Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Peugeot 508: Πεντάστερο το γαλλικό sedan (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Ανάμεσα στα πολλά αστέρια που θα δούμε φέτος τα Χριστούγεννα θα ξεχωρίσουν πέντε, τα οποία ανήκουν στο νέο Peugeot 508, καθώς έλαβε τη μέγιστη διάκριση στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP.

Ο θάλαμος επιβατών του γαλλικού sedan παρέμεινε αλώβητος κατά τη διάρκεια της μετωπικής πρόσκρουσης, ενώ καλή προστασία καταγράφηκε στα γόνατα και στους μηρούς του οδηγού και του συνοδηγού. Στη μετωπική πρόσκρουση τώρα σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία στο θώρακα του οδηγού ήταν φτωχή και απλά επαρκής για τον πίσω επιβάτη, ωστόσο οι υπόλοιπες κρίσιμες περιοχές του σώματος προστατευτήκαν καλά.

Το νέο 508 τα πήγε αρκετά καλά τόσο στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο όσο και στην πιο απαιτητική πλευρική πρόσκρουση σε στύλο.  Τα εμπρός και πίσω καθίσματα σε συνδυασμό με τα προσκέφαλα τους απέδειξαν ότι μπορούν να προστατέψουν τον αυχένα σε ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του νέου 508 βρίσκεται στην προστασία ανηλίκων. Αυτό διότι παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών στις μετωπικές και πλευρικές προσέκρουσες έλαβαν από καλή έως επαρκή προστασία. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Συνεχίζουμε με την προστασία των πεζών από το νέο 508. Το «ενεργό» του καπό ανασηκώνεται ελαφρώς όταν οι αισθητήρες καταγράψουν επαφή με πεζό, ώστε να μη χτυπήσει στις σκληρές από κάτω του δομές.

Οι δοκιμές του EuroNCAP απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί σωστά σε διάφορες ταχύτητας και αναστήματα πεζών. Ο προφυλακτήρας του νέου 508 φρόντισε για την καλή προστασία των ποδιών, ενώ τα αποτελέσματα σχετικά με την περιοχή της λεκάνης ήταν ανάμικτα.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης μπορεί να εντοπίζει πεζούς και ποδηλάτες, ενώ λειτουργεί σωστά και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Παράλληλα το νέο 508 εξοπλίζεται με υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας στα εμπρός και πίσω καθίσματα, σύστημα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, περιοριστή ταχύτητας και κάμερα που «διαβάζει» τα όρια ταχύτητας στις πινακίδες.

Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία του νέου 508 ανά τομέα και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης του.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 96%

Προστασία παιδιών: 86%

Προστασία πεζών: 71%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 79%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.