback 2.5.

Ωστόσο είχαμε και μηδέν αστέρια στην περιβαλλοντική απόδοση των Volkswagen Golf 1.6 TDI, Fiat Panda 1.0 και στο προηγούμενου επιπέδου Ford Fiesta 1.0 EcoBoost. Διευκρινίζεται όμως ότι τα τρία παραπάνω μοντέλα εναρμονίζονται με τα πρότυπα εκπομπών Euro 6b, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν για τα μοντέλα που εισήχθησαν πριν από το Σεπτέμβριο του 2017.

Οι ενημερωμένες του εκδόσεις που θα πρέπει να πληρούν από το Σεπτέμβριο του 2019 τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων Euro 6d-temp θα επαναξιολογηθούν από τον Green NCAP.

Διευκρινίζεται ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα είναι η πιο βιώσιμη λύση για το περιβάλλον, καθώς εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, ενώ ο Green NCAP θα εστιάσει στην αυτονομία που προσφέρουν και θα εξετάσει πόσο αποδοτικός είναι ολόκληρος ο κύκλος ζωής τους, ώστε να καλύψει το χάσμα που υπάρχει με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Σχετικά άρθρα

Ματία Μπινότο

Μετά την κακή εμφάνιση στην Αυστραλία η Ferrari διατείνεται μέσω του επικεφαλής της, Ματία Μπινότο, ότι εντόπισε τα λάθη που την κράτησαν πίσω στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και ότι τα διόρθωσε.

Cupra e-Racer

Με ασταμάτητους ρυθμούς η Cupra συνεχίζει την εξαντλητική εξέλιξη του νέου e-Racer, το οποίο είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό στον κόσμο και στόχο έχει να λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα ETCR.

Ώστιν, Τέξας

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι όροι όπως το να έχεις δίπλωμα, να είναι ασφαλισμένο το όχημα, να σέβεσαι τον Κ.Ο.Κ. και αν έχεις ατύχημα να μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις αλλά να δώσεις τα ανάλογα χαρτιά ώστε να αναλάβουν οι ασφαλιστικές.

Lamborghini

Το 1986 η Lamborghini ξεκίνησε την παραγωγή ενός μοντέλου πολύ διαφορετικού από οτιδήποτε άλλο είχε φτιάξει μέχρι τότε ή έφτιαξε μετά από αυτό, ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρο εκτός δρόμου χαρακτήρα, την LM002.

Ford Ranger

Η μόδα της εξατομίκευσης δεν περιορίζεται στα επιβατικά μοντέλα, αλλά επεκτείνεται και στα pickup, όπως το Ford Ranger, το οποίο διευρύνει τις σχετικές του επιλογές.

Όσλο

Η υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις σκανδιναβικές χώρες βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και ένα ακόμα σημάδι αυτού είναι μία νέα πρωτοβουλία του Όσλο.

Rimac C_Two

Η Rimac είναι μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών hypercars από την Κροατία η οποία εντυπωσίασε τους πάντες με το πρώτο μοντέλο που είχε παρουσιάσει το 2011 με την ονομασία Concept One.

Bentley Continental GT

Toν τίτλο του ταχύτερου μοντέλου παραγωγής σκοπεύει να διεκδικήσει με την Continental GT η Bentley στην περίφημη διεθνής ορεινή ανάβαση «Πάικς Πίκ» του Κολοράντο, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 30 Ιουνίου. 

Skoda

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Kodiaq είναι το μεγαλύτερο SUV της Skoda, ωστόσο αναμένεται να το δούμε να μετατρέπεται σε pickup.

Νέα Ferrari P80/C

Κάθε μοντέλο που δημιουργείται στο Μαρανέλο, όπου βρίσκεται η έδρα της Ferrari, είναι ξεχωριστό, όμως η νέα P80/C είναι κυριολεκτικά μοναδική.