Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Jeep Wrangler: Πρώτα η περιπέτεια μετά η ασφάλεια (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας του νέου Jeep Wrangler ενδιαφέρεται περισσότερο για την περιπέτεια και τις off-road εξερευνήσεις και όχι τόσο για την ασφάλεια.  

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός απένειμε μόνο ένα αστέρι στο Wrangler μετά τις δοκιμές πρόσκρουσης του. 

Τα αίτια της τόσο χαμηλής βαθμολογίας εντοπίζονται στη μετωπική πρόσκρουση όπου οι συνδέσεις των εμπρόσθιων κολόνων φάνηκε ότι δε μπορούν να αντέξουν υψηλότερα φορτία, ενώ η παραμόρφωση στο χώρο των ποδιών έδειξε ότι η δομή έφτασε στο όριο της, παρότι τα γόνατα και οι μηροί είχαν καλή προστασία. 

Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας ο θώρακας του οδηγού και του πίσω επιβάτη είχε οριακή προστασία. Στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο όλες οι κρίσιμες περιοχές του σώματος έλαβαν καλή προστασία, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Τα εμπρός-πίσω καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα παρείχαν καλή προστασία στον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση. 

Η προστασία του ανήλικου επιβάτη 10 ετών στην καμπίνα του Wrangler ήταν καλή ή επαρκής με εξαίρεση την περιοχή του λαιμού, όπου η προστασία κρίθηκε ασθενής. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος. 

Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν κατά την εγκατάσταση αρκετών συστημάτων συγκράτησης παιδιών στο όχημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της κατηγορίας Universal. Το καπό παρείχε φτωχή ή επαρκή προστασία στο κεφάλι του πεζού, ενώ ο προφυλακτήρας καλή προστασία στα πόδια και ανάμεικτα αποτελέσματα  στην περιοχή της λεκάνης. 

Στα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας του Wrangler περιλαμβάνεται υπενθύμιση πρόσδεσης για τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός και πίσω καθισμάτων και περιοριστής ταχύτητας, ενώ απουσιάζει το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης. 

Δείτε την αναλυτική βαθμολογία και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης του Wrangler.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 50%

Προστασία παιδιών: 69%

Προστασία πεζών: 49%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 32%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.