Είστε εδώ

Auto News

Γερμανία: Τι κάνει το Αμβούργο με τα Euro 5 diesel;

του Σωτήριου Χάλλα

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και μία από τις πρώτες πόλεις που ζήτησαν να παρθούν κάποια μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα, είχε καταφύγει μαζί με τη Στουτγκάρδη στο διοικητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Λειψία ώστε να δοθεί η άδεια στην τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων.

Η απόφαση εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και τώρα ο δήμος του Αμβούργου αποφάσισε να την εφαρμόσει απαγορεύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων με κινητήρα πετρελαίου προδιαγραφών Euro 1 έως Euro 5 σε ορισμένα σημεία-κλειδιά κάποιων εκ των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτά τα σημεία θα επιτρέπεται μόνο η κίνηση αυτοκινήτων Euro 6 δηλαδή όσα έχουν πουληθεί από τα 2014 και μετά.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται όχι λόγω των γενικότερων ρύπων των diesel καθώς ειδικά στον τομέα του διοξειδίου του άνθρακα οι εκπομπές τους είναι μικρότερες από εκείνες της βενζίνης αλλά λόγω των οξειδίων του αζώτου που εκπέμπουν τα οποία προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και στους πετρελαιοκινητήρες είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.

Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία από τα 15 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα μόλις τα 2.7 εκατομμύρια είναι Euro 6 οπότε αν αυτό το μέτρο επεκταθεί και σε άλλες πόλεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.

Το θετικό είναι ότι κάποιες εταιρείες όπως η BMW και η Volkswagen δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους να τα αντικαταστήσουν δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις σε περίπτωση που κάποια απαγόρευση τους επηρεάσει.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.