Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Range Rover Evoque: Πέντε αστέρια στην ασφάλεια

του Γιώργου Ψαρρά

Mέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το νέο Range Rover Evoque διακρίνεται σε επίπεδο τεχνολογίας, στυλ, και εκτός δρόμου ικανοτήτων, ωστόσο ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP μας πιστοποιεί και την ασφάλεια του.

Το βρετανικό SUV λοιπόν κατάφερε να αποσπάσει στις δοκιμές πρόσκρουσης την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων.

Συγκεκριμένα στη μετωπική πρόσκρουση ο θάλαμος επιβατών του Evoque παρέμεινε σταθερός, ενώ τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού είχαν καλή προστασία. Στη μετωπική πρόσκρουση τώρα σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία του οδηγού και του πίσω επιβάτη κρίθηκε καλή ή επαρκής.

Στη συνέχεια στην πλευρική πρόσκρουση με εμπόδιο κατάφερε καλή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος, ενώ ακόμα και στην πιο δύσκολη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο ο θώρακας είχε επαρκή προστασία και τα υπόλοιπα σημεία του σώματος καλή προστασία.

Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα προστατεύουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ωστόσο τα πίσω παρείχαν περιθωριακή ανάλογη προστασία.

Οι ανήλικοι επιβάτες του Evoque, ηλικίας 6 και 10 ετών, είχαν καλή ή επαρκή προστασία τόσο στη μετωπική πρόσκρουση όσο και στην πλευρική. Παράλληλα ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος εμπρός, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για το εν λόγω σύστημα.

Το «ενεργό» καπό του Evoque ανασηκώνεται όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ώστε η επαφή με τις σκληρές από κάτω επιφάνειες να είναι πιο ανώδυνη, ενώ πρόσθετη προστασία προσφέρει ο αερόσακος που ενεργοποιείται. Έτσι η προστασία του καπό στο κεφάλι του πεζού κυμάνθηκε από καλή έως επαρκής. Ο προφυλακτήρες έδειξε καλή προστασία στα πόδια των πεζών, ενώ τα αποτελέσματα στην περιοχή της λεκάνης ήταν ανάμεικτα.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης του Evoque σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου είχε καλή επίδοση, ενώ μπορεί να ανιχνεύει πεζούς και ποδηλάτες. Στην περίπτωση των πεζών το συγκεκριμένο σύστημα επέδειξε επαρκή απόδοση και στους ποδηλάτες οριακή.

Στο στάνταρ εξοπλισμό των συστημάτων ασφαλείας του Evoque περιλαμβάνεται ειδοποίηση πρόσδεσης για τις εμπρός και πίσω ζώνες ασφαλείας, προειδοποίηση απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας και περιοριστής ταχύτητας.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική βαθμολογία του Evoque και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 94%

Προστασία παιδιών: 87%

Προστασία πεζών: 72%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 73%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

SEAT

Με μια πρώτη σκέψη ο κόσμος του βιβλίου και του αυτοκινήτου δε συναντιούνται πουθενά, ωστόσο η SEAT μας εξηγεί ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές.

IAME Series Greece

Ο 2ος γύρος του IAME Series Greece διεξήχθη στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας με οργανωτή τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.