Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Jaguar I-Pace: Έδωσε ρεύμα σε πέντε αστέρια (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Δε «βραχυκύκλωσε» η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Jaguar I-Pace όταν ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP, την έβαλε στην «πρίζα» των δοκιμών πρόσκρουσης και έτσι κατάφερε να αποσπάσει πέντε αστέρια.

Στο θάλαμο επιβατών της I-Pace δεν καταγράφηκε κάποια παραμόρφωση κατά τη διάρκεια της μετωπικής πρόσκρουσης, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού.
 
Στη μετωπική τώρα πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία στο θώρακα του οδηγού και του συνοδηγού  ήταν απλά επαρκής, ενώ οι υπόλοιπες κρίσιμες περιοχές του σώματος έλαβαν καλή προστασία. 

Αρκετά καλά τα πήγε η I-Pace και στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο αλλά και στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Τα εμπρός καθίσματα και προσκέφαλα παρείχαν καλή προστασία στον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ενώ τα πίσω καθίσματα και προσκέφαλα φτωχή προστασία. 

Τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές προσκρούσεις οι ανήλικοι επιβάτες ηλικίας 6 και 10 ετών είχαν από καλή έως επαρκή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές των σωμάτων τους. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Το «ενεργό» καπό της I-Pace ανασηκώνεται μόλις οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ενώ η προστασία στο κεφάλι κυμάνθηκε από φτωχή έως καλή. Ο προφυλακτήρας τώρα παρείχε καλή προστασία στα πόδια του πεζού αλλά και στην περιοχή της λεκάνης. 

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης της I-Pace μπορεί να αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, ενώ τα καταφέρνει ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Στη λίστα με τα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνεται επίσης υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας, περιοριστής ταχύτητας και υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας. 

Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία της I-Pace και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης. 

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 91%

Προστασία παιδιών: 81%

Προστασία πεζών: 73%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 81%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.