Είστε εδώ

Auto News

Γερμανία: Τι κάνει το Αμβούργο με τα Euro 5 diesel;

του Σωτήριου Χάλλα

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και μία από τις πρώτες πόλεις που ζήτησαν να παρθούν κάποια μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα, είχε καταφύγει μαζί με τη Στουτγκάρδη στο διοικητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Λειψία ώστε να δοθεί η άδεια στην τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων.

Η απόφαση εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και τώρα ο δήμος του Αμβούργου αποφάσισε να την εφαρμόσει απαγορεύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρα πετρελαίου προδιαγραφών Euro 1 έως Euro 5 σε ορισμένα σημεία-κλειδιά κάποιων εκ των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτά τα σημεία θα επιτρέπεται μόνο η κίνηση αυτοκινήτων Euro 6 δηλαδή όσα έχουν πουληθεί από τα 2014 και μετά.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται όχι λόγω των γενικότερων ρύπων των diesel καθώς ειδικά στον τομέα του διοξειδίου του άνθρακα οι εκπομπές τους είναι μικρότερες από εκείνες της βενζίνης αλλά λόγω των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπουν τα οποία προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και στους πετρελαιοκινητήρες είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία από τα 15 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μόλις τα 2.7 εκατομμύρια είναι Euro 6 οπότε αν αυτό το μέτρο επεκταθεί και σε άλλες πόλεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

Το θετικό είναι ότι κάποιες εταιρείες όπως η BMW και η Volkswagen δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους να τα αντικαταστήσουν δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις σε περίπτωση που κάποια απαγόρευση τους επηρεάσει.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.