Είστε εδώ

Auto News

Γερμανία: Τι κάνει το Αμβούργο με τα Euro 5 diesel;

του Σωτήριου Χάλλα

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και μία από τις πρώτες πόλεις που ζήτησαν να παρθούν κάποια μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα, είχε καταφύγει μαζί με τη Στουτγκάρδη στο διοικητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Λειψία ώστε να δοθεί η άδεια στην τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων.

Η απόφαση εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και τώρα ο δήμος του Αμβούργου αποφάσισε να την εφαρμόσει απαγορεύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρα πετρελαίου προδιαγραφών Euro 1 έως Euro 5 σε ορισμένα σημεία-κλειδιά κάποιων εκ των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτά τα σημεία θα επιτρέπεται μόνο η κίνηση αυτοκινήτων Euro 6 δηλαδή όσα έχουν πουληθεί από τα 2014 και μετά.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται όχι λόγω των γενικότερων ρύπων των diesel καθώς ειδικά στον τομέα του διοξειδίου του άνθρακα οι εκπομπές τους είναι μικρότερες από εκείνες της βενζίνης αλλά λόγω των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπουν τα οποία προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και στους πετρελαιοκινητήρες είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία από τα 15 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μόλις τα 2.7 εκατομμύρια είναι Euro 6 οπότε αν αυτό το μέτρο επεκταθεί και σε άλλες πόλεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

Το θετικό είναι ότι κάποιες εταιρείες όπως η BMW και η Volkswagen δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους να τα αντικαταστήσουν δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις σε περίπτωση που κάποια απαγόρευση τους επηρεάσει.

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.