Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Range Rover Evoque: Πέντε αστέρια στην ασφάλεια

του Γιώργου Ψαρρά

Mέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το νέο Range Rover Evoque διακρίνεται σε επίπεδο τεχνολογίας, στυλ, και εκτός δρόμου ικανοτήτων, ωστόσο ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP μας πιστοποιεί και την ασφάλεια του.

Το βρετανικό SUV λοιπόν κατάφερε να αποσπάσει στις δοκιμές πρόσκρουσης την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων.

Συγκεκριμένα στη μετωπική πρόσκρουση ο θάλαμος επιβατών του Evoque παρέμεινε σταθερός, ενώ τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού είχαν καλή προστασία. Στη μετωπική πρόσκρουση τώρα σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία του οδηγού και του πίσω επιβάτη κρίθηκε καλή ή επαρκής.

Στη συνέχεια στην πλευρική πρόσκρουση με εμπόδιο κατάφερε καλή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος, ενώ ακόμα και στην πιο δύσκολη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο ο θώρακας είχε επαρκή προστασία και τα υπόλοιπα σημεία του σώματος καλή προστασία.

Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα προστατεύουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ωστόσο τα πίσω παρείχαν περιθωριακή ανάλογη προστασία.

Οι ανήλικοι επιβάτες του Evoque, ηλικίας 6 και 10 ετών, είχαν καλή ή επαρκή προστασία τόσο στη μετωπική πρόσκρουση όσο και στην πλευρική. Παράλληλα ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος εμπρός, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για το εν λόγω σύστημα.

Το «ενεργό» καπό του Evoque ανασηκώνεται όταν οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ώστε η επαφή με τις σκληρές από κάτω επιφάνειες να είναι πιο ανώδυνη, ενώ πρόσθετη προστασία προσφέρει ο αερόσακος που ενεργοποιείται. Έτσι η προστασία του καπό στο κεφάλι του πεζού κυμάνθηκε από καλή έως επαρκής. Ο προφυλακτήρες έδειξε καλή προστασία στα πόδια των πεζών, ενώ τα αποτελέσματα στην περιοχή της λεκάνης ήταν ανάμεικτα.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης του Evoque σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου είχε καλή επίδοση, ενώ μπορεί να ανιχνεύει πεζούς και ποδηλάτες. Στην περίπτωση των πεζών το συγκεκριμένο σύστημα επέδειξε επαρκή απόδοση και στους ποδηλάτες οριακή.

Στο στάνταρ εξοπλισμό των συστημάτων ασφαλείας του Evoque περιλαμβάνεται ειδοποίηση πρόσδεσης για τις εμπρός και πίσω ζώνες ασφαλείας, προειδοποίηση απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας και περιοριστής ταχύτητας.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική βαθμολογία του Evoque και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 94%

Προστασία παιδιών: 87%

Προστασία πεζών: 72%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 73%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Νέο Ford Puma

Με όνομα από το παρελθόν και με στόχο τη σύγχρονη δημοφιλή κατηγορία των συμπαγών crossover το νέο Ford Puma αποτελεί πλέον γεγονός.

Ράλι Εσθονίας

Τι γίνεται με το ράλι Εσθονίας; Μέχρι και οι Τάνακ-Γιερβόεγια δήλωσαν συμμετοχή με το Toyota Yaris WRC.

Xωρίς να προσμετρά στο WRC, και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα που είναι προγραμματισμένος μεταξύ 12-14 Ιουλίου.

Skoda Scala

Η αισθητική παίζει τον πρώτο λόγο στο να ενδιαφερθεί το αγοραστικό κοινό περισσότερο για κάποιο μοντέλο.

Η Skoda με το Scala το πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, όπου εκτός από την αισθητική συνδυάζει gadget (πόλος έλξης πλέον σε πολλούς αγοραστές) και τεχνολογία.

FCA Greece

Τον τιμοκατάλογο για την πλήρη γκάμα των μοντέλων Jeep στην εγχώρια αγορά ανακοίνωσε η FCA Greece.

Νέο Opel Corsa

Πριν από μερικές μέρες η Opel μας αποκάλυψε τεχνικά χαρακτηριστικά για την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Corsa.

Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης που θα υπάρχουν στη γκάμα του δημοφιλούς μικρού γερμανικού μοντέλου.

Γκραν Πρι Αυστρίας

Από τη Γαλλία και την πίστα του Πολ Ρικάρ στην Αυστρία και στην πίστα Red Bull Ring για τον 10ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξάγεται 30 Ιουνίου.

SEAT

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα χιλιόμετρα που διανύουμε αυξάνονται, καθώς κάνουμε αρκετά δρομολόγια προς τις παραλίες, ενώ οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς στην άδεια τους.

Νέο Ford Ranger Raptor

Το νέο Ford Ranger Raptor μπορεί να ξυπνήσει μνήμες σε όσους έκαναν τη στρατιωτική τους θητεία στα τεθωρακισμένα, καθώς χωρίς υπερβολή, οι εκτός δρόμου ικανότητες του θυμίζουν τα τανκ Leopard.

Club Passione Rossa

Άρωμα Ferrari είχε η Πάτρα, καθώς στην Αχαϊκή πρωτεύουσα γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του Ιταλικού club Ferrari Passione Rossa.

Skoda Scala G-TEC

Η γκάμα του νέου Scala επεκτείνεται, καθώς σύντομα η Skoda θα λανσάρει τη νέα του έκδοση G-TEC, η οποία καταναλώνει και φυσικό αέριο.