Είστε εδώ

Auto News

Ford: Ποια υβριδικά μοντέλα έρχονται και πότε;

του Γιώργου Ψαρρά

Ενώ στην Ελλάδα η ανέγερση εργοστασίου αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται όνειρο απατηλό με τα σκόρπια και ανυπόστατα λόγια ορισμένων, στην Ισπανία έρχεται ακόμα μια σχετική επένδυση συνολικού ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος για το εργοστάσιο της Ford στην Βαλένθια, στο οποίο η μπλε οβάλ εταιρεία ρίχνει χρήμα για την παραγωγή μπαταριών και υβριδικών μοντέλων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Ford στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα ανοίξουν δυο νέες γραμμές παραγωγής προηγμένων μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από το plug-in υβριδικό Kuga, το υβριδικό Kuga, το υβριδικό S-Max και το υβριδικό Galaxy.

To σχετικό κομμάτι της επένδυσης αφορά ποσό ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η παραγωγή των μπαταριών ιόντων λιθίου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα τα υβριδικά S-Max και Galaxy θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Βαλένθια το επόμενο έτος και για το λόγο αυτό θα επενδύουν εκεί 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χρησιμοποιούν βενζινοκινητήρα 2.5 λίτρων κύκλου Atkinson, ηλεκτροκινητήρα, γεννήτρια και μπαταρία ιόντων λιθίου.

Η ισχύς τους θα είναι 200 ίπποι και η ροπή τους 210 Nm, με τις εκπομπές ρύπων να βρίσκονται στα CO2 140 γρ./χλμ. (WLTP). To υβριδικό S-Max θα προσφέρεται με πενταθέσια και επταθέσια διάταξη καθισμάτων, ενώ το υβριδικό Galaxy θα είναι στάνταρ επταθέσιο.

Για λογαριασμό μόνο του υβριδικού Kuga μια επιπλέον επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ θα έρθει στο εργοστάσιο της Βαλένθια. Το Kuga είναι από τα πιο «ηλεκτροδοτημένα» μοντέλα της Ford, καθώς στη γκάμα του θα υπάρχει υβριδική έκδοση, ήπια υβριδική έκδοση 48V και plug-in υβριδική έκδοση. Μάλιστα από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει η Ford στο εργοστάσιο της Bαλένθια από το 2011, τα 750 εκατομμύρια ήταν για τη στήριξη του Kuga.

Σημειώστε ακόμα ότι στο εργοστάσιο της Βαλένθια παράγεται επίσης το υβριδικό Mondeo και το υβριδικό Mondeo Wagon.

Τέλος, να πούμε ότι η Ford σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2020 να λανσάρει στην Ευρώπη 14 ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Σχετικά άρθρα

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχαμε κόκκινη σημαία, κάποιο μονοθέσιο αναγκάστηκε να σταματήσει από βλάβη, ενώ κανείς δεν περίμενε τον οδηγό που βρέθηκε στην πρώτη θέση των χρόνων.

Ο Ηλίας Χρηστέας με τον δικό του τρόπο γράφει για τον «Ειπωρχ» που έφυγε Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου για τη μεγάλη χωρίς επιστροφή διαδρομή.

Σαρανταπέντε χρονιά μετά από την πρώτη παρουσίαση του Golf GTI στην έκθεση της Φρανκφούρτης, η έκθεση της Γενεύης θα αποκαλύψει σε παγκόσμια πρώτη το 8ης γενιά Golf GTI. 

Σε μια όμορφη εκδήλωση η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη  του νέου απευθείας δρομολογίου της, που συνδέει την Αθήνα με την Πάφο.

Η Mercedes εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών με ένα νέο σύστημα στο μονοθέσιό της, το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες γύρω από τη νομιμότητά του, αλλά και ανησυχία στις άλλες ομάδες σχετικά με την αποτελεσματικότητα.

Είναι δύσκολο να χωρέσεις σε μερικές μόνο παραγράφους 60 χρόνια ιστορίας, επομένως θα δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγονότα γύρω από τη Skoda Octavia.  

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι επιλογές των ελαστικών για στεγνές συνθήκες πρέπει να γνωστοποιούνται 14 εβδομάδες για μακρινούς αγώνες και 8 εβδομάδες για εντός της Ευρώπης.

Ο Σέρχιο Πέρεθ ήταν αυτός που έκανε τον ταχύτερο χρόνο, στο πρωινό σκέλος της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, επαναλαμβάνοντας την καλή επίδοση που έκανε την πρώτη μέρα, όταν είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση μόλις 0.062 δευτερόλεπτα από τον Μπότας.

Η αλήθεια είναι ότι η γκάμα της DS Automobiles χρειάζεται επέκταση, καθώς αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο δυο μοντέλα, τα DS 3 Crossback και DS 7 Crossback.

Το θηρίο της Aston Martin, η Valkyrie το hypercar με τον ατμοσφαιρικό υβριδικό κινητήρα V12 των 6.5 λίτρων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο δοκιμών πριν αρχίσει να παραδίδεται στους 150 μόνο τυχερούς αυτού του πλανήτη.

Μόνο τόσοι θα την αποκτήσουν…