Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Jaguar I-Pace: Έδωσε ρεύμα σε πέντε αστέρια (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Δε «βραχυκύκλωσε» η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Jaguar I-Pace όταν ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP, την έβαλε στην «πρίζα» των δοκιμών πρόσκρουσης και έτσι κατάφερε να αποσπάσει πέντε αστέρια.

Στο θάλαμο επιβατών της I-Pace δεν καταγράφηκε κάποια παραμόρφωση κατά τη διάρκεια της μετωπικής πρόσκρουσης, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού.
 
Στη μετωπική τώρα πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία στο θώρακα του οδηγού και του συνοδηγού  ήταν απλά επαρκής, ενώ οι υπόλοιπες κρίσιμες περιοχές του σώματος έλαβαν καλή προστασία. 

Αρκετά καλά τα πήγε η I-Pace και στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο αλλά και στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Τα εμπρός καθίσματα και προσκέφαλα παρείχαν καλή προστασία στον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ενώ τα πίσω καθίσματα και προσκέφαλα φτωχή προστασία. 

Τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές προσκρούσεις οι ανήλικοι επιβάτες ηλικίας 6 και 10 ετών είχαν από καλή έως επαρκή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές των σωμάτων τους. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Το «ενεργό» καπό της I-Pace ανασηκώνεται μόλις οι αισθητήρες εντοπίσουν επαφή με πεζό, ενώ η προστασία στο κεφάλι κυμάνθηκε από φτωχή έως καλή. Ο προφυλακτήρας τώρα παρείχε καλή προστασία στα πόδια του πεζού αλλά και στην περιοχή της λεκάνης. 

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης της I-Pace μπορεί να αναγνωρίζει πεζούς και ποδηλάτες, ενώ τα καταφέρνει ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Στη λίστα με τα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνεται επίσης υπενθύμιση για την πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας, περιοριστής ταχύτητας και υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας. 

Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία της I-Pace και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης. 

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 91%

Προστασία παιδιών: 81%

Προστασία πεζών: 73%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 81%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.