Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Volvo V60: Σουηδός σωματοφύλακας (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Στο μεγάλο του πορτμπαγκάζ «φόρτωσε» το Volvo V60 τα πέντε αστέρια που του απένειμε ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP μετά από τις δοκιμασίες πρόσκρουσης στις οποίες το υπέβαλε.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το επίσημο πόρισμα, ο θάλαμος επιβατών του σουηδικού station-wagon παρέμεινε σταθερός μετά τη μετωπική πρόσκρουση, ενώ τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού είχαν καλή προστασία.

Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας ο λαιμός και ο θώρακας του πίσω επιβάτη έλαβαν απλά επαρκή προστασία, ενώ η προστασία του οδηγού σε όλα τα κρίσιμα σημεία του σώματος ήταν καλή. 

Από καλή έως επαρκής κυμάνθηκε η προστασία στην πλευρική πρόσκρουση με εμπόδιο, αλλά και στη δυσκολότερη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Παράλληλα οι δοκιμές απέδειξαν ότι τα εμπρός και πίσω καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα τους προστατεύουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση.  

Χωρίς καμία παρατήρηση για την προστασία ανηλίκων ηλικίας 6 και 10 ετών εντός του V60 ολοκληρώθηκε η μετωπική και πλευρική πρόσκρουση. Ο αερόσακος του συνοδηγού απενεργοποιείται για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος εμπρός, ενώ ο οδηγός ενημερώνεται σχετικά από εμφανή ένδειξη.

Το V60 διαθέτει, όπως πολλά σύγχρονα μοντέλα, «ενεργό» καπό που ανασηκώνεται μόλις οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ενώ ο προφυλακτήρας παρέχει καλή προστασία στα πόδια, ενώ ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα για την περιοχή της λεκάνης.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης του νέου V60 καταφέρνει να αποφύγει την επικείμενη πρόσκρουση ή να περιορίσει τις συνέπειες της, ενώ λειτουργεί σωστά ακόμα και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου.

Παράλληλα εξοπλίζεται με υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας στα εμπρός και πίσω καθίσματα, με σύστημα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, με περιοριστή ταχύτητας και με κάμερα που εντοπίζει τα όρια ταχύτητας των πινακίδων.

Παραθέτουμε την αναλυτική βαθμολογία του νέου V60 και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 96%

Προστασία παιδιών: 84%

Προστασία πεζών: 74%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 76%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.