Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Peugeot 508: Πεντάστερο το γαλλικό sedan (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Ανάμεσα στα πολλά αστέρια που θα δούμε φέτος τα Χριστούγεννα θα ξεχωρίσουν πέντε, τα οποία ανήκουν στο νέο Peugeot 508, καθώς έλαβε τη μέγιστη διάκριση στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP.

Ο θάλαμος επιβατών του γαλλικού sedan παρέμεινε αλώβητος κατά τη διάρκεια της μετωπικής πρόσκρουσης, ενώ καλή προστασία καταγράφηκε στα γόνατα και στους μηρούς του οδηγού και του συνοδηγού. Στη μετωπική πρόσκρουση τώρα σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία στο θώρακα του οδηγού ήταν φτωχή και απλά επαρκής για τον πίσω επιβάτη, ωστόσο οι υπόλοιπες κρίσιμες περιοχές του σώματος προστατευτήκαν καλά.

Το νέο 508 τα πήγε αρκετά καλά τόσο στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο όσο και στην πιο απαιτητική πλευρική πρόσκρουση σε στύλο.  Τα εμπρός και πίσω καθίσματα σε συνδυασμό με τα προσκέφαλα τους απέδειξαν ότι μπορούν να προστατέψουν τον αυχένα σε ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του νέου 508 βρίσκεται στην προστασία ανηλίκων. Αυτό διότι παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών στις μετωπικές και πλευρικές προσέκρουσες έλαβαν από καλή έως επαρκή προστασία. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Συνεχίζουμε με την προστασία των πεζών από το νέο 508. Το «ενεργό» του καπό ανασηκώνεται ελαφρώς όταν οι αισθητήρες καταγράψουν επαφή με πεζό, ώστε να μη χτυπήσει στις σκληρές από κάτω του δομές.

Οι δοκιμές του EuroNCAP απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί σωστά σε διάφορες ταχύτητας και αναστήματα πεζών. Ο προφυλακτήρας του νέου 508 φρόντισε για την καλή προστασία των ποδιών, ενώ τα αποτελέσματα σχετικά με την περιοχή της λεκάνης ήταν ανάμικτα.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης μπορεί να εντοπίζει πεζούς και ποδηλάτες, ενώ λειτουργεί σωστά και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Παράλληλα το νέο 508 εξοπλίζεται με υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας στα εμπρός και πίσω καθίσματα, σύστημα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, περιοριστή ταχύτητας και κάμερα που «διαβάζει» τα όρια ταχύτητας στις πινακίδες.

Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία του νέου 508 ανά τομέα και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης του.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 96%

Προστασία παιδιών: 86%

Προστασία πεζών: 71%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 79%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.