Είστε εδώ

Auto News

FCA Uconnect 5: Νέο infotainment. Τι αλλαγές φέρνει; (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η FCA (Fiat Chrysler Automobiles), παρουσίασε τη νέα γενιά του infotainment με το οποίο θα εξοπλίζονται από εδώ και στο εξής τα μοντέλα του ομίλου, με την ονομασία του να είναι Uconnect 5.

Σημαντικό χαρακτηριστικό που θεωρητικά θα το κάνει πιο εύχρηστο είναι το γεγονός ότι πλέον βασίζεται στο Android. Όσον αφορά την ταχύτητά του η FCA αναφέρει ότι θα είναι πέντε φορές πιο γρήγορο από την τρέχουσα γενιά. Αυτό οφείλεται στα βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η αρχιτεκτονική που ονομάζεται Atlantis είναι εντελώς καινούρια και χρησιμοποιεί chip με δυνατότητα για 50.000 MIPS (Millions of instructions Per Second (εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο)). Το MIPS είναι μονάδα μέτρησης η οποία μας δείχνει πόσο γρήγορα ένας επεξεργαστής λύνει διάφορα πιθανά προβλήματα, όμως δεν πρέπει να συνδέεται με τα MHz ή τα GHz, αφού μπορεί για τη λύση ενός προβλήματος να απαιτούνται περισσότεροι από ένας κύκλοι. Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 6GB μνήμης RAM και 64 GB αποθηκευτικό χώρο. Αντίστοιχων επιδόσεων επεξεργαστές στον κόσμο των υπολογιστών είναι οι Intel Core 2 Extreme QX6700 και Intel Core i7 7500U.

Εκτός από την ταχύτητα, βελτιωμένη θα είναι και η εμπειρία των χρηστών, αφού πλέον οι οθόνες που θα χρησιμοποιούν το σύστημα μπορούν να φτάνουν σε διαγώνιο ακόμα και τις 12.3 ίντσες, ενώ στην προηγούμενη γενιά έφταναν μέχρι τις 8.4 ίντσες.

Σημαντικά χαρακτηριστικά που προστίθενται στην πέμπτη γενιά του Uconnect είναι η δυνατότητα δημιουργία μέχρι και πέντε προφίλ, ώστε ο κάθε οδηγός να αποθηκεύει τις προτιμήσεις του σχετικά με τον ήχο, τον κλιματισμό, τη ρύθμιση του καθίσματος, κ.α.

Επιπλέον, το σύστημα θα ενσωματώνει την ψηφιακή βοηθό της Amazon που ονομάζεται Alexa, οπότε ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιήσει μια σειρά εντολών, απλά με τη χρήση της φωνής του. Ακόμα, το Uconnect 5 καταργεί την ανάγκη για ύπαρξη καλωδίων μέσα στην καμπίνα, αφού δίνει τη δυνατότητα η σύνδεση με Android Auto ή με Apple CarPlay να γίνει πλήρως ασύρματα. Παράλληλα στον εξοπλισμό θα υπάρχει η επιλογή για επιφάνεια ασύρματης φόρτισης.

Το νέο σύστημα θα μπορεί να δέχεται φωνητικές εντολές σε φυσική γλώσσα, θα έχει τη δυνατότητα να συνδέεται μέσω Bluetooth με δύο συσκευές ταυτόχρονα, καθώς και να κάνει αναβάθμιση στο λογισμικό και στους χάρτες, μέσω Wi-Fi και 4G. Τέλος, επειδή η κινητή τηλεφωνία κινείται με ταχείς ρυθμούς προς το 5G, το σύστημα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και με τα νέα δίκτυα.

Σχετικά άρθρα

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχαμε κόκκινη σημαία, κάποιο μονοθέσιο αναγκάστηκε να σταματήσει από βλάβη, ενώ κανείς δεν περίμενε τον οδηγό που βρέθηκε στην πρώτη θέση των χρόνων.

Ο Ηλίας Χρηστέας με τον δικό του τρόπο γράφει για τον «Ειπωρχ» που έφυγε Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου για τη μεγάλη χωρίς επιστροφή διαδρομή.

Σαρανταπέντε χρονιά μετά από την πρώτη παρουσίαση του Golf GTI στην έκθεση της Φρανκφούρτης, η έκθεση της Γενεύης θα αποκαλύψει σε παγκόσμια πρώτη το 8ης γενιά Golf GTI. 

Σε μια όμορφη εκδήλωση η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη  του νέου απευθείας δρομολογίου της, που συνδέει την Αθήνα με την Πάφο.

Η Mercedes εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών με ένα νέο σύστημα στο μονοθέσιό της, το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες γύρω από τη νομιμότητά του, αλλά και ανησυχία στις άλλες ομάδες σχετικά με την αποτελεσματικότητα.

Είναι δύσκολο να χωρέσεις σε μερικές μόνο παραγράφους 60 χρόνια ιστορίας, επομένως θα δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγονότα γύρω από τη Skoda Octavia.  

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι επιλογές των ελαστικών για στεγνές συνθήκες πρέπει να γνωστοποιούνται 14 εβδομάδες για μακρινούς αγώνες και 8 εβδομάδες για εντός της Ευρώπης.

Ο Σέρχιο Πέρεθ ήταν αυτός που έκανε τον ταχύτερο χρόνο, στο πρωινό σκέλος της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, επαναλαμβάνοντας την καλή επίδοση που έκανε την πρώτη μέρα, όταν είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση μόλις 0.062 δευτερόλεπτα από τον Μπότας.

Η αλήθεια είναι ότι η γκάμα της DS Automobiles χρειάζεται επέκταση, καθώς αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο δυο μοντέλα, τα DS 3 Crossback και DS 7 Crossback.

Το θηρίο της Aston Martin, η Valkyrie το hypercar με τον ατμοσφαιρικό υβριδικό κινητήρα V12 των 6.5 λίτρων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο δοκιμών πριν αρχίσει να παραδίδεται στους 150 μόνο τυχερούς αυτού του πλανήτη.

Μόνο τόσοι θα την αποκτήσουν…